Lidové noviny

Dříči. Na bahnitou cestu i úprk po dálnici

- LUDĚK VOKÁČ

Pick-upy nejsou jen americkou záležitost­í, tahle auta dřou doslova po celém světě. Zatímco v USA slaví úspěch jejich větší verze, zbytek světa se spokojí s o trochumenš­ími modely. I ty jsou na evropských silnicích stále jedněmi z největších aut a v poslední době se tu čím dál více zabydlují. V nabídce je má stále více automobile­k a snad i díky oblibě velkých SUV už pick-upy nevypadají na evropských silnicích tak nepatřičně. Navíc se tahle auta docela přizpůsobi­la vkusu moderního evropského zákazníka.

Kultivovan­ý elegán

Volkswagen Amarok je toho asi nejzářnějš­ím příkladem a pro modernizov­anou verzi uvedenou na trh letos na podzim to platí obzvlášť. Inovovaný model zaujme ještě lepším provedením kabiny, které si v mnohém nezadá třeba s velkým VW Touareg. Jen zadní sedadla v provedení s dvojitou kabinou Double Cab stále působí trochu jako lavice, což platí i pro konkurenčn­í Toyotu Hilux.

Zato přední sedadla VW patří k nejkomfort­nějším, jaká jsme za- žili. Pohodlný je i podvozek, Amarok většinou po nerovnoste­ch pluje a když už se přece jen dostaví pro pick-upy typické poskakován­í zadní nápravy (u nenaložené­ho auta), musí být cesta opravdu hodně rozbitá. Stačí ale zpomalit (nebo zrychlit) a komfort je zpět.

Perlou mezi pick-upy je pak motor pod kapotou nového Amaroku. Třílitrový šestiválec TDI se dodává v provedení s výkonem až 165 kW (v nabídce jsou i obyčejnějš­í verze). To je dostatek síly i na více než dvoutunové auto a Amarok s ním dovede nejen velmi rychle uhánět, ale hlavně neztrácí dech ani při využití své nosnosti.

Pick-up od VW si tak snadno poradí nejen na rozbahněné cestě někde na salaši, ale také v levém pruhu německé dálnice. Spotřeba šestiválce přitom není závratná, klidné tempo ji dovede dostat pod osm litrů na 100 kilometrů, poskakován­í po městě nebo rychlý dálniční úprk znamená nárůst ke dvanácti litrům.

Drsná klasika

ToyotaHilu­x, ačkoli možná nevypadá tak mohutně a nebudí na první pohled takový respekt jako Amarok, má o trochu drsnější a rustikálně­jší charakter. Ale i u ní platí, že interiér je veskrze kultivovan­ý – právě uvnitř udělala Toyota mezigenera­čně největší skok kupředu.

I tady najdeme moderní palubní systém s dotykovým displejem, u Hiluxu možná trochu hloupě se senzorovým­i tlačítky okolo něj. Celkově je otázkou, zda u pick-upů, které často dřou v terénu, je dotykový panel to pravé řešení pro ovládání funkcí.

Podvozek, byť má shodnou kon- cepci s tuhou zadní nápravou s listovými pery, je tentokrát trochu nervóznějš­í a odskakován­í zadní nápravy častější. Na druhou stranu v terénu řidič cítí, že má Hilux více pod kontrolou. Auto s ním o trochu lépe komunikuje, u Amaroku se člověk spíše veze.

Celkově působí Hilux dojmem, že toho snese více než trochu „načančaný“Volkswagen; Toyota chce jistě dostát nezničitel­né pověsti tohoto vozu. Navíc na poměry pick-upů je i tady komfort nadále výborný.

Nový Hilux dostal pod kapotu vznětový čtyřválec 2,4 litru s výkonem 110 kW. Ani tohle není žádný lenoch, ale při dálničním sprintu nepůsobí tak samozřejmě jako jeho soupeř. Pro provedení s automatick­ou převodovko­u to platí dvojnásob, ruční řazení bude v tomto případě svižnější. Spotřeba automatu se dovede dr- žet v průměru mezi sedmi a jedenácti litry.

Původně americký fenomén vozů SUV zdomácněl prakticky po celém světě. A tak možná není divu, že se čím dál větší popularitě těší i další v Americe oblíbená záležitost – pick-upy. Testem LN prošla dvě tato praktická auta: Toyota Hilux a Volkswagen Amarok.

Pro práci i legraci

Hilux i Amarok ukazují, že moderní pick-upy jsou univerzáln­í auta. Klišé, že s nimi lze jezdit i do divadla, je vlastně fakt, přitom tahle auta uvezou klidně haldu hnoje. Jejich korbě to nevadí. Kdo chce vozit náklad v bezpečí, může zvolit kryt či nástavbu.

I v individual­izaci mají pick-upy proti SUV výhody. Nadále platí, že jsou to hlavně auta do odlehlejší­ch oblastí s horším terénem, ale v porovnání s luxusními SUV se neztratí ani ve velkoměstě. Amarok působí luxusnější­m a reprezenta­tivnějším dojmem, Hilux zase o trochu drsněji. Auta se navíc nabízejí v řadě verzí, nejen v luxusních provedeníc­h, která prošla testem. V šíři nabídky má navrch Toyota.

 ?? Je tradiční zástupce nezničitel­ných pick-upů a s délkou 5,3 metru patří k velkým autům. Působí hodně robustním dojmem a její výhodou je široká nabídka provedení, která vyhoví různým záměrům používání auta. V provedení Executive Double Cab s přeplňovan­ým v ?? Toyota Hilux
Je tradiční zástupce nezničitel­ných pick-upů a s délkou 5,3 metru patří k velkým autům. Působí hodně robustním dojmem a její výhodou je široká nabídka provedení, která vyhoví různým záměrům používání auta. V provedení Executive Double Cab s přeplňovan­ým v Toyota Hilux
 ?? Je terénní pick-up s délkou 5,3 metru, který krom vysoké užitkové hodnoty přináší i nečekaný komfort a kultivovan­ý projev. Velký podíl na tom má jeho silný motor, který jde proti trendu downsizing­u. V provedení Highline Double Cab s přeplňovan­ým vznětovým ?? Volkswagen Amarok
Je terénní pick-up s délkou 5,3 metru, který krom vysoké užitkové hodnoty přináší i nečekaný komfort a kultivovan­ý projev. Velký podíl na tom má jeho silný motor, který jde proti trendu downsizing­u. V provedení Highline Double Cab s přeplňovan­ým vznětovým Volkswagen Amarok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia