Lidové noviny

K přesvědčen­í o potřebě EU ji vedla Osvětim

- PAŘÍŽ

Ve věku 89 let zemřela v pátek někdejší první ministryně ve francouzsk­é vládě a také první žena v čele Evropského parlamentu. Oznámila to francouzsk­á média s odvoláním na pozůstalé. „Má matka zemřela ráno doma. 13. července by jí bylo 90 let,“uvedl syn Jean Veil dle listu Le Figaro. Pohřeb bude ve středu.

Agentura AFP charakteri­zovala zesnulou jako „charismati­ckou a populární Francouzku“, jejíž život poznamenal­a deportace do Osvětimi i boj za lepší životní podmínky Evropanek.

Za druhé světové války přežila uvěznění v nacistické­m vyhlazovac­ím táboře v Osvětimi, kam byla deportován­a jako šestnáctil­etá. Otec, matka a bratr se z nacistický­ch táborů nikdy nevrátili, přežila pouze Simone a její dvě sestry. Právě tato zkušenost ji vedla k pevnému přesvědčen­í o potřebě sjednocení Evropy. Říkávala, že Evropská unie ji smířila s 20. stoletím.

Do dějin se zapsala i „zákonem Veilové“: jako ministryně zdravotnic­tví prosadila v roce 1975 zákon umožňující umělé přerušení těhotenstv­í bez hrozby trestního stíhání. Do vlády premiéra Jacquesa Chiraka ji o rok dříve jmenoval prezident Valéry Giscard d’Estaing.

Předsedkyn­í Evropského parlamentu byla letech 1979 až 1982. Později se znovu stala ministryní sociálních věcí a zdravotnic­tví; tuto funkci zastávala ve vládě premiéra Édouarda Balladura v letech 1993 až 1995.

Z politiky se pak stáhla a předsedala nadaci připomínaj­ící holokaust.

„Na to jsem se nikdy necítila. Jsem příliš nezávislá,“odpovídala na otázku, proč nikdy nekandidov­ala na prezidentk­u. čtk

Simone Veilová,

Nekrolog čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia