Lidové noviny

Prezidenta, poslance i starostu

Úředníky, by rád rozšířil i na obce. To znamená, že v komunálníc­h volbách by se volilo jen 6,5 tisíce starostů a žádní zastupitel­é

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Evropa má být jako slovanská vesnice, všichni uvnitř a armády jednotlivý­ch členských států by měly pomoci bojovat proti pašerákům, kteří vydírají a oblbují lidi, které lákají do Evropy. Chtějí po nich peníze a ještě jim slibují nějakou budoucnost, lžou. A vedle toho potřebujem­e v Unii čtyři základní svobody: volný pohyb kapitálu, lidí, služeb a zboží. Pak se můžeme bavit, jaké jsou kde překážky, jak si kdo plní závazky a jestli dostane penále, pokud neplní. Na brexitu se ukázalo, že Evropa má problém. Evropská unie je skvělý projekt, máme mír, to je pecka.

Největší přidaná hodnota Unie je národní suverenita každé země, silná Evropa díky silným státům, to zní logicky, ne? Já jsem byl jediný ministr české vlády od vstupu do EU, který prosadil legislativ­ní návrh – reverse charge. A co mi to dalo přesvědčov­ání.

Jak částečně? Bojoval jsem proti francouzsk­ým zájmům, protože oni chtějí DPH na e-knihy. Ale náš zájem je reverse charge, protože na daňových únicích přicházíme ročně o 60 miliard. To je náš zájem. Musel jsem organizova­t schůzky, ale nakonec jsem je přesvědčil. Dneska je proti nám jen Francie a Slovinsko, ale na začátku mi všichni říkali, že jsem se zbláznil. Proč bychom to nemohli prosadit?

A proč jim nepomůžeme tam, na místě? Pomožme. Tam se narodili. Dejme to tam i v Sýrii do pořádku, udělejme pro ně Marshallův plán obnovy, všechny světové firmy tam udělají byznys, půjčíme jim peníze, ať se všichni mohou vrátit domů. To je jediné řešení. My přece nemůžeme všechny zachránit a my jako čeští politici se máme starat o naše lidi. A je jich plno, kteří žijí na hranici chudoby, mají nízké důchody nebo malé mzdy. Musíme být solidární a taky jsme, ale není přece možné, aby pokračoval­a tahle ilegální migrace.

Samozřejmě, ale to jsou drobné. Zásadní pomoc musí jít od velmocí. Máme OSN, ne? Nač ji máme? Ta by to přece měla řešit. Jde o to, aby se světové velmoci domluvily na řešení problémů, a Evropa by v tom měla být iniciativn­í. Ale to jsou pořád jen summity a debaty. Čtu v novinách, že Italové volají o pomoc, a co se děje? Nic. NATO prostě posiluje v Afghánistá­nu. Ve Švýcarsku mají jenom sedm ministerst­ev a svoje politiky ani neznají. Čím méně politiků, tím lépe. V Evropě je třináct zemí, které mají jednu komoru, nemají Senát.

Základem naší vize je prostě zjednoduše­ní systému, aby to tu fungovalo lépe, něco se dělalo a šlo to kupředu. Kdy si lidi vzpomenou na politiky? Když stojí v zácpě, není obchvat nebo čekají na úřadě, když ho stát buzeruje. Jinak si na nás naštěstí nevzpomeno­u. Dvě stě poslanců už dnes může přece změnit ústavu. čoval resortismu­s, kdy každý ministr kope jen za to svoje a celkový rozpočet ho nezajímá. Nezajímá ho, že nejnižší platy mají lidé ve školství, sociálních službách a kultuře.

Ano, říkal jsem, že chci, aby se stavělo, protože celý život něco stavím. A místo toho, aby pan Ťok mlátil pěstí do stolu a říkal: Chci stavět. Richarde Brabče, ukliď si žáby, Karlo Šlechtová, dělej pořádné zákony, abych stavěl – byla to paní Šlechtová, kdo mlátil do stolu. To je v mojí pozici těžko ovlivnitel­né a ani to nechci rozvíjet.

Když budete na kolektiv působit, budete je přesvědčov­at a budete vládu řídit. Není možné, aby 80 procent toho, co vláda projednává, byly nepodstatn­é věci. Vláda by měla řešit důležité věci a premiér by ji měl řídit. Musíme stavět a musíme hnout s PPP projekty. Všude fungují, jen u nás ne. Ani na silnice, ani na budovy.

Pokud to lidi budou chtít, vyhrajeme volby a sestavím vládu, která bude fungovat, pak premiérem můžu být. Ale ne v takovéhle vládě, kde si každý ministr dělá, co chce. Nynější pan premiér byl premiérem jen ministrů za ČSSD, jim nahrával. Já bych byl premiérem všech ministrů a všem bych měřil stejně, koaličním ministrům i našim. I když je o mně známo, že jsem přísnější spíš k lidem, kteří jsou od nás než od partnerů. Chtěl jsem, abychom se aspoň jeden rok zabývali na vládě zprávami BIS. Co nám doporučila, co jsme s tím udělali. To jsou všechno praktické věci, které se neděly.

 ?? O vizi Andreje Babiše si zájemci mohou číst v jeho knize O čem sním, když náhodou spím. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Česko roku 2035.
O vizi Andreje Babiše si zájemci mohou číst v jeho knize O čem sním, když náhodou spím. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Česko roku 2035.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia