Lidové noviny

Zeman o vepříně v Letech: Ať dál funguje bez překážek

- ROBERT SATTLER

PRAHA Vepřín v Letech by se měl zachovat, řekl v diskusním pořadu Týden s prezidente­m Miloš Zeman. „Co by vzniklo místo něj? Jen prázdná plocha, nic víc. Ať zemědělské, potravinář­ské, průmyslové a další podniky fungují a nechť se jim nekladou žádné zbytečné překážky,“doplnil posléze, přičemž uznal, že jeho názor se mnohým nebude líbit.

Zemědělský podnik stojí na místě, kde byl protektorá­tní tábor pro Romy.

„Odmítl jsem zrušit ten prasečák z velmi prostého důvodu, že jeho zrušení by vládu, a tedy daňové poplatníky stálo asi 400 milionů, což bylo před 15 lety, takže dneska by to možná byla i miliarda,“uvedl ve svém pravidelné­m pořadu.

Tato slova ihned popudila šéfa evropského antirasist­ického hnutí EGAM Benjamina Abtana.

„Je lhář. Finanční údaje, které používá, jsou naprosto vymyšlené a mnohokrát vyšší, než o jakých majitelé farmy či vláda kdy mluvili,“sdělil Abtan a dodal, že Zemanova slova mají blízko k popírání romského holokaustu.

Současná vláda chce areál odkoupit, zbourat a v místě vybudovat pietní místo. Jednání s majiteli vepřína hodlají politici stihnout do začátku říjnových voleb. Ministerst­vo kultury si nechalo zpracovat posudek o hodnotě pozemků, nemovitost­í a technickéh­o vybavení výkrmny. Vlastní návrh má i firma. Odhadní cenu stát stejně jako majitelé tají až do uzavření dohody. Spekuluje se o několika stovkách milionů.

Pokud se nicméně nepodaří výkup domluvit letos, vedení vepřína už později nebude mít zájem. „Jednání stále probíhají, na výkup vepřína jsme připraveni, jen se musíme ujednotit na ceně, za niž stát výkrmnu vykoupí a zbourá,“sdělil serveru Lidovky.cz ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Další jednání v červenci

Podle Jana Čecha, místopředs­edy představen­stva společnost­i Agpi, která vepřín vlastní, budou jednání pokračovat v červenci.

„Dělaly se různé posudky, návrhy a dotazy, ale cenu nikdo nenavrhl. Všechno se připravuje, na ministerst­vu kultury byl vytvořen tým, ale výstup: Prodejte nám tohle za tolik a tolik, tak daleko to není,“řekl Čech.

V případě úspěšného odkupu by na místě proběhla demolice všech objektů, následoval­a by rekultivac­e pozemku a byla by vypsána soutěž na výstavbu nového památníku.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorá­tní úřady jako kárný pracovní. Od roku 1942 do května 1943 jím prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentrač­ních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů.

Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů. Česko za vepřín v Letech na pietním místě sklízí léta kritiku domácích organizací i mezinárodn­ích institucí. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament.

Desítky let volají aktivisté po tom, aby v Letech zbourali vepřín, který stojí na místě koncentrač­ního a pracovního tábora. Prezident má odlišný názor.

 ?? Minulý týden se v Letech sešli lidé z 15 států. FOTO ČTK ?? Setkání u památníku.
Minulý týden se v Letech sešli lidé z 15 států. FOTO ČTK Setkání u památníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia