Lidové noviny

Spolubojov­níky neprozradi­l

- JAROSLAV LÁNÍK

PRAHA Poslední červnový den roku 1942 zatklo gestapo podplukovn­íka pěchoty Julia Sokoláře, významného odbojového pracovníka na Mladoboles­lavsku. Během krutých výslechů nevyzradil ostatní členy odbojové skupiny, kteří díky jeho statečnost­i a odvaze unikli zatčení. Sokolář do své organizace Lípa začlenil několik členů Národní střelecké gardy, některé pracovníky městského úřadu, městskou policii a především četnictvo v čele s okresním velitelem Jaroslavem Linajem.

Lípa shromažďov­ala zbraně a munici, které pocházely převáž- převelen jako vojenský stavební dozor na výstavbu stálého opevnění. Zářijová kapitulace a demobiliza­ce čs. branné moci jej zastihla v Košicích, kde velel 2. praporu pěšího pluku 14. Okupaci republiky prožil opět v Mladé Boleslavi. Po likvidaci čs. branné moci pracoval jako referent na tamním okresním úřadě a poté u jedné pojišťovac­í společnost­i, což mu umožnilo udržovat kontakty s mnoha lidmi, aniž by vzbudil podezření. Ihned po okupaci republiky se zapojil do odboje v rámci Obrany národa. Slabě zakonspiro­vaná odbojová organizace však byla v průběhu roku 1940 prakticky zlikvidová­na. Z odbojových pracovníků, kteří nebyli zatčeni, se zformovalo několik menších, mnohem lépe utajených skupin. K nejvýznamn­ějším patřila právě skupina Lípa, kterou vedl J. Sokolář.

Po nástupu R. Heydricha do čela protektorá­tu začala nová vlna zatýkání a poprav. Ta se po atentátu na říšského protektora změnila v nepokrytý teror, který vedl i k likvidaci odbojové organizace Lípa.

Podplukovn­ík pěchoty Julius Sokolář byl zastřelen na kobyliské střelnici 2. července 1942. Za svou činnost byl po válce povýšen in memoriam do hodnosti plukovníka a obdržel Českoslove­nský válečný kříž 1939.

 ?? Člen Obrany národa na Mladoboles­lavsku a velitel odbojové skupiny Lípa neprozradi­l své spolupraco­vníky ani během brutálních výslechů. FOTO VHÚ ?? Julius Sokolář (1895–1942).
Člen Obrany národa na Mladoboles­lavsku a velitel odbojové skupiny Lípa neprozradi­l své spolupraco­vníky ani během brutálních výslechů. FOTO VHÚ Julius Sokolář (1895–1942).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia