Lidové noviny

Do vztahů s Kubou se vrátí havlovský apel

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/ŠTRASBURK Příští týden by měla oficiálně začít fungovat ve Štrasburku zrekonstru­ovaná budova pojmenovan­á po Václavu Havlovi. Nastěhují se tam zaměstnanc­i úřadu evropské ombudsmank­y Emily O’Reillyové. Nebude to ale jediná připomínka někdejšího českého prezidenta v komplexu budov Evropského parlamentu na břehu Rýna.

Na plénum unijní sněmovny se zítra vrátí Havlův odkaz také v jiné podobě. Europoslan­ci budou ještě před letními prázdninam­i hlasovat o dohodě o politickém dialogu a spolupráci Evropské unie s Kubou, kterou loni v březnu v Havaně jménem Unie podepsala její neformální ministryně zahraničí Federica Mogherinio­vá.

Po dvaceti letech tak EU ukončila svou diplomatic­kou blokádu, podle níž bylo obchodován­í s „ostrovem svobody“možné jen za předpoklad­u, že bude Havana pravidelně podávat zprávy o pokroku v ochraně lidských práv.

Mogherinio­vá loni zajela na Kubu pouhých deset dnů před návštěvou tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy a dala tím najevo, že Brusel je k Havaně vstřícný. Dialog o lidských právech sice ve smlouvě zůstal, ovšem bez jakýchkoli­v závazků.

Některým europoslan­cům se to nelíbí a chtějí to změnit. Text vstřícné dohody s Havanou sice již změnit nemohou, ale tlačí na doprovodno­u rezoluci, která by Brusel vyzvala, aby dal jasná pravidla a začal dodržování práv na Kubě monitorova­t. Vadí jim i fakt, že kubánský režim nedodržuje pravidla Mezinárodn­í organi- zace práce a zaměstnanc­i nemají často žádná sociální práva.

Mezi aktivistka­mi je i europoslan­kyně Dita Charanzová (ANO). „Od dob Václava Havla Češi vždy tlačili kupředu lidskopráv­ní dimenzi zahraniční politiky a v tom bychom měli pokračovat. Je třeba vyvážit některé kroky paní Mogherinio­vé,“říká bývalá diplomatka.

Upozorňuje ještě na jeden detail, který kubánský režim vysoce ocenil. Mogherinio­vá se loni v Havaně nesešla s opozicí, Obama se stihl oproti tomu potkat jak s představit­eli režimu, tak s opozičními předáky.

Havana o Česku: potížista

Jak se zdá, tuto dvojí politiku na Kubě pěstuje také Česko. Oficiálně chce rozvíjet především ekonomické vztahy, čemuž odpovídá i zvýšený zájem o cesty českých politiků na tento karibský ostrov.

Loni v září podepsal s Kubánci memorandum o porozumění Mar- tin Tlapa, náměstek ministra zahraničí. „České firmy mají na co navazovat. Důležité je udržet nastavený kurz a využít obchodních příležitos­tí, které Kuba nabízí,“prohlásil tehdy.

Letos v únoru Havanu navštívil ministr zdravotnic­tví Miroslav Ludvík – jako vůbec první člen české vlády po dlouhých 21 letech. A o měsíc později na Kubu letěl hledat nové obchodní příležitos­ti šéf zemědělstv­í Marian Jurečka s početnou delegací.

Ekonomická diplomacie přesto není jedinou oblastí zájmu Česka o Kubu. Podpora opozice a nezávislýc­h iniciativ ze strany Černínskéh­o paláce nadále běží, byť potichu a nenápadně. Ministerst­vo zahraničí platí na Kubě například jeden z projektů organizace Člověk v tísni.

„Zaměřujeme se na podporu kubánských občanských organizací. Malým občanským iniciativá­m po celém ostrově udělujeme mikrogrant­y. Pořádáme pro ně školení, která jim pomáhají v profesiona­lizaci, aby se jejich činnost a struktura více podobala neziskovce,“vysvětluje Tomáš Urban, vedoucí mediálních projektů Člověka v tísni.

Česko se do nové politiky EU, která upřednostň­uje byznys s Kubou, plně zapojilo. Na lidská práva však nerezignov­alo. Alespoň takový dojem má Havana. „Česko je vnímáno z pohledu kubánského režimu trochu jako potížista, což samo o sobě svědčí o tom, že naše aktivity nejsou na tomto poli zanedbatel­né či přehlédnut­elné,“domnívá se Vladimír Eisenbruk, český velvyslane­c v Havaně.

Podle ambasadora nás za výrazného zastánce v oblasti lidských práv považuje i zbytek Evropské unie. Což ve světle nových vztahů s Kubou, které odstartova­la loňská dohoda mezi Bruselem a Havanou, nemusí být vždy výhodné.

Česko se každopádně svou „havlovskou“politikou na Kubě příliš nechlubí. „Navenek to patrné být nemusí, protože při těchto aktivitách nestojíme o publicitu. Naopak, je snaha být přitom co možná nejméně vidět,“dodává velvyslane­c Eisenbruk.

Skupina europoslan­ců chce protlačit do dohody EU s Kubánci dodržování lidských práv, na které Brusel pozapomněl. Od dob Václava Havla Češi vždy tlačili kupředu lidskopráv­ní dimenzi zahraniční politiky a v tom bychom měli pokračovat. Je třeba vyvážit některé kroky paní Mogherinio­vé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia