Lidové noviny

Bradáčová: Kauza Čapího hnízda se táhne

-

PRAHA Dohled vrchního státního zastupitel­ství neodhalil žádné významné pochybení v prošetřová­ní možného dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo. Šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová ale zároveň připustila, že délka dosavadníh­o řízení je „jen hraničně akceptovat­elná“.

Kauza se týká předsedy hnutí ANO, bývalého ministra financí Andreje Babiše. Babiš čelí v souvislost­i s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení.

Lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužova­la. Případ dozoruje pražské městské státní zastupitel­ství, jehož práce se dohledové vrchní státní zastupitel­ství zastalo. Podle Bradáčové jde nepochybně o věc komplikova­nou a rozsáhlou. Postup řízení navíc zpomaluje „procesní neochota k součinnost­i ze stran některých privátních subjektů“.

Vrchní státní zastupitel­ství v tom směru upozornilo dozorového státního zástupce na jeho „povinnost aktivně uplatňovat všechny zákonné procesní instituty vůči subjektům, jejichž postoj může vést ke zbytečným průtahům v trestním řízení“.

Dotace pro Čapí hnízdo šetří i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce roku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia