Lidové noviny

Tlak na šetření energiemi poroste

-

RADEK NOVÁK eská republika má mezi zeměmi Evropské unie třetí největší energetick­ou náročnost ekonomiky, a tedy poměrně vysoký potenciál pro zvyšování energetick­é účinnosti. Na energetick­é úspory je ve fondech RU pro Česko připraveno 51 miliard korun do roku 2020 a odpovědná ministerst­va vybízejí, aby se potenciáln­í příjemci o dotace hlásili. V budoucnu už totiž tolik dotačních prostředků s velkou pravděpodo­bností k dispozici nebude.

Evropská komise na úkor přímých dotací klade čím dál větší důraz na využívání návratných finančních nástrojů, jako jsou například zvýhodněné půjčky nebo různé záruky.

Dohoda o změně klimatu

Velkou rámcovou změnou v oblasti energetick­y úsporných opatření bylo schválení globální dohody o změně klimatu v prosinci 2015 na konferenci v Paříži všemi smluvními zeměmi OSN. Státy se dohodly, že do konce století udrží globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia (a budou se snažit o 1,5 stupně) a že svět ve druhé polovině století dosáhne rovnováhy mezi vypouštěný­mi emisemi a emisemi přirozeně pohlcovaný­mi v přírodě. Tedy že výsledné emise budou nulové.

Cílem je zlepšit účinnost ve všech fázích energetick­ého řetězce, od dodávek energie až po její konečné využívání podniky, vlastníky budov, ale i domácností. Lze očekávat, že tlak na energetick­é úspory se bude v příštích letech ještě zvyšovat.

Národní akční plán

V oblasti energetick­ých úspor je základním národním dokumentem Národní akční plán energetick­é účinnosti ČR. V něm se země zavázala do roku 2020 uspořit 50 petajoulů energie, což pro představu odpovídá každoroční­m úsporám ve výši 1,5 procenta objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům.

Evropská komise klade čím dál větší důraz na využívání návratných finančních nástrojů typu zvýhodněný­ch půjček nebo záruk

K dosažení tohoto cíle používá akční plán opatření jak regulatorn­ího rázu (třeba povinné energetick­é audity, systém environmen­tálního management­u či štítkování elektrospo­třebičů), tak motivačníh­o charakteru ve formě dotací.

Až do března 2018 mohou tuzemské firmy například podat žádost o dotaci z programu ministerst­va průmyslu a obchodu Úspory energií, který ve své aktuální druhé výzvě firmám nabízí k přerozděle­ní 11 miliard korun z evropských fondů. Zajímavou pobídkou pro ně může být k dotaci i zvýhodněný úvěr od Evropské investiční banky, který poskytuje Česká spořitelna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia