Lidové noviny

Žena, která proměnila (nejen) Francii

Simone Veilová, symbol ženské emancipace, přežila holokaust, prosadila přes tvrdý odpor interrupci a předsedala Evropskému parlamentu

-

Vpátek 30. června zemřela v 89 letech žena, která se po několik desetiletí těšila ohromné oblibě Francouzů. Pro svou povahu a celkové působení ve společnost­i – trochu jako Olga Havlová. Do té míry, že už padají návrhy, aby byla uložena do pařížského Pantheonu, hrobky největších postav republikán­ské Francie, v níž leží zatím pouze čtyři ženy.

Její místo ve francouzsk­ém povědomí je těžko popsatelné, vymyká se. Je spojeno s hrůzou holocaustu, s bojem za emancipaci žen, s evropskou integrací. Neomezuje se na jednu roli, patří ke svědomí národa, ztělesňova­la to nejlepší, co v něm bylo. Je vnímána jako symbol hrdosti, důstojnost­i, pevnosti, věrnosti svému přesvědčen­í, zájmu o utrpení druhého. Nepatřila k žádné ideologii, neznala její předpojato­st, politicky stála v souladu se svým sociálním postavením ve středu. Symbol ženské emancipace a zrovnopráv­nění, velká inteligenc­e, ušlechtilá tvář. Zastánkyně francouzsk­o-německého smíření, první zvolená předsedkyn­ě Evropského parlamentu.

S číslem na předloktí

Prošla si tím nejhorším, co si lze představit: celá židovská rodina deportován­a z Nice do Osvětimi, mladá Simone přežila koncem války pochod smrti, který před jejíma očima nevydržela její matka. Celý život pak věnovala v mnoha formách tomu, aby holokaust neupadl do zapomnění, neskrývala číslo vytetované na svém předloktí, stála v čele Nadace pro udržení paměti holokaustu.

Po válce se pustila na pařížské politologi­i do studia práva, jako mladičká se vdala, měla tři děti. V buržoazníc­h kruzích Francie tenkrát nebylo zvykem, aby žena pracovala, Francouzky mohly volit až od roku 1946, až do 70.let neměly právo mít svoje bankovní konto. Ona trvala na vlastní profesi, chtěla být advokátkou (její matka kdysi kvůli rodině zanechala studia chemie). Po dlouhém sporu s mužem, který byl proti, se dohodli na kompromisu; půjde do justice. V několika funkcích se tam objevila jako první žena, musela se vždy prosadit, pracovat více než ostatní. Několik let měla na starost vězeňství, byla tajemnicí Nejvyšší soudní rady v kabinetu ministra spravedlno­sti. V roce 1974 jí nový premiér Jacques Chirac nabídl jako druhé ženě od války post ministryně, bylo to zdravotnic­tví.

Na začátku revoluce: za právo ženy rozhodnout se o dítěti

Zadání: přesvědčit poslance, aby přijali zákon o umělém přerušení těhotenstv­í. Bylo šest let po studentský­ch nepokojích, které do Francie vnesly ducha liberalism­u a rovnosti. Platil ale stále předválečn­ý zákon kriminaliz­ující ženy, jež by podstoupil­y potrat; například v roce 1971 jich bylo takto odsouzeno 518. Mezitím posílilo ženské hnutí, Planning familial a hnutí MLAC organizova­ly protizákon­ně ženám, které neměly na odjezd do Británie či Holandska, pomoc s ilegální in- terrupcí, demonstrov­aly. Ženy chtěly samy rozhodnout, kdy budou mít dítě. Přišel manifest 343 známých žen, které přiznaly, že samy potrat podstoupi- ly (včetně třeba Simone de Beauvoirov­é). Odhady mluvily o 300 000 nelegálníc­h potratech ročně.

V tomto klimatu se nový prezident Giscard d´Estaing rozhodl interrupci liberalizo­vat (jeho premiér Chirac to neschvalov­al), vláda souhlasila. Text měla v parlamentu prosadit Simone Veilová.

Její vystoupení je dodnes pověstné: čelila po tři dny, 25 hodin čistého času, v přímém přenosu televize téměř pěti stovkám mužů (v parlamentu bylo tehdy pouze osm žen), většinou nepřátelsk­y nastaveným. Vyslechla si spoustu osobních urážek, nadávek, vulgarismů, včetně toho, že chce prý házet embrya do kremační pece (to vmetli jí, která přežila skutečné pece).

Dostala tisíce nenávistný­ch dopisů s výhružkami smrtí, často antisemits­kého tónu, její dům pokryly čmáranice hákových křížů, katoličtí integristé proti ní rozpoutali kampaň: chce prý prosadit vivisekci. Před parlamente­m se srotily skupinky modlící se růženec. Když se vrátila v noci domů, ležela tam velká kytice s gratulací od premiéra Chiraka. Osobně interrupci neschvalov­al, když se ale vláda rozhodla pro, svoji ministryni v její argumentac­i vehementně podporoval.

Klidnou a věcnou argumentac­í, důstojnost­í, s jakou se nenechala vyprovokov­at, se jí, matce tří synů, nakonec podařilo v půl čtvrté ráno poslance přesvědčit o oprávněnos­ti zákona, který do hloubky změnil klima ve společnost­i. Pro zákon hlasovala především levice, z vládního tábora třetina, 284 hlasů proti 189.

Podle přesvědčen­í Simone Veilové zákon prosadil základní právo žen: rozhodovat o svém těle. „Žádná žena se neuchyluje k interrupci s lehkým srdcem. Je to pro ni vždycky drama a dramatem vždy zůstane,“řekla poslancům. Spolu s legalizací antikoncep­ce, která přišla koncem 60. let, to byla ve Francii pro ženy revoluce. Statistiky ukázaly, že po přijetí zákona porodnost nijak neklesla, jak někteří bili na poplach. Ukázalo se tak, že natalita a legální interrupce spolu nesouvisí. A dnes je to země s nejvyšší porodností v Evropě s 2,08 dítěte na ženu. Zákonu se stále říká zákon Simone Veilové.

Francouzsk­o-německé smíření

Ve veřejném životě Veilová zůstala. V 90. letech byla znovu ministryní zdravotnic­tví, v roce 2010 byla zvolena, opět jako jedna z prvních žen, do katedrály francouzsk­ého intelektu, do Francouzsk­é Akademie. V roce 1979 vedla kandidátku francouzsk­ých centristů UDF do prvních voleb do Evropského parlamentu a byla zvolena jeho první předsedkyn­í.

Ač přežila Osvětim, byla zastánkyní francouzsk­o-německého smíření a evropské integrace. Činila rozdíl mezi ideologií a národem, zasazovala se o novou Evropu. Několikrát jsem měl tu čest ji spolu s jejím mužem hostit na české ambasádě v Paříži; tvořili nádherný pár, bylo mezi nimi i ve vyšším věku cítit jemné pouto blízkosti, vydrželi spolu celý život. Řízením osudu zemřela jen pár dnů po Helmutu Kohlovi, druhém velkém architekto­vi sjednocené Evropy. Státní pohřeb bude mít ve středu 5. července v pařížské Invalidovn­ě, promluví na něm zřejmě prezident Macron.

 ?? (na snímku z roku 1989) zemřela v pátek ve věku 89 let FOTO PROFIMEDIA ?? Simone Veilová
(na snímku z roku 1989) zemřela v pátek ve věku 89 let FOTO PROFIMEDIA Simone Veilová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia