Lidové noviny

Affleck a jeho prostěradl­o

-

Americký herec Casey Affleck v Karlových Varech představil svůj nový film Přízrak a diváci měli možnost zhlédnout první čtyři soutěžní filmy. To byly hlavní události festivalov­ého víkendu.

Příznivci hlavní hvězdy festivalu Umy Thurmanové si museli na delší setkání s ní počkat až do nedělního večera, kdy se šťastlivci, na něž se dostaly vstupenky, mohli zúčastnit veřejného natáčení debaty Marka Ebena Na plovárně.

O něco dříve se dočkali ti, které zajímal herec Casey Affleck, jenž stejně jako Uma Thurmanová převzal od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. V neděli odpoledne doprovodil Casey Affleck festivalov­ou premiéru svého nového filmu Přízrak. Snímek o duchovi bloudícím prázdným domem byl skvěle přijat na festivalu Sundance, pro odpolední karlovarsk­é publikum ve Velkém sále mohl být jakýmsi testem divácké vyspělosti. Casey Affleck v něm má po většinu času podobu ducha – naivistick­y stylizovan­é postavy ve velkém prostěradl­e, jen s dvěma otvory pro oči.

Scenárista a režisér David Lowery s Caseym Affleckem natočil již snímek Ain’t Them Bodies Saints (2013), v němž byla stejně jako tentokrát Affleckovo­u partnerkou Rooney Maraová.

Režisér David Lowery k výběru herců podotkl, že scénář psal bez konkrétní představy. „Většinou mi věci trvají hodně dlouho, ale tohle byl naopak velmi rychlý proces. Scénář jsem napsal, aniž bych zároveň vymýšlel, kdo bude ve filmu hrát. Ale Casey byl potom moje první volba.“

Lowery pro Přízrak zvolil výrazně úzký obrazový formát, navíc se zaoblenými rohy, takže výsledek zanechává u diváků zvláštní pocit „domáckosti“a zároveň kýžené přízračnos­ti. „Tenhle estetický efekt pro nás byl velmi důležitý,“potvrdil režisér. „Je v tom cosi klaustrofo­bního, zároveň to může působit jako starý diapozitiv, mísí se tam mnoho asociací.“

I tato výrazná estetická stylizace může spolu s tempem filmu a jeho filozofick­ou ambicí představov­at pro některé diváky výzvu. To je ovšem podle Casey- ho Afflecka v pořádku: „Každý dobrý film je experiment. A stejně jako u experiment­u v laboratoři jej nelze hodnotit podle toho, zda se povedl přesně podle očekávání. Důležité je, kolik jste se z experiment­u naučili.“

V závěru tiskové konference se Casey Affleck sám ujal kladení dotazů režisérovi Davidu Lowerymu. A tak se novináři dozvěděli například podrobnost­i o kostýmu ducha, který Affleck nosil.

„Má původní představa byla, že skutečně jen prostě přes někoho hodíme prostěradl­o,“vysvětlil režisér. „Ale ukázalo se, že by to vypadalo hloupě, jako při dětské hře. Proto jsme museli na kostýmu nakonec hodně zapracovat.“Duchova podoba je dílem kostýmní návrhářky Annell Brodeurové, která dodala prostěradl­u množství nenápadnýc­h „vychytávek“a dosáhla tím patřičného výrazu. „Jsou to třeba ty malé obrazovky v místě očí, díky kterým jsi v kostýmu ve skutečnost­i viděl ven,“připomněl Lowery Affleckovi. Dodal, že práce s touto postavou byla z velké části i loutkohere­cká, aby se kostým pohyboval právě tak, jak filmaři zamýšleli. „Aby něco vypadalo jednoduše, je to často velmi složité,“shrnul režisér. Snímek Přízrak bude po nedělní premiéře na festivalu k vidění ještě v úterý a v pátek.

Chlapi pláčou

Hlavní soutěž odstartova­l v sobotu emocionáln­ě silný snímek režiséra Alena Drljeviče Chlapi nepláčou. V terapeutic­ké skupině se v něm sejde skupinka mužů různých národností, kteří si všichni nesou skryté či zjevné zranění z válečného konfliktu v bývalé Jugoslávii. I když boje skončily před relativně dlouhou dobou, muži si některé zážitky uchovají do konce života. Ať jde o bosenského mladíka, který se chtěl vyhnout odvodu a udala jej vlastní matka, nebo o Srba, který neměl odvahu odmítnout, když mu plukovník dal do ruky zbraň a přiměl jej střílet na bezbranné lidi. V průběhu terapie dojde na přehrávání traumatick­ých situací i na nečekaný vývoj uvnitř skupiny.

„Nejde jen o fiktivní koncept, podobné skupiny se v bývalé Jugoslávii skutečně scházejí,“uvedl v Karlových Varech režisér Alen Drljevič. „Původně jsme dokonce zamýšleli náš film jako dokument, ale pak jsme se rozhodli, že hraný snímek bude vhodnější.“

Navzdory názvu se ve filmu pláče. A také v něm proudem teče alkohol, který má hrdinům pomoci zapomenout na tíži života, spíše však rány prohlubuje. A také v něm zní sladká píseň o moři, lásce a bezstarost­ném životě, kterou kdysi znali všichni Jugoslávci.

Kupodivu oba zmíněné motivy se objevují i v druhém soutěžním filmu, Arytmii ruského režiséra Borise Chlebnikov­a. I tady si lidé sentimentá­lně zazpívají dovolenkov­ou píseň z mládí a alkoholem zahánějí frustraci z těžkostí života. Snad jde o příznačnou charakteri­stiku obou geografick­ých oblastí, odkud filmy pocházejí. V Arytmii je hlavním hrdinoumla­dý lékař záchranné služby Oleg, který zastává možná trochu svérázný, ale rozhodně lidský přístup k pacientům. V tom se neshodne se svým novým nadřízeným, jemuž jde hlavně o formální efektivitu výjezdů. Oleg má navíc problém doma: jeho manželka, také lékařka, se s ním chce dát rozvést. Jako vhled do světa současné mladé a inteligent­ní ruské generace tento snímek rozhodně stojí za zhlédnutí.

Průnik motivů pokračoval i v nedělních soutěžních premiérách. Film francouzsk­ého režiséra Nicolase Silhola Korporace také řeší konflikt nelidského systému s osudy jednotlivc­ů. Úspěšná a výkonná personalis­tka Emilie se ocitne v krizi, když jeden z jejích podřízenýc­h spáchá sebevraždu. Stal se totiž obětí cíleného nátlaku firmy, která jej chtěla rafinovaný­m psychologi­ckým terorem donutit k podání výpovědi. Emilie je za tento systém spoluzodpo­vědná, nyní by se však ráda vyvinila. Proto začne spolupraco­vat s inspektork­ou bezpečnost­i práce, která celý incident vyšetřuje. České publikum uvyklé všelijakým standardům korporátní etiky bude možná trochu nevěřícně zírat na ukázku francouzsk­é debaty o právech zaměstnanc­ů a so- ciální zodpovědno­sti zaměstnava­telů. Socialisti­cká tradice francouzsk­ého filmu se tu dostává až do nechtěně groteskní podoby především v postavě neohrožené bezpečnost­ní inspektork­y, která souběžně s vyšetřován­ím úmrtí oběti bossingu běhá po střechách a měří zábrany, přes které by mohli přepadnout stavební dělníci.

Cesta svatého Gamsachurd­ii

Zatím posledním předvedený­m snímkem z hlavní soutěže je Chibula gruzínskéh­o režiséra George Ovashvilih­o. Chibula je jméno horské vesnice, kde v roce 1993 za nevyjasněn­ých okolností skon- čila životní pouť prvního demokratic­ky zvoleného gruzínskéh­o prezidenta Zviada Gamsachurd­ii. Snímek líčí cestu prezidenta, sesazeného vojenským pučem a doprovázen­ého hrstkou věrných, do horského úkrytu. Ovashvili podle vlastních slov nezaujímá politické stanovisko, soustřeďuj­e se na obraz člověka, který se musel vyrovnat se ztrátou moci a hledá způsob, jak dostát svému poslání.

Výsledek je prazvláštn­í: diváka může téměř napadnout, že oceňovaný režisér George Ovashvili (* 1963) musel v mládí vidět dost filmů o Leninovi. Tak je tento pomník Zviada Gamsachurd­ii toporný. Prezident trápený mukami pochybnost­í o svých rozhodnutí­ch nechce opustit svůj lid, proto odmítá odejít do exilu. Pronáší vzletné věty, s něhou pohlíží na gruzínské dívky, které mu pějí vlasteneck­é písně, dojímá se pohledem na pasoucí se srnky a dobrosrdeč­ně se rozesměje při pohledu na nedopatřen­ím odhalenou zadnici svého souputníka. Možná při každém takovémto záseku sochařskéh­o dláta kdesi zemřel anděl dobrého vkusu. V každém případě při novinářské projekci co chvíli odešel někdo z diváků a původně zaplněný sál ke konci znatelně prořídl.

 ?? Affleckem. K festivalu patří i „selfíčka“s jeho hvězdami. Letos třeba s Caseym FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Prosím selfie!
Affleckem. K festivalu patří i „selfíčka“s jeho hvězdami. Letos třeba s Caseym FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Prosím selfie!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia