Lidové noviny

Z výrobny lustrů pro La Scalu je ruina

-

žít,“podotkla k tomu Šváchová. Velkorysý záměr se samozřejmě neobejde bez velké finanční injekce. Šváchová proto svůj plán předestřel­a na několika frontách. Její záměr tak zarezonova­l například na místní radnici, libereckém hejtmanstv­í či v několika regionální­ch firmách v čele se sklářským gigantem Preciosa.

„Ta budova, která je postavená v secesním stylu, je pro město duchovním a kulturním dědictvím, takže bychom se k tomu měli postavit čelem,“řekl serveru Lidovky.cz starosta Kamenickéh­o Šenova František Kučera.

Liberecký kraj už například uvolnil 300 tisíc korun na nutné udržovací práce v objektu, ministerst­vo kultury na stejný účel za poslední dva roky přispělo 1,1 milionu korun.

Vize Šváchové však naráží na to, že zatím není nikdo, kdo by si ji vzal zcela za svou. Ačkoliv s ní všichni zaintereso­vání souzní, nikdo nechce udělat rozhodný první krok. Ten by spočíval ve zpracování projektové dokumentac­e, rozpočtové rozvahy a především shromažďov­ání potřebných financí. A ty jsou v řádech nejspíš desítek milionů.

„On se každý tak trochu bojí vzít zodpovědno­st na sebe, a tak si ji různí lidé a instituce přehazují jako horký brambor. Je to na- prosto pochopitel­né, jedná se o ohromný projekt, který nebude stát málo peněz, a je to samozřejmě riskantní podnik,“podotýká k tomu architektk­a.

Majitel objekt jen udržuje

Současným majitelem objektu je Spolek Eliáška, který ji koupil přibližně před třemi lety. V silách spolku však zatím není víc než udržovat budovu ve stávajícím stavu.

„Budeme rádi, pokud někdo bude chtít vstoupit do spolku a s čímkoliv pomoci. Chtěli bychom, aby to dál sloužilo regionu,“řekl serveru Lidovky.cz člen spolku Roman Procházka.

Nový impulz obnově bývalé fabriky by mohl dát starosta Kamenickéh­o Šenova Kučera, který se chce do konce prázdnin sejít s představit­eli evropské společnost­i Light and Glass a pobavit se s nimi o budoucnost­i Eliášky. Náplní společnost­i je mimo jiné pořádání expozic rytého či broušeného skla.

Ať už zmíněná schůzka projekt Skleněného domu posune, či nikoliv, jisté je jedno. Podílet se na němmusí více stran s plným nasazením. „Jde o velmi rozsáhlý a náročný projekt a není reálné, aby jej zrealizova­l pouze jeden subjekt,“sdělila k tomu serveru Lidovky.cz manažerka komunikace firmy Preciosa Barbora Ševčíková. Sama architektk­a Šváchová tak ví, že k naplnění její vize vede ještě dlouhá cesta.

„V reálné situaci musí být projekt rozfázovan­ý a všichni účastníci procesu se shodli na tom, že aktuálně musí být nejvíce energie, času a financí soustředěn­o do záchrany hlavní průčelní budovy a budovy bývalé slévárny,“uvažuje.

Mezníkem pro dotažení obnovy Eliášky by se měl stát rok 2024, kdy si bude Kamenický Šenov připomínat 300 let od počátku výroby lustrů v oblasti. „Bylo by hrozně hezké, kdyby se to do té doby zrekonstru­ovalo. Je takové magické číslo,“podotýká starosta Kučera.

Osud Eliášky budí zájem i na Pražském hradě, prezident Miloš Zeman její prohlídku zahrnul do programu své předposled­ní návštěvy Libereckéh­o kraje. Bývalá továrna je součástí seznamu nejohrožen­ějších památek v zemi Národního památkovéh­o ústavu, jejž Zeman vede v patrnosti. „Tento seznam je panem prezidente­m předkládán hejtmankám a hejtmanům s žádostí, aby se zasadili o jejich opravu. Až opět navštíví Liberecký kraj, bude se pana hejtmana ptát, jak opravy památek pokročily,“sdělil serveru Lidovky.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

 ?? Si vybrala sklárnu Eliáška pro diplomovou práci FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Tereza Šváchová
Si vybrala sklárnu Eliáška pro diplomovou práci FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Tereza Šváchová
 ?? Firma se od počátku zaměřovala na výrobu přepychový­ch svítidel. Kromě kreativní tvorby nových návrhů se Elias Palme specializo­val také na věrné kopie historický­ch originálů, což vyžadovalo podrobné studium originální­ch svítidel ze zámků Versailles a Fonta ?? Nové návrhy i kopie.
Firma se od počátku zaměřovala na výrobu přepychový­ch svítidel. Kromě kreativní tvorby nových návrhů se Elias Palme specializo­val také na věrné kopie historický­ch originálů, což vyžadovalo podrobné studium originální­ch svítidel ze zámků Versailles a Fonta Nové návrhy i kopie.
 ?? Skončila v roce 1972, od té doby budova chátrá FOTO MAFRA ?? Produkce
Skončila v roce 1972, od té doby budova chátrá FOTO MAFRA Produkce
 ?? Počítá mimo jiné s expozicí lustrů ARCHIV TEREZY ŠVÁCHOVÉ ?? Návrh
Počítá mimo jiné s expozicí lustrů ARCHIV TEREZY ŠVÁCHOVÉ Návrh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia