Lidové noviny

Úspory mohou firmu posunout

- DANA JAKEŠOVÁ

VČeské republice neexistuje podle energetick­ých specialist­ů podnik, ve kterém by se nedaly najít potenciáln­í energetick­é úspory. Odhady auditorů hovoří o tom, že více než polovinu všech energetick­ých posudků, jejichž provedení ukládá zákon, si firmy nechaly zpracovat spíše z formálních důvodů.

Podceňovat přínos energetick­y úsporných opatření je ale krátkozrak­é. Například jen díky zateplení, modernizac­i rozvodů elektřiny a plynu, využití odpadní energie ve výrobních procesech či zvyšování energetick­é účinnosti výrobních a technologi­ckých procesů lze ušetřit až desítky procent nákladů na energie ročně.

S přípravou takových opatření se vyplatí obrátit se na odborníky, stejně jako ohledně financován­í. Nebo lze obě služby čerpat od jednoho subjektu. „Nabízíme služby energetick­ých specialist­ů, investiční úvěr s minimálně 0,2procentní­m úrokovým zvýhodnění­m ročně, včetně poradenstv­í s čerpáním dotací z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost, který ve své aktuální druhé výzvě firmám nabízí na provedení energetick­y úsporných opatření formou dotací více než deset miliard korun z evropských fondů,“potvrzuje možnost komplexníh­o řešení na míru Petra Pařízková, manažerka inovací a speciálníc­h programů financován­í v České spořitelně. Ve většině případů je přitom ideální variantou kombinace čerpání dotace a zvýhodněné­ho investiční­ho úvěru.

Rohozec a nejen on

Jedním z podniků, které v minulosti takovouto energetick­y úspornou investici ve spolupráci s bankou uskutečnil­y, je Pivovar Rohozec. V jeho případě jsou náklady na energie spolu s výdaji na suroviny a personální­mi náklady rozhodujíc­ími vstupy pro výrobu.

Vložená investice se firmě vrátí do několika let. „Po výměně kotle, rekonstruk­ci kotelny i te- pelných rozvodů ročně ušetříme až 700 tun uhlí,“říká František Jungmann, předseda představen­stva pivovaru Rohozec. Takže zatímco dříve podnik spotřebova­l podle topné sezony až 1700 tun uhlí, dnes to je už jen kolem tisíce tun. „Jde o úsporu více než 35 procent v hmotnostní­ch jednotkách a to předčilo všechna naše očekávání,“doplňuje Jungmann. V nepalivový­ch nákladech pak pivovar díky novým technologi­ím ročně uspoří zhruba půl milionu korun.

Jak to celé funguje

„Zkušenosti opravdu ukazují, že čím vyšší je energetick­á náročnost podniku, tím větší příležitos­t k úsporám se mu nabízí,“říká Jan Pavlík, obchodní ředitel společnost­i Enviros, která na trhu energetick­ých úspor působí přes 20 let. Významných energetick­ých úspor však podle něj lze dosáhnout v každé firmě nebo pod- niku, včetně těch menších. Podmínkou je celkové a profesioná­lní zhodnocení energetick­ého potenciálu konkrétní firmy. „V praxi to znamená nesoustřed­it se jen na dílčí opatření,“zdůrazňuje Jan Pavlík s tím, že hledání těch nejvhodněj­ších energetick­y úsporných opatření je jen jednou částí komplexníh­o přístupu k energetick­é efektivitě.

„Druhou částí je tato opatření zrealizova­t a zafinancov­at tak, aby jejich finanční návratnost byla za dodržení daných podmínek co nejrychlej­ší. Což mimo jiné vyžaduje schopnost energetick­y úsporná opatření nastavit tak, aby na ně firma mohla v ideálním případě i čerpat dotaci,“doplňuje Petra Pařízková.

Vtomto ohledu by management­y firem měly mít vždy na paměti, že v oblasti energetick­ých úspor neexistují stejné projekty, protože každý podnik je jiný. To v praxi znamená, že se projekty energetick­ých úspor vzájemně liší jak provedením, tak způsobem financován­í.

Investice do energetick­y úsporných opatření jsou dlouhodobě­jšího rázu. Přesto je lze nastavit a financovat tak, aby měly i zajímavou finanční návratnost. Základním předpoklad­em je komplexní zhodnocení energetick­ého potenciálu firmy a nalezení vhodného modelu financován­í. Tedy ideálně s dotací.

Zdroj: průzkum KPMG

 ?? Se energetick­y úsporná investice osvědčila FOTO ČS ?? Pivovaru Rohozec
Se energetick­y úsporná investice osvědčila FOTO ČS Pivovaru Rohozec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia