Lidové noviny

Jde o prachy

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Víte, že plešatí muži jsou bohatší než ti s bujnou kšticí? Dokládají to čísla. Ale kdo něco ví o statistice, tuší, že je to příklad falešné korelace. To není lež ani cílená mystifikac­e. Je to situace, kdy v dobré víře podléháme závěrům zdánlivě „vyfutrovan­ým“čísly. Ve skutečnost­i je to tak, že vyšší příjmy mívají muži ve vyšším věku. Tedy ve věku, kdy – bez příjmové souvislost­i – často ztrácejí vlasový porost. Ale zkuste to říkat, když korelace „plešatí jsou bohatí“působí tak objevně a přitažlivě.

Může to tak fungovat i u spotřeby tabáku. Klesá-li, je to důvod k radosti lékařů či žalu státní kasy. Ale nemusí to být důvod k radosti těch, kdo prosadili odpudivé obrázky na krabičky cigaret. Kdyby někdo říkal, že za nižší spotřebu tabáku mohou ty obrázky, mohl by to být příklad podobné falešné korelace jako závěr, že plešatí muži jsou bohatší.

Skutečnost­i blíže bude zřejmě fakt, že za nižší spotřebu tabáku může jeho stoupající cena. Už proto, že odpudivé obrázky vedou spotřebite­le ke skuhrání, ale i k vynalézavo­sti (speciální pouzdra na krabičky). Kdežto vyšší cena vede nejen ke skuhrání, ale i k úvahám o rezignaci. Ale zkuste to říkat, když argument „za vším jsou peníze“zní tak banálně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia