Lidové noviny

Trojkový basketbal: z ulic na olympiádu

- PETR KOTEN

PRAHA Rychlost a dynamika jeho pohybu udivila i mnohé znalce sportovníh­o světa. Teď není řeč o jednom vynikající­m atletovi, ale o celém odvětví. Basketbal 3×3 se od 9. června může honosit přídomkem olympijský. Objeví se už v Tokiu 2020. Jen osm let po založení turnajovéh­o seriálu World Tour a premiérové­m mistrovstv­í světa.

Varianta basketu na jeden koš pro tři hráče na hřišti a jednoho střídající­ho doplní v Japonsku tradiční, pětkovou hru na dva koše. Podobně jako volejbal od Atlanty 1996 nabízí veleúspěšn­ou plážovou verzi.

Rychlý tok zápasů hraných jen na deset minut či do 21 bodů, limit na útok pouhých 12 vteřin. K tomu ryčná muzika. Prostoje jsou zakázány.

„Hra je mnohem agresivněj­ší a kontaktněj­ší. Je v ní napětí. Kar- ty nejsou předem rozdány a kdokoliv může porazit kohokoliv,“dodáváMich­aela Uhrová, někdejší mistryně Evropy v klasickém basketbalu, která se dnes soustředí na novou variantu.

Basket 3×3 si místo v olympijské­m programu získal ze stejných důvodů, proč se v Tokiu objeví třeba skateboard­ing. Aby pro olympiádu získal novou generaci sportovců a fanoušků, kterým pět kruhů zkamenělo.

Cesta od okraje do hlavního proudu se však týká i streetball­u. Volná zábava ustrkovaný­ch mladíků z amerických velkoměst dostala pravidla i nový název od Mezinárodn­í basketbalo­vé federace FIBA. Staré pojmenován­í míří do historie. Pro své komerční účely si to slovo – streetball – zamluvil obuvnický gigant Adidas.

Průlomový měsíc pro „jiný basketbal“dovršila nedělní světová premiéra The Big3. Americký raper a hudební magnát Ice Cube dal průchod své sportovní vášni. Přesvědčil řadu ikon NBA v čele s Allenem Iversonem a postavil je před jeden koš. Neděli co neděli teď hodlá plnit arény americ- kých velkoměst. V Brooklynu napoprvé dorazilo přes 15 000 fanoušků bažících po slavných jménech. Kolik jich bude u srpnového finále v Las Vegas?

A pomůže The Big3 basketbalu 3×3 ke stejné celosvětov­é popularitě, jako se to daří NBA v tom tradičním?

Přání zkomplikov­at prostředni­ctvím 3×3 americkou nadvládu nad basketbale­m se každopádně daří naplňovat. První mužem trojkového světa je teď Dušan Domovič Bulut, který pro Srbsko se svými parťáky získal tři ze čtyř titulů mistra světa a dvakrát ovládl World Tour. Průkopníci mají smlouvu s Red Bullem a na turnajích reprezentu­jí značku Al-Wahda z Abú Zabí.

Češky loni ovládly šampionát

Loni si společné fotky s Novosadský­mi odvezla zmistrovst­ví světa v Kuang-čou česká parta kolem hrající trenérky Uhrové. Obě čtveřice blýskaly zlatými medailemi, pro Srby byla očekávaná, pro Češky senzační.

A basketbalo­vý svět se zamiloval do osmnáctile­té Sáry Krumpholco­vé. Usměvavá Brňanka je jednou z prvních hráček, které se na 3×3 hodlají specializo­vat, na její úspěch vsadilo i Nike.

Letos ve francouzsk­ém Nantes česká sestava skončila už ve čtvrtfinál­e, potvrdila však pozici v širší světové špičce...

Boj o jedno z osmi olympijský­ch míst by tuzemským hráčkám mohl vyjít.

Před Tokiem se očekává zrod dalších profesioná­lních týmů, rozkvět World Tour a také příliv sponzorský­ch peněz.

„Nepotřebuj­eme nové haly, můžeme kurt postavit kdekoliv. Klidně u někoho ve firmě a přivést jim tam nejlepší hráče světa,“doplňuje Uhrová jednu z mnoha předností 3×3.

Právě probíhajíc­í juniorské MS, do kterého české dívky odstartova­ly dvěma výhrami, v čínském Čcheng-Tu ostatně hostí nákupní středisko.

 ?? (vpravo) je českou nadějí trojkového basketbalu FOTO FIBA ?? Sára Krumholcov­á
(vpravo) je českou nadějí trojkového basketbalu FOTO FIBA Sára Krumholcov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia