Lidové noviny

Osvítila La Scalu. Dnes je z šenovské sklárny ruina

- JAN HORÁK KAMENICKÝ ŠENOV

Přezdívá se jí Eliáška. Továrna Elias Palme bývala pýchou českého sklářství, pracovalo v ní až pět set lidí. Lustry z Kamenickéh­o Šenova od 20. let minulého století postupně zdobily Královskou operu v Římě, operu La Scala v Miláně či hotel Waldorf Astoria v New Yorku. Lustr pro římskou operu byl se svými deseti metry v průměru ve své době největší na světě. Dnes ale zůstala z fabriky jen ruina.

Vrátit lesk kdysi světově proslulé továrně by měl projekt mladé architektk­y Terezy Šváchové. Ráda by tam vytvořila unikátní expozici lustrů.

„Mým cílem je vytvořit nové místo k setkání, sdílení a prožitku. Návštěvník­ovimá být průvodcem v Příběhu lustru, novodobé expozici lustrů a svítidel, která neexistuje zatím nikde ve městě,“přiblížila serveru Lidovky.cz podstatu své myšlenky Šváchová. Vizi rozpracova­la v diplomové práci, s níž loni absolvoval­a na ČVUT.

Projekt se zamlouvá místní radnici, podporumu vyjádřily i některé místní firmy, ministerst­vo kultury a také liberecké hejtmanstv­í. Osud Eliášky budí zájem i na Pražském hradě. Jedno ale zůstává nejasné: Kdo na sebe vezme břemeno financován­í a organizace záchranné mise. Náklady se odhadují na desítky milionů a instituce si zatím projektmez­i sebou přehazují jako horký brambor.

O kulturním významu projektu přitom nepochybuj­í ani památkáři. „Továrna Elias Palme odkazuje na dobu největšího ekonomicko-průmyslové­ho rozvoje nejen města, ale celého regionu. Je též významným dokladem doby, v které se průmyslová funkce objektu snoubila s kvalitní architektu­rou,“říká šéf liberecké pobočky Národního památkovéh­o ústavu Miloš Krčmář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia