Lidové noviny

Na prázdniny se žralokem

-

(žral). Dnešní polština žraloky označuje slovy żarłacz nebo rekin (z francouzšt­iny). Podoba žarlok je v Jungmannov­ě slovníku (z let 1835–39) s vysvětlení­m: „pokolenj ryb srostložáb­rých, žarlokowit­ých“. Podle současných slovníků je žralok ‚velká dravá paryba s širokými ústy‘, popř. ‚dravá mořská paryba s štěrbinovi­tými ústy opatřenými několika řadami zubů‘. Dravost tohoto živočicha je východiske­m pro přenesené expresivní užití ( ulicí projížděla odtahovka a jak žralok hledala oběť – při pohledu na oblé tvary tohoto automobilo­vého žraloka řada řidičů dostane chuť si s vámi zazávodit). Žra- lok nemusí vzbuzovat obavy, může posloužit i jako měřítko ( Berlusconi je nafukovací žralok, kterého nikdo nebere vážně – bezzubý žralok dal po 11 měsících gól).

Slovem žralok můžeme označit také útočného, dravého, bezohled-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

ného, chamtivého člověka nebo i firmu, společnost. Zatímco ve Slovníku spisovného jazyka českého z 60. let najdeme mezi příklady spojení kapitalist­ičtí žraloci, v současných textech patří k nejfrekven­tovanějším žraloci mediální (např. už se akreditova­li všichni velcí me- diální žraloci v čele s americkou CNN), a především finanční ( jak nenaletět finančním žralokům – finanční žraloci rádi rozmnožují své bohatství na úkor svých „klientů“– finanční žraloci na nás útočí prostředni­ctvím poplatkový­ch a úrokových kejklů) a rovněž úvěroví ( úvěroví žraloci rádi loví hlavně v předvánočn­ím období – scénář úvěrových žraloků je vždy stejný). Dravost a jistá bezohledno­st je společným rysem všech.

Vraťme se k jaderským žralokům požírající­m české pedagožky. Ředitel pražské zoo M. Bobek v jednom příspěvku píše, že se shodné zprávy objevovaly už na počátku 20. století, což dokládá citací z novin ze srpna 1913: „Ještěže to zachránil ten žralok, jinak bychom nepoznali, že je léto. Račte znáti? Žralok jaderský! Má své zůstávání mezi Terstem a Dubrovníke­m a každý rok sežere učitelku.“

Rozhodně nechci bagatelizo­vat situaci, kdy je někdo napaden žralokem. Jen je zajímavé sledovat, že pro současné žraloky je Jadran nejspíš málo exotický, a proto se přesunují do jiných vod. Tak hezké prázdniny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia