Lidové noviny

Dostupný veterán? Vrbata je v kurzu

Volné hvězdy NHL

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Český hokejista Radim Vrbata má za sebou výbornou sezonu a může si vybírat z mnoha nabídek. Práci mu nabízí až šest různých klubů NHL.

PRAHA Když začátkem března na tréninku zdánlivě rutinně opakovaně přijížděl ke střídačce, aby se napil, uvnitř trnul. Radim Vrbata se bál, že ho zastaví arizonský kouč Dave Tippett a řekne mu, že se stěhuje jinam. Taková představa mu naháněla hrůzu, vždyť zrovna zažíval výtečné období ve svém osudovém klubu. Užíval si života ve městě, které se svou ženou Petrou mají tolik rádi.

Zkušeného hráče uklidnil až Jim Playfair, Tippettův asistent. Ukázal mu textovou zprávu s úlevným sdělením. Coyotes si nakonec Vrbatu ponechali. „Hned jsem zvedl telefon a zavolal manželce. Oddechla si. Myslím si, že byla otevřená tomu, abych přestoupil a někde zabojoval o Stanley Cup, ale pro naši rodinu to byla velká úleva. Bylo by pro ni hrozně těžké, aby se najednou sama starala o tři děti.“

O pár měsíců později ovšem přichází chvíle nejistoty znovu.

Vrbata odehrál báječný ročník, do Arizony se vracel za skromných podmínek a pak všem jako už tolikrát vytřel zrak. Šestatřice­tiletý útočník vynechal jediný mač, nastřádal 55 (20+35) bodů, díky výkonnostn­ím bonusům si základní plat ve výši jeden milion dolarů zdvojnásob­il. I tak zůstal jedním z nejvýhodně­jších hokejis- tů v zámořské soutěži podle poměru cena/výkon.

Je tedy trochu s podivem, že John Chayka, generální manažer Coyotes, se schopným střelcem ještě nepodepsal smlouvu na novou sezonu. Oba tábory sice jednají, ale otevření hráčského trhu se blíží a Vrbata se dost možná bude muset poohlížet jinde. Kro- mě Arizony prý o něj vážně stojí až pět klubů, údajně jde o New Jersey Devils, Boston Bruins, New York Islanders, Edmonton Oilers a Chicago Blackhawks.

Všechno fajn štace, ale z Vrbatova výrazu při rozhovoru na slavnostní­m vyhlášení Zlaté hokejky bylo zřejmé, že nejradši by zůstal u Coyotes.

Proč měnit něco, co funguje? A to opakovaně, rodák z Mladé Boleslavi působí v Arizoně už potřetí a pokaždé tam zažíval skvělé časy. Jenže když se Chayka mohl bez skrupulí rozloučit s klubovou legendou Shanem Doanem, možná to samé učiní také s Vrbatou.

„Za to, co pro klub udělal, by si zasloužil, aby se rozhodl sám, jak bude pokračovat. A ne že ho někdo vytlačí pryč. Ale takové je rozhodnutí vedení a s tím se těžko dá nějak polemizova­t,“soucítil český veterán se Doanem.

Ten chce ve čtyřiceti letech dál hrát, jenže v klubu, kterému zasvětil celou svou kariéru a zůstal mu věrný i ve chvílích, kdy se favorité na Stanley Cupu předháně- Joe Thornton. Kanadský mistr přihrávky je i v 37 letech vysoce produktivn­í a přitahuje zájem řady klubů. Mezi nimi figuruje i Los Angeles.

Kevin Shattenkir­k. Americký obránce se hodí do přesilovky, skvěle zakládá útočné akce. S Washington­em si pro Stanley Cup nedošel, zkusí to jinde. Právě on si má přijít na hráčském trhu k nejlukrati­vnější smlouvě.

Alexandr Radulov. Ruský bohém zkrotl a skvělými výkony okouzlil Montreal. Sbírá spoustu bodů, mnohdy dokáže dominovat. Chce dlouholetý kontrakt.

li, kdo mu nabídne lepší smlouvu, zatímco Coyotes třeli bídu s nouzí, mu nabídli jen pozici v management­u. Proč? „Shane neměl tak dobrou sezonu,“uvědomuje si Vrbata. To samé o sobě říct nemůže. Naopak, zářil. A tak se mu bude po 1. červenci scházet jedna nabídka za druhou.

Generální manažeři napříč celou NHL vědí, jak moc se jim levný a spolehlivý forvard může vyplatit.

Nepochybně si to uvědomuje také Chayka. Ten ale zároveň chce dát prostor mladším a perspektiv­nějším borcům a při vyjednáván­í s Vrbatovým agentem nepochybně licituje o každém dolaru. Buduje si pověst tvrdého obchodníka, Doanův případ ukazuje, že umí jednat nekompromi­sně. Jen aby se u Vrbaty nepřepočít­al. Konkurence by to jistě uvítala.

 ?? Zkušený Radim Vrbata se v NHL objevil už v sezoně 2001/2002, v soutěži odehrál už přes tisíc zápasů. FOTO ČTK/ AP ?? Tahoun Arizony.
Zkušený Radim Vrbata se v NHL objevil už v sezoně 2001/2002, v soutěži odehrál už přes tisíc zápasů. FOTO ČTK/ AP Tahoun Arizony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia