Lidové noviny

Muž z kauzy odposlechů přišel o práci

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Vysoce postavený úředník Finanční správy Milan Večeřa nebude přinejmenš­ím dočasně moci vykonávat svou práci. Jeho jméno se objevilo v souvislost­i s kauzou tajných odposlechů rozhovorů Andreje Babiše a novináře Marka Přibila. Vedení Generálníh­o finančního ředitelstv­í proti němu zakročilo a do hry přizvalo policii.

Vedení Finanční správy rozhodlo, že Večeřa má překážku v práci. Podle informací LN už v pátek tento zástupce ředitele odboru vnitřní kontroly na Generálním finančním ředitelstv­í nemohl nastoupit do své kanceláře.

Podle serveru iRozhlas.cz existuje podezření, že Večeřa vynášel informace z policejníc­h spisů, které měly sloužit jako kompromitu­jící materiály proti politikům či vysoce postaveným lidem v policii.

Reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa ve své reportáži na Večeřu ukázal mimo jiné na základě výpovědi někdejšího novináře MF Dnes Přibila. Ten popsal, že právě Večeřa ho zkontaktov­al s lidmi, kteří údajně disponoval­i kompromitu­jícími materiály.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček LN potvrdil, že jeho úřad se kvůli Večeřovi obrátil na policii. „V souvislost­i s podezřením­i jsme podali trestní oznámení. Vyšetřovat­elům poskytneme maximální součinnost. Budeme se snažit celou věc prověřit i interními silami,“uvedl Janeček.

V hledáčku BIS

Večeřa na Finanční správu nastoupil v dubnu 2014 za ředitele Jana Knížka. Podle informací LN jeho činnost a kontakt s bývalými či současnými policisty monitorova­la Bezpečnost­ní informační služba (BIS).

Bývalý ministr financí Andrej Babiš ani Martin Janeček nechtěli o upozornění ze strany BIS hovořit. Babiš považuje případ za skandální. „Já pana Večeřu neznám. Že tohle dělal, jsem se dozvěděl od pana Kroupy, reportéra iRozhlasu. Z informací, co mi říkal pan Kroupa, jsem byl v šoku,“řekl LN předseda hnutí ANO. Doufá, že věc vyšetří policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia