Lidové noviny

Pobaltí migranty přijme, ale otráví jim pobyt

Baltské státy uprchlíky nenakrmí ani nezaměstna­jí. Ti pak odcházejí do jiných evropských zemí, které jim umožní důstojný život

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

RIGA/PRAHA Mladý inženýrMeh­arena pochází z Eritreje. Před rokem ho poslali do Lotyšska z Itálie. Tam připlul nelegálně z Egypta. O tom, že existuje stát jménem Lotyšsko, se dozvěděl den předtím, než přistál v jeho hlavním městě Rize. Žádnou jinou volbu neměl – zemi, kde se má usadit, dostal přidělenou evropskými úřady. V rozhovoru pro BBC přiznává, že radostí z toho neskákal. „Eritrejců je v různých zemích Evropy hodně. Komunikují spolu. Všichni vědí, že v Německu se uprchlíkov­i dává byt a 400 eur (10 400 korun) kapesného. V Lotyšsku nedostanou nic, kromě 139 eur měsíčně,“stěžuje si. Riga je dnes vpravdě evropské město a za 140 eur, tedy asi 3600 korun, si tady těžko lze pronajmout byť jen garsonku. Přesto lotyšské úřady o zvýšení dávek pro uprchlíky neuvažují.

Mají pro to silný argument. Podle šéfa parlamentn­í komise pro vnitřní záležitost­i Ajnara Latkovskis­e nelze migrantům dávat víc peněz, než mají třeba lotyšští důchodci. Bylo by to neudržitel­né i nespravedl­ivé.

Ovšem většina uprchlíků v Lotyšsku chce co nejdříve začít pracovat a řešit svou svízelnou situaci vlastními silami. Jenže v cestě jim stojí jedno velké úskalí: lotyšské zákony nepovolují pracovat v zemi lidem, kteří neovládají lotyšský jazyk. Aby se průměrně inteligent­ní Afghánec, Eritrejec nebo Syřan naučil slušně lotyšsky, potřebuje na to nejeden rok. Po tu dobu ovšem nebude mít kde bydlet ani co jíst.

Nouze, která postihuje většinu migrantů v Pobaltí, je hlavním důvodem, proč se jich odsud většina snaží odejít co nejdřív jinam. Přispívá k tomu především fakt, že jejich příbuzní a známí ze západoevro­pských zemí jim pravidelně sdělují, jak se jim daří začít nový život a jak konečně žijí v dostatku. Někdy nejde jen o pohodlné bytí, ale o to, jak se vyrovnat s dluhy, které si mnohé rodiny nadělaly, když se rozhodly vydat na ces- tu přes moře. I Meharenovi rodiče musejí vrátit 3000 dolarů (asi 70 tisíc korun), které dali převaděčům a ti je teď na nich požadují. Samozřejmě očekávají, že je syn v bohaté Evropě vydělá a pošle do vlasti. I proto se Meharena zřejmě také vydá brzy na pouť do bohatší a k migrantům vstřícnějš­í evropské země. Jenže tam bude muset pracovat nelegálně.

Chytré baltské horákyně

Nejen Lotyšsko, ale i zbývající dvě postsověts­ké republiky – Estonsko a Litva – se sice podvolují požadavkům EU na přijímání uprchlíků, dělají ale také vše pro to, aby se jim u nich nelíbilo. Nejdříve chladné uvítání lidí ze zemí, kde je horko doslova i v přeneseném slova smyslu, pak život na pokraji chudoby. Baltské země tak na rozdíl od ČR, Polska, Maďarska i Slovenska nerozčiluj­í Evropskou komisi vzdorovitý­m odmítáním kvót, ale vymyslely si vlastní způsob, jak se předmigrač­ní vlnou opevnit. Zároveň ty země, které chovají podobný odpor k uprchlíkům, podporují – před několika dny 23 poslanců lotyšského parlamentu podepsalo dopis určený Komisi, kde ji prosí, aby Čechy, Maďary a Poláky za ignorování kvót netrestala.

Podle slov ředitele litevského Centra pro přijímání uprchlíků Robertase Mikulenase zemi opustilo 248 ze 349 žadatelů o azyl. V této pobaltské republice dostávají měsíčně příchozí 102 až 204 eur (2700 až 5300 korun).

Do Lotyšska přijelo na základě přerozděle­ní migrantů zatím 317 lidí, úřady ale netuší, kde se nyní nacházejí. Většina z nich nejspíš odjela do jiného státu EU.

V Estonsku, kde běženci dostávají 130 eur (3400 korun) měsíčně, je situace podobná – ze 136 lidí, kteří byli zemi přiděleni, více než polovina odešla.

Formálně je vše v pořádku – migranti získají status uprchlíka a poté jim nikdo nemůže bránit, aby odjeli. Baltské státy jsou spokojené, protože jejich obyvatelst­vo o přistěhova­lce nestojí. A splněny jsou i požadavky EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia