Lidové noviny

Ať si každý volí přímo svého

Podle Andreje Babiše jsou koalice překážkou efektivníh­o vládnutí. Byznysový model, kdy „generální ředitel“šéfuje odborné

- LN LN LN LN LN LN LN

Většinový systém by byl nejlepší,

Na radnici by byli úředníci, hlavní slovo by měl starosta, který by tam přišel, normálně by to řídil.

Voliči.

To je samozřejmě k debatě, pokud by tam přišel starosta, který by se neosvědčil, pak by měl být mechanismu­s, aby se ho voliči mohli zbavit. Ale jde mi o to, že důvodem, proč to tady tak těžkopádně funguje, je koaliční vládnutí, koaliční rozhodován­í. Přímo volený starosta by měl více pravomocí a například o rozpočtu by rozhodoval sám. Vždyť se podívejte na vládní úroveň. Měli jsme tu jedenáct vlád, trvaly dva roky, pořád se všichni dohadují, nespolupra­cují. Ve většinovém systému, který bohužel nemáme, by

Jenomže ten systém také zapříčinil, že v rámci čtyřletého období vlády, které je velice krátké a legislativ­ní proces zdlouhavý, stojí v řadě mnoho zákonů. Bojuje se o to, který se protlačí a který ne. Schválení programu sněmovní schůze trvá hodiny, protože se všichni zviditelňu­jí, chtějí mluvit na kameru, aby je občané viděli a slyšeli.

V Německu mají daleko praktičtěj­ší jednací řád, který by legislativ­ní proces u nás uměl také urychlit. Je potřeba, aby vládu řídil premiér. Jsem přesvědčen, že většinový systém by u nás byl nejlepší, ale ten není reálný, tak pak se může využít aspoň prvek, že si lidi přímo zvolí starostu. Kdo nejdéle slouží? Nezávislý starosta, i když jsou samozřejmě výjimky.

Ano. Prostě zákon čteme 30 hodin, CDUmá z toho 30 procent, a tím to končí. Nečte se to padesát hodin, nejsou obstrukce. Teď v naší sněmovně všichni diskutují o všem. Zákaz kožešinový­ch farem jsme mohli mít schválený za patnáct minut. To bylo domluveno, jasné to bylo, ale všichni se vykecávali tři hodiny, řešili Vodňanské kuře, kožich mojí ženy, kdo ví co všechno. Řečnický pultík se využívá, aby se poslanec dostal do televize, a výsledkem jsou věčné debaty o ničem. A ještě ta nelogičnos­t, že spolu s mandátem sněmovny skončí i zákony, které jsou rozjednané, třeba ve druhém čtení. Všechno se zruší. Proč? Proč to tam nezůstane, a až přijde nová sněmovna, podívá se a třeba si řekne: „Jé, tohle se nám vlastně líbí, to posuneme do třetího čtení.“A získáte rok času navíc při projednává­ní zákona.

Víte, kolik by se ušetřilo peněz? Vždyť se ty koalice pořád rozpadají, pořád se mění a padají, stále se dělá nějaká politika, starosta musí pořád řešit nějaké spory. Podívejte se, jak začínala na počátku koalice v Praze. V minulém volebním období se starosta měnil dvakrát a koalice celkem třikrát. Co asi mohli stihnout?

Dobře, ale lidi s nimi přece žijí v obci a vidí, jak rozhodují. A neříkejte diktátor, přímo volený starosta, to je jen někdo, kdo řídí a rozhoduje.

Určitě to závisí i na kvalitě aparátu, který by měl starosta nebo primátor k dispozici. Pokud je odborný a apolitický, je to jako když máte firmu, do níž přijde nový generální ředitel. Ten firmu pak řídí a rozhoduje a každý vidí, co se děje. Všechno je pod kontrolou.

Za stávající situace, podle toho, jak se Evropská unie chová, je jasné, jak by to asi dopadlo. My musíme usilovat o reformu Evropy, ne vystupovat. Ale podívejte se, co se děje. Za tři dny přišlo deset tisíc migrantů. A co říká NATO? Posiluje v Afghánistá­nu. Výborně. Proč neposiluje proti pašerákům? To nejsou migranti, kteří prchají před válkou.

Nejsou. Uprchlík v Sýrii prchá do nejbližší klidné vesnice, ten nemá osm tisíc dolarů či eur, aby je dal pašerákům lidí. Už v srpnu 2015 jsem se ptal, na co máme NATO. Proč se nezmění na útočný pakt? Má chránit evropský kontinent, armády jednotlivý­ch členských států Evropy ho mají chránit. Teď tu byla jedna funkcionář­ka Severoatla­ntické aliance. Co zajímá NATO? Vzniklo v roce 1949 a první poselství znělo: „My Američané chceme zůstat v Evropě, Rusové daleko od ní a Němci při zemi.“

Ale už jsme v roce 2017 a máme se podívat, co je potřeba dnes. Proč je třeba Řecko v Schengenu, když Chorvatsko není, Bulharsko a Rumunsko taky ne?

 ?? Ale ten není reálný, konstatuje Andrej Babiš. Je prý ale dobré využít alespoň přímou volbu starostů. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Ale ten není reálný, konstatuje Andrej Babiš. Je prý ale dobré využít alespoň přímou volbu starostů. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia