Lidové noviny

Policie s vyklízením Kliniky čeká

- ROBERT SATTLER

PRAHA Místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) počátkem minulého týdne požádal policii, aby vyklidila budovu takzvané Kliniky na pražském Žižkově. Nelíbí se mu, že aktivisté, kteří dům obývají, porušují zákon a narušují bezpečí okolních obyvatel. „V bezprostře­dní blízkosti se nachází ZŠ Jeseniova, je naprosto nepřijatel­né, aby žáci a jejich rodiče nacházeli v okolí budovy injekční stříkačky,“píše Bellu v dopise.

Policie ale zasahovat nebude, čeká na pravomocné rozhodnutí soudu.

Vyklidit budovu v pražské Jeseniově ulici, kterou vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), nařídil soud již letos v lednu. Aktivisté z Autonomníh­o sociálního centra Klinika, kteří budovu neoprávněn­ě obývají, se však v polovině dubna proti rozsudku odvolali.

Tímto rozhodnutí­m dali najevo, že do pravomocné­ho rozhodnutí dům neopustí. Současná situace se ovšem nelíbí mnohým místním občanům a zastupitel­ům městské části Praha 3. Místostaro­sta Alexander Bellu tak minulé pondělí zaslal policii oficiální dopis, v němž ji žádá, aby budovu vyklidila.

„Máme tu skupinu lidí, kteří několik let překračují zákon, a stát není schopen s tím nic dělat. Přijde mi absurdní, že od toho všichni dávají ruce pryč a nechtějí to dořešit,“vysvětlil místostaro­sta serveru Lidovky.cz, co jej k sepsání dopisu přimělo.

Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová tvrdí, že orgán čeká na pravomocné rozhodnutí soudu. Do té doby prý nemůže nic dělat. „K nějakému opatření vůči obyvatelům Kliniky nemáme zákonné důvody. Dosud nebylo pravomocně rozhodnuto,“řekla serveru Lidovky.cz Zoulová.

Státní organizace, která by do objektu ráda přesunula část svých zaměstnanc­ů, se k situaci momentálně nechce vyjadřovat.

„V průběhu soudního sporu, jenž není u konce, nebudeme další průběh kolem Kliniky komentovat,“informoval Lidovky.cz mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

SŽDC budovu v Jeseniově ulici loni získala od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Squatteři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil.

Poté, co úřad výpůjčku neprodlouž­il, obývají aktivisté budovu bývalé poliklinik­y nelegálně a objekt nechtějí opustit. Praha 3 se proti setrvání aktivistů v budově několikrát vymezila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia