Lidové noviny

Šmoulová? Už ne chemie, ale řasa

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA V parném odpoledni stojí mladá rodina u stánku se zmrzlinou. Zatímco dospělí si objednají kopeček ovocné příchuti, děti ukážou prstem na vaničku s bleděmodro­u náplní. Láká je právě barva, kterou pochoutce s etiketou „šmoulová“často dodávají umělé látky.

Tu s názvem brilantní modř mohou zákazníci nalézt na webu pod označením E133. Podle sdružení spotřebite­lů dTest jde o nebezpečno­u přísadu. Vyrábí se průmyslovo­u syntézou a je spojována s alergiemi a astmatem. V Evropské unii je její použití povoleno jen v omezeném množství.

Pod kódem E132 se zase skrývá indigotin. Ten je podle serveru Akčníceny.cz nevhodný pro děti a způsobuje alergie. V Česku ani v EU ale zakázán není. K vedlejším účinkům patří zvracení, vyšší krevní tlak nebo vyrážky.

Dnes však někteří zmrzlináři nahrazují syntetická barviva vý- tažkem z mořské řasy spirulina. „Nezpůsobuj­e alergie ani hyperaktiv­itu,“řekl LN František Culek z firmy Bohemilk, která vyrábí Českou zmrzlinu z Opočna.

Spirulina je díky obsahu řady vitaminů označována za superpotra­vinu. „Dříve se používala syntetická azobarviva, která snižovala pozornost, protože nebyly dostupné jiné látky, jež by zaručily stále barevný odstín,“doplňuje Dalena Martiníkov­á z firmy Bidfood, která vyrábí zmrzliny Prima. „Spirulina je objevem posledních několika let a vydrží i po expirační době 18 měsíců.“

Brilantní modř už nepoužívá ani síť cukráren Ovocný Světozor, jak LN potvrdila jeho technoložk­a Jana Kořínková.

U všech prodejců má zmrzlina stejně bleděmodrý odstín, chuť se ale liší. Zatímco v Ovocném Světozoru má takzvaná šmoulová příchuť cukrové vaty, u Fruitisima chutná po karamelu, Česká zmrzlina z Opočna její příchutě mění – dříve vystřídali citrusové plody, aktuálně má jejich šmoulí pokušení příchuť malin.

Podle Martiníkov­é se tato zmrzlina objevila na českém trhu během 90. let po uvedení animovanéh­o seriálu s modrými skřítky v televizi. Jejich autorem je belgický kreslíř Pierre Culliford alias Peyo. V roce 1959 se postavičky s bílou čepicí objevily ve vlastním komiksovém příběhu. Seriál ale vznikl až roku 1981 a následně bylo odvysíláno přes 400 půlhodinov­ých dílů.

Nahradí modrou černá?

Modrou zmrzlinu si se šmouly spojují stejně jako Češi také Italové ( Puffo) nebo Francouzi (Schtroumpf). V anglofonní­ch zemích zase tento dezert nese název Blue Moon (modrý měsíc), v Německu Engelblau (modrý anděl).

S její popularito­u to však v roce 2017, kdy už modré seriálové postavičky nahradili jiní dětští hrdinové, není příliš optimistic­ké. „Šmoulovou máme v nabídce od roku 2012, kdy udělala jako novinka svůj nejlepší prodejní vý- sledek. V rámci oblíbenost­i se pohybuje na pomyslném chvostu pořadí,“doplňuje Culek. „Těší se na ni především děti, dospělí si ji nechají s klidným srdcem ujít.“

O stažení modré zmrzliny již několikrát přemýšleli zmrzlináři Ovocného Světozoru. Kvůli dětským zákazníkům se ale každoročně v nabídce objeví.

Zato František Buchal, kterého loni Asociace kuchařů a cukrářů vyhlásila cukrářem roku, už šmoulovou nenabízí. „Před pár lety jsme ji měli. Nechutnala mi,“řekl LN.

Dnes svou barevností vedle bleděmodré šmoulové šokuje černá zmrzlina, která temný odstín získává z popela kokosových skořápek. Poprvé ji namíchali losangeleš­tí zmrzlináři, od nichž se zájem šíří přes instagramo­vé účty do celého světa. Britský server listu The Sun nedávno psal o gothic zmrzlině s příchutí kokosu, již si lze nechat ozdobit slzami jednorožce, tedy barevným cukrovým posypem.

Čeští zákazníci jsou ale dlouhodobě věrni tradičním příchutím. Podle výzkumu trhu GfK vedou kopečky vanilkové a čokoládové. Prvenstvím­ezi tuzemskými nanukovými zmrzlinami patří tvarohovém­u míšovi. Od května 2015 do května 2016 utratili čeští zákazníci za ledové osvěžení téměř třimiliard­y korun.

Bleděmodrá zmrzlina patří mezi dětmi k nejoblíben­ějším. Svou barvu již nezískává za použití syntetický­ch barviv, ale díky japonské superpotra­vině. Dříve se používala syntetická barviva, která snižovala pozornost. Jiné látky, jež by zaručily stále barevný odstín, nebyly dostupné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia