Lidové noviny

Potřebujem­e EU, ne czexit

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA „Kdybych byl premiér, řeknu: ‚Zavřete už konečně tu prokletou vnější evropskou hranici. Řešte Sýrii a Libyi. Okamžitě jednejme s Trumpem a Putinem,‘“vysvětluje předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jak by jako ministersk­ý předseda zatočil s migrační krizí.

Babiš se po odchodu z vlády naplno věnuje předvolebn­í kampani, ve které chce klást důraz i na zahraniční politiku. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že navzdory problémům je pro Českou republiku nezbytné, aby setrvala v EU. I proto by odmítl vypsání referenda, ve kterém by se stát občanů ptal, zda si přejí v Evropské unii zůstat, či nikoliv.

Podle Babiše totiž lidmi cloumá naštvání na Brusel a emoce by mohly způsobit, že Češi si odhlasují „czexit“, vystoupení z Unie. „Za stávající situace, podle toho, jak se Evropská unie chová, je jasné, jak by to asi dopadlo. My musí- me usilovat o reformu Evropy, ne vystupovat,“pronesl šéf ANO v interview.

Babiš se tím v této důležité otázce postavil proti hlavě státu. Prezident Miloš Zeman totiž před týdnem řekl, že by re- ferendum o vystoupení podpořil – i když sám by prý hlasoval pro setrvání v Unii.

Bývalý strážce státní kasy zdůrazňuje potřebu zachovat základní principy a opěrné sloupy Evropské unie. „Potřebujem­e v Unii čtyři základní svobody: volný pohyb kapitálu, lidí, služeb a zboží. Pak se můžeme bavit, jaké jsou kde překážky, jak si kdo plní závazky a jestli dostane penále, pokud neplní. Na brexitu se ukázalo, že Evropa má problém. Evropská unie je skvělý projekt, máme mír, to je pecka,“řekl Babiš, který na rozdíl od podpory členství Česka v EU brojí proti přijetí eura.

„Největší přidaná hodnota Unie je národní suverenita každé země, silná Evropa díky silným státům, to zní logicky, ne? Já jsem byl jediný ministr české vlády od vstupu do EU, který prosadil legislativ­ní návrh, reverse charge. A co mi to dalo přesvědčov­ání. Bojoval jsem proti francouzsk­ým zájmům, hájil jsem ty české.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia