Lidové noviny

Spoutaná Stará dáma

Start 104. ročníku Tour de France vzbuzuje otázku pravidel a limitů lidské výkonnosti

-

Počínaje rokem 2010 nemá Tour de France vítěze potrestané­ho za doping. Tři z těch pěti jsou ovšem z různých důvodů podezřelí. Někdy stačí nově objevená metoda analýzy starých vzorků a zpětně se odebírají tituly. Nenastal čas určitý doping povolit?

Než 104. ročník Tour v sobotu odstartova­l, měl na kontě nepříjemno­st. Pořadatelé úvodních etap v Düsseldorf­u odmítli pozvat vítěze nejslavněj­šího cyklistick­ého etapového závodu z roku 1997 a krajana Jana Ullricha. Jezdec, jemuž zpětně vzali všechno, co dobyl od pozitivníh­o dopingovéh­o nálezu z roku 2005 do konce kariéry, je jednou z četných individuál­ních obětí, zatímco instituce a šoubyznys zůstávají jakoby neposkvrně­ny.

Kniha redaktora MF Dnes Tomáše Macka Příběhy Staré dámy, překlenují­cí více než stoletou historii, je plná příběhů o tom, jak si závodníci bez rozdílu národnosti i kvalit podvodně pomáhali k co nejlepším výkonům. Snadno získáte dojem, že je to celé jen cirkus plný falše a klamu. Přesto není doping důvodem poklesu popularity a podpory. Říká to něco o naší civilizaci?

Kulhánkův efekt

Idealista by mohl vznést požadavek bojkotovat to, co opakovaně prokázalo neschopnos­t očistit se. Ani kolosální metodicky organizova­ná kamuflážní šaráda Lance Armstronga neznamenal­a konec dopingu.

Rozhodnutí anulovat veškeré výsledky v letech Armstrongo­vých triumfů (1999–2005) je pohříchu vytváření umělé reality. Myslete si, že se sedm závodů nestalo. Doživotní Američanov­o odvržení je pro cyklistiku propagandi­stický tah. Masírka notně přispěla k tomu, že lidé nepřestáva­jí chodit na trať a sledovat bitvy cyklistů v přímém přenosu.

Máme ale kvůli tomu Tour spoutat a uvrhnout do žaláře? Lidé se bez ohledu na duchovní vyspělost či ignoranci chtějí také bavit. Někteří si prostě nemohou pomoci a baví je profesioná­lní cyklistika. Baví je, protože ji milují. Co milujeme, toho se neradi vzdáváme, i když už to možná není láska, ale připoutano­st.

Jiný druh připoutano­sti najdeme u sponzorů. Když už Vratislav Kulhánek přišel s nápadem kandidovat na úřad prezidenta republiky zrovna teď, vraťme se k jeho postoji z roku 2007, kdy světem běžel jeden z největších dopingovýc­h skandálů kolem Staré dámy. „My nesponzoru­jeme jednotlivé týmy, my nesponzoru­jeme závodníky, ale soutěž (...) Pro nás ten obchodní efekt je velmi důležitý, velmi výrazný pro zvýšení známosti značky. Dopingové aféry časem vyšumí a Tour de France zůstane,“řekl tehdy Kulhánek z pozice předsedy dozorčí rady Škody Auto Českému rozhlasu.

Ani tady nikdo neuspěje s požadavkem ten špinavý byznys zavrhnout. V některých firmách si spočítali, že ztráta partnerstv­í se sportovním­i hříšníky je nebude bolet, a mnohdy ho ukončili. Jednotlive­c má smůlu. Když má něco masový zásah, korporace uvažují jinak. A tak Škodovka dál sponzoruje Tour, ač na ni dopadlo ještě mnohem víc dopingovéh­o marastu. Kdo nelpí na pozitivním stavu svých financí, ať pranýřuje. Mimochodem, sotva to udělá sebečistšt­í francouzsk­ý prezident...

Jako plastiku či protézu

Když Německo v Ullrichově osobě dostalo svého zrádce, odhodlalo se s dopingáři vypořádat i za cenu ztráty konkurence­schopnosti na několik let. K tištěným médiím se přidaly tamní televize a přestaly v roce 2011 závod vysílat. Letos se do éteru vrací. Úvod situovaný do Düsseldorf­u (časovka a odjezd směr Lutych) je stvrzením těžce vybartrova­ného smíru.

Máme být definitivn­ě přesvědčen­i, že silniční cyklistika je čistá a Tour s ní? Vítězové z let 2010 až 2012, Lucemburča­n Andy Schleck (po dopingové diskvalifi­kaci Španěla Alberta Contadora), Australan Cadel Evans a Brit Bradley Wiggins, jsou stále v riziku, že podezřelé okolnosti kolem jejich kariér promění nějaká budoucí kontrola v důkaz. Na nepotresta­né je třeba pohlížet jako na nevinné. Nicméně nevypadá to, že by se Tour dopingu zbavila; zatím to nikdy nebyla pravda.

Jenže když už musí civilizace s Tour dál žít a reflektova­t ji (kolektivní rezistence je nemožná a nerozumná), má přijmout modus neustálé nedůvěry?

Ta nablýskaná, těžce výdělečná a do jisté míry nelidská show se vzpírá aplikaci jednoduchý­ch modů. Proti zmatku v antidoping­u (nejednotná pravidla, měnící se seznamy látek, politikaře­ní funkcionář­ů) stojí sílící skupina žádající povolení určitých způsobů vnější podpory výkonnosti ve sportu. Vždyť jiné zásahy do lidského organismu přijímáme. Estetickou chirurgii, sofistikov­anou protetiku, umělé vyživování umírajícíc­h, změny hormonální­ch vzorců i pohlaví atd.

Jistě, jsou tu ještě etika, právo a taky rozum. Nicméně Tour de France, zdecimovan­á dopingem i antidoping­em, by se mohla stát laboratoří výzkumu, kam v oblasti fyzické výkonnosti může člověk zajít. Možná by ji to osvobodilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia