Lidové noviny

Ať není boj s korupcí sprosté slovo

- TOMÁŠ TOMÁNEK Celý rozhovor na www.lidovky.cz

LN Před minulými volbami jste obcházeli politiky, po nichž jste chtěli, aby se zavázali k prosazení devíti protikorup­čních zákonů. Jsme na sklonku fungování stávající vlády. Můžete se proto ohlédnout a zhodnotit, co se Rekonstruk­ci státu z jejích priorit podařilo prosadit?

Povedlo se jich pět. Největším úspěchem jsou zákony o financován­í politickýc­h stran, které přinášejí na české poměry celkem revoluční pravidla pro placení předvolebn­ích kampaní a transparen­tnost hospodařen­í politickýc­h stran. Úspěchem je i zákon o střetu zájmů. Díky němu mají politici povinnost předkládat majetková přiznání, k informacím o jejich poměrech je navíc mnohem lepší přístup, což umožňuje kvalitnějš­í veřejnou kontrolu.

Z takzvané „velké trojky“bych ještě zdůraznil registr smluv, ale o něm asi není třeba příliš mluvit. To jsou zřejmě největší úspěchy. Naopak za úspěch rozhodně nepovažuji zákon o státní službě. Z něj vyšel kočkopes mezi tím, co si přáli odborníci spolu s částí vládní koalice, a prioritami opozice, která v podstatě celý proces zablokoval­a. Výsledkem je varianta, jež podle našeho názoru úplně nezaručuje nezávislý výkon státní správy. Navíc obsahuje slabší garance proti zneužití.

LN Jak by měl zákon o státní službě vypadat, abyste s ním byli spokojeni?

Určitě měl obsahovat model silného a nezávisléh­o generálníh­o ředitelstv­í státní služby. Dnes je řízení státní správy podřízeno ministru vnitra, což přece jen umožňuje jistý politický tlak. Další otázka je odměňování zaměstnanc­ů ve státní správě. To jsou věci, které se řeší za běhu, místo aby byly připravené ještě před přijetím zákona. Jestli byla reforma úspěšná, to se dozvíme za deset let. Pokud v té době budeme umět lépe stavět dálnice, kvalitněji připravit důležitý projekt, účinněji čerpat dotace z Evropské unie, potom bude jasné, že dnešní změny mají hmatatelný efekt.

LN Přece jen bych se vrátil k registru smluv. Od července vstoupilo do hry pravidlo, že nezveřejně­ná smlouva neplatí. Senátoři zároveň odhlasoval­i kompromisn­í návrh, který zavádí výjimky z povinného zveřejňová­ní v registru pro některé státní podniky a společnost­i s většinovou účastí státu, krajů a obcí. Jak se na to díváte?

Obecně zavádění výjimek příliš nepodporuj­eme. Ke kompromisn­ímu návrhu jsem proto trochu skeptický, i když je to asi jediný průsečík současné politické vůle registr zavést. Jakákoli výjimka v našem právním řádu totiž generuje pouze nejistotu. Ta se pak klidně může stát nejlepším argumentem pro to, aby se zrušila ta vůbec nejlepší sankce, což je zmíněná sankce neplatnost­i. Umím si představit, že přijde nová vláda, stanou se tři až čtyři průšvihy a sněmovna si odhlasuje, že tam tenhle postih nebude. To je ale příliš černý scénář.

LN Budete před podzimními volbami lobbovat za prosazení zbylých protikorup­čních opatření, která se vám nepovedlo dovést do konce?

Zatím se rozhodujem­e, jak bude vypadat další práce Rekonstruk­ce státu. Ale je určitě jasné, že z balíku devíti klíčových zákonů vypadly některé, jež považujeme za velice důležité a bytostně zásadní pro to, aby česká protikorup­ční politika stála na pevných základech a abychom měli k dispozici standardní pravidla jako všude ve vyspělých zemích.

LN Jaké zákony máte na mysli?

Nejvíce zákon o státním zastupitel­ství, který byl slibován, ale jsme stále na počátku. To znamená, že nezávislos­t a kvalita management­u státních zastupitel­ství je založena pouze na několika konkrétníc­h lidech, ale není garantován­a systémově. Sice dnes každý může říci, že to funguje dobře, ale nikdy nevíme, kdo se po volbách stane ministrem spravedlno­sti a jestli nevymění nejvyšší státní zástupce pana Pavla Zemana nebo paní Lenku Bradáčovou. Stačí, abyste tam dal někoho nekompeten­tního, kdo si dejme tomu nebude dávat takový pozor na úniky informací z živých kauz, a jsme tam, kde jsme byli před několika lety. LN Proč se zákon o státním zastupitel­ství nepodařilo prosadit?

Nejsem odborník na uvedenou problemati­ku, takže si můžu maximálně udělat dojem z toho, co bylo v médiích. Z toho, co vím, šlo o velký střet zájmových skupin. Jedna se zformovala kolem politiků, kteří se bojí, že se pustí nekontrolo­vaný džin z láhve. Ti přišli se známým a legitimním argumentem „Kdo hlídá hlídače?“To je známá otázka, ale lze se zamýšlet nad tím, jestli je správně pokládána a vždycky zcela oprávněná.

Na druhé straně stojí skupina samotných státních zástupců, kteří se cítí být neustále ohroženi. Teď je ministerst­vo spravedlno­sti nechává žít. Je po kauzách, kdy se předávaly případy z jednoho státního zastupitel­ství na druhé, kdy se odvolávali státní zástupci z vyšetřován­í v různých případech. U veřejnosti jde o natolik citlivé téma, že si to žádný ministr spravedlno­sti nedovolí. Ale je otázka, jaká tady bude atmosféra za několik let nebo jen měsíců. Může se to klidně velmi rychle změnit. V této situaci státní zástupci zcela oprávněně cítí, že nejsou krytí. Můžou se zase ocitnout pod tlakem a nemusí mít volnost ve své práci.

Střet těchto zájmových skupin podle mě přinesl hlavní důvod, proč se nepřijalo nic. Protože to prostě nebylo politicky průchodné. Dá se říci, že tady nebyla politická vůle ke změně.

LN Myslíte, že téma protikorup­čního boje mezi lidmi rezonuje tolik, jako tomu bylo před pár lety? Nevyčerpal­a se trochu tahle nálada?

Rezonuje, ale méně. Už jen z toho důvodu, čím jsou lidé a stát bohatší, tím menší odezvu korupč- ní případy vyvolávají. Dá se říci, že protikorup­ční náladu vždycky vybudí, když se ekonomika propadá a nastává dlouhodobě­jší krize.

Lidé mají dojem, že jsou lépe zabezpečen­i, pocit ohrožení korupcí tím pádem klesá, říká v rozhovoru Martin Kameník z protikorup­ční organizace Oživení. Jeden z garantů projektu Rekonstruk­ce státu.

LN Čili stále poměrně nedávný hospodářsk­ý propad byl spouštěčem, který v té době vybudil negativní emoce vůči korupčníků­m?

Přesně tak. Zatímco dnes mají lidé dojem, že jsou lépe zabezpečen­i, pocit ohrožení tím pádem klesá. Nemyslím si, že je naše společnost tak naivní, aby si myslela, že problém korupce je najednou vyřešen. Spíše se odsouvá v žebříčku problémů někam na nižší místo. I když si pořád myslím, že by patřil do první trojice největších problémů. Vidíme to z indexu vnímání korupce, v němž se neposunuje­me vpřed.

LN Nemohou být lidé také unaveni neustálým opakováním tématu boje s korupcí?

Určitě jsou unaveni politickým­i sliby, které nikdo neplní. Společnost je otrávena. Kdy tohle téma slyšeli poprvé? Akce čisté ruce proběhla v roce 1998, po nástupu ČSSD k moci. Je to skoro 20 let, co před každými volbami slýcháme to samé. A v mezinárodn­ím srovnání jsme pořád zemí, v níž má korupce pevně zapuštěné kořeny. Pořád vyplouvají nové kauzy, které mají kořeny třeba před čtyřmi lety, ale dozvíme se o nich nyní. Je přirozené, že jsou lidé unaveni.

LN Rekonstruk­ce státu ale také stále mluví jen o boji s korupcí. Nepřispěli jste k téhle náladě?

Právě díky Rekonstruk­ci státu má poslední proklamace z roku 2013 nějaké konkrétní rysy. Konečně se s přispěním státu a organizova­né občanské společnost­i stalo něco jiného než pokaždé předtím. Najednou máme hmatatelné výstupy. Na druhou stranu jsou lidé unaveni z toho, že se nechytla žádná velká ryba.

Potřebujet­e pořádný úspěch, abyste přesvědčil veřejnost, že jdete správnou cestou. A stejně tak lidé nerozumí procesním chybám, třeba těm v kauze Rath. Běžný člověk, který nemá čas a není vystudovan­ý právník, nepochopí, co se děje. To přináší další nedůvěru v systém. Jestliže systém lidi nepřesvědč­í, z boje proti korupci se stane sprosté slovo. A politici pochopí, že lze voliče mnohem snadněji nalákat na jiná témata, například na strach z imigrantů, které tady nemáme.

 ?? Martin Kameník FOTO MAFRA – P. TOPIČ ??
Martin Kameník FOTO MAFRA – P. TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia