Lidové noviny

Výroba vody ze vzduchu je zatím jen vládní sen

- MARTIN RYCHLÍK Více na straně 2

PRAHA „Vynález ČVUT dokáže vyrobit vodu ze vzduchu jen pomocí solární energie.“„Česko představí na Expu v Dubaji technologi­i na výrobu vody.“Takové byly titulky v pondělních médiích poté, co vláda schválila vizi generálníh­o komisaře Jiřího F. Potužníka pro Expo 2020 v Dubaji.

Má být spjata s vodou a chytrým systémem jejího získávání z vlhkého vzduchu. Na provedení se ovšem teprve pracuje, byť komisař už přislíbil i možný patent.

„S myšlenkou jsem přišel já a s tím, že jsem se ptal odborníků, zda je to realizovat­elné. A slyšel jsem, že ano. Takže věřím, že to bude funkční systém. Mohl by být zajímavý i pro vojenské a humanitárn­í mise, kde jsou problémy s logistikou,“řekl LN Potužník, jenž měl na starosti už české zastoupení na Expu v Miláně 2015. S vizí proto oslovil ČVUT a Akademii věd.

Na pražské polytechni­cemají být stěžejními řešiteli fotovoltai­ci, stavaři a vědci z Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov (UCEEB). Přispějí i vědci z Botanickéh­o ústavu Akademie věd, kteří se při využití vzniklé vody postarají o zušlechtěn­í české „oázy“v Dubaji. Expo se návštěvník­ům otevře 20. října 2020.

Dá se ale takto objednaný výzkum i výroba systému stihnout? „Myšlenka je funkční, je uplatnitel­ná. Rok by trvala výzkumná a vývojová fáze – řekněme jako školní rok od září 2017 do června 2018, a další rok pak fáze výrobní,“dodává Potužník, jenž se v pondělí sejde se zmíněnými vědci.

Řadu lidí na ČVUT ovšem Potužníkov­a pondělní zmínka omožném patentu zaskočila, protože na nápadu se teprve pracuje. Potužník ale kritiky odráží. Je přesvědčen, že vědci si s úkolem poradí. O nápad se dle něj už nyní zajímají některé firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia