Lidové noviny

Dojde na českou bitvu o titul?

Los českých tenistů pro 1. kolo Wimbledonu

- ANTONÍN VAVRDA

V pondělí začíná 131. ročník tenisového Wimbledonu. Tradiční páteční los připravil půdu pro hodně zajímavé vyvrcholen­í slavného travnatého grandslamu.

PRAHA/LONDÝN Tenisová sezona na trávě je z celého roku ta vůbec nejkratší ze všech. Jen tři týdny přípravnýc­h turnajů a poté hned čtrnáctide­nní klání na dvorcích All England Clubu. Přesto jsou wimbledonš­tí vítězové těmi nejváženěj­šími celebritam­i bílého sportu.

Ostatně Wimbledon stále dělá tomuto slovnímu spojení největší čest. Většina plochy na oblečení účastníků turnaje musí být bílá. A hráči i hráčky tuto tradici ochotně ctí, Wimbledon je pro mnoho z nich vrcholem sezony.

Pro letošní rok pak také platí, že přinese nejvyšší možné očekávaní českým příznivcům. Poprvé v historii vstupují do turnaje coby největší favoritky na celkový triumf dvě Češky: světová trojka Karolína Plíšková a dvojnásobn­á šampionka z londýnské trávy Petra Kvitová.

Pro tu půjde přitom teprve o třetí turnaj po prosincové­m napadení od neznámého útočníka, který ji pořezal na levé, hrací ruce. Česká lvice ale postupně nabírá na síle, po druhém kole na Roland Garros dokázala ovládnout turnaj v Birmingham­u. „Je mi jedno, kdo bude favoritkou ve Wimbledonu. Nechci se tím zatěžovat, hlavně chci mít čistou hlavu a tenisem se bavit,“uvedla sedmadvace­tiletá Kvitová po zmíněném triumfu ve svém jediném přípravném turnaji na oblíbené trávě.

Ještě méně se zabývá kurzy bookmakerů o dva roky mladší Plíšková, která bude od pondělí kromě prvního grandslamo­vého vavřínu útočit také na pozici světové jedničky. „Nemusím hrát perfektně, přesto vím, že mohu být nebezpečná,“vzkázala do britské metropole svým soupeřkám před sobotním finále turnaje v Eastbourne. Pokud v něm porazí Dánku Caroline Wozniackou, nálepky spolufavor­itky Wimbledonu se těžko zbaví.

Ostatně, koho jiného by měli experti tipovat na vítězku slavného turnaje než šampionky dvou přípravnýc­h turnajů? „Kvitovou, protože karma miluje tenis a tenis miluje karmu,“řekl pro Sport Illustrate­d expert Jon Wertheim. Jeho kolegyně Jamie Lisantiová zase označila za šampionku Plíškovou.

Jenže je tu jedno velké „ale“. Důvod, proč může Plíšková útočit i na post světové jedničky a má k tomu ze špičky nejlepší startovní pozici, je fakt, že dosud na tomto turnaji nepřešla druhé kolo. „Může vyhrát čtyřicet holek,“doplnil kolegy s nadsázkou Brad Gilbert z ESPN.

Muži: BERDYCH (11) - Chardy (Fr.), VESELÝ - Marčenko (Ukr.), ROSOL - Laaksonen (Švýc.), PAVLÁSEK - Escobedo (USA).

Ženy: KAR. PLÍŠKOVÁ (3) - Rodinová (Rus.), KVITOVÁ (11) - Larssonová (Švéd.), STRÝCOVÁ (22) - Cepedeová (Par.), ŠAFÁŘOVÁ (32) - Dodinová (Fr.), ALLERTOVÁ - Ozakiová (Jap.), SINIAKOVÁ - Sakkariová (Řec.), KR. PLÍŠKOVÁ - Vinciová (31-It.), VONDROUŠOV­Á - Pcheng Šuaj (Čína).

Pořadí duelů se teprve určí.

Jisté ale je, že Plíšková už se naučila na turnaji velké čtyřky překonávat úvodní nástrahy. A nejen tam. Důkaz? Letos má na kontě už dva turnajové vavříny a po víkendu bude v čele žebříčku pro podzimní Turnaj mistryň. Světová jednička a loňská finalistka Wimbledonu Angelique Kerberová je v tomto pořadí až patnáctá!

Za Plíškovou jsou Rumunka Simona Halepová a Ukrajinka Jelena Svitolinov­á. Její lotyšská jmenovkyně a vítězka Roland Garros Ostapenkov­á je pátá. A pozor, právě tu mnozí označují za černého koně turnaje. Dvacetilet­á Lotyška je vítězkou wimbledons­ké juniorky z roku 2014.

Pokud ale dojde na předpovědi expertů a bookmakerů, sobota 15. července bude pro český tenis výjimečná. Dvě největší favoritky turnaje jsou totiž v opačných polovinách pavouka, takže na jejich případný souboj může dojít až ve finále. Ve finále, které by zároveň poprvé od rozdělení federace korunovalo na světovou jedničku Češku.

Také věříte jako Jon Wertheim na karmu a příběhy?

 ?? Karolína Plíšková si dnes v Eastbournu proti Caroline Wozniacké potřetí v sezoně zahraje o titul. Do finále předwimble­donského turnaje prošla bez boje. Semifinálo­vá sokyně Kontaová vzdala duel kvůli zranění zad. FOTO REUTERS ?? Třetí finále sezony.
Karolína Plíšková si dnes v Eastbournu proti Caroline Wozniacké potřetí v sezoně zahraje o titul. Do finále předwimble­donského turnaje prošla bez boje. Semifinálo­vá sokyně Kontaová vzdala duel kvůli zranění zad. FOTO REUTERS Třetí finále sezony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia