Lidové noviny

Začíná Wimbledon. S 12 Čechy

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

Jedna z nich před půl rokem nevěděla, kdy (a jestli) bude hrát znovu tenis. Druhá zase toužila potvrdit, že umí zazářit i na největších akcích. Teď jsou Petra Kvitová a Karolína Plíšková největšími favoritkam­i slavného Wimbledonu – alespoň podle českých i zahraniční­ch sázkových kanceláří.

PRAHA Jaké vyhlídky mají před prvním kolem Čeští tenisté?

Karolína Plíšková (3. na světě)

Loňské vyřazení ve druhém kole ji naštvalo. Tehdy si řekla: Musím něco změnit! Na dalších třech grandslame­ch pak měla úctyhodnou bilanci: finále, čtvrtfinál­e, semifinále.

Tráva její hře sedí, však v sobotu dobyla titul v Eastbourne. Uspěje-li i veWimbledo­nu, může se stát světovou jedničkou, neboť její rivalky Halepová a Kerberová obhajují z loňska mnohem více bodů. Začíná zítra s outsiderko­u Rodinovou.

Petra Kvitová (12.)

Úspěšný návrat na Roland Garros, senzační triumf v Birmingham­u... a dál? Triumfy z let 2011 a 2014 svádějí pohlížet na Kvitovou jako na jednu z favoritek.

Nikdo však neví, co udělá grandslamo­vý zápřah s její rukou, ošklivě pořezanou při prosincové­m přepadení.

V prvním kole vyzve už dnes Larssonovo­u, ve čtvrtfinál­e může číhat Halepová. A duel favoritek s Plíškovou? Leda až ve finále.

Barbora Strýcová (23.)

Na výraznější výsledek od květnového turnaje v Praze čeká. Na trávě však umí, předloni hrála v Londýně čtvrtfinál­e. V tomto týdnu zametla s předloňsko­u finalistko­u Muguruzaov­ou 6:1, 6:0. Dnes je na úvod turnaje s Cepedeovou favoritkou.

Lucie Šafářová (34.)

Spolu s Američanko­u Mattekovou-Sandsovou září v deblu, ale ráda by znovu prorazila i ve dvouhře. Po Roland Garros propustila kouče Čermáka a doufá ve vzkříšení na trávě. Před třemi lety byla ve Wimbledonu v semifinále, letos se nadějně předvedla na přípravnýc­h turnajích: v Birmingham­u i Nottingham­u došla do semifinále. Začíná zítra s Dodinovou.

Kateřina Siniaková (39.)

Travnaté dvorce nemiluje, přesto došla zarputilá mladice loni ve Wimbledonu do třetího kola. Dnešní start se Sakkariovo­u by zvládnout měla.

Kristýna Plíšková (44.)

Pod vedením Martina Fassatiho se zvolna šplhá žebříčkem výš. Od většího průlomu ji srážejí smolné porážky: naposledy v Eastbourne podlehla světové jedničce Kerberové, ač byla dva míčky od výhry. Začíná dnes s Vinciovou, pak může potkat Siniakovou.

Markéta Vondroušov­á (77.)

Čerstvě osmnáctile­tá dívka zažívá průlomovou sezonu. Její bilance 54 výher a 9 porážek budí respekt, jednoduchý start ji ale dnes proti Číňance Pcheng Šuaj nečeká.

Denisa Allertová (106.)

Někdejší světová pětapadesá­tka se pokouší chytit na turnajích nižší kategorie ITF. Ve Wimbledonu uhrála v posledních dvou letech kolo, zvládnout by to mohla i letos, zítra ji čeká Japonka Risa Ozakiová.

Tomáš Berdych (14.)

Ocitl se ve složitých časech. Nedočkal se grandslamo­vého průlomu se „superkouče­m“Ivaniševič­em, a tak ho propustil. Místo něj se dohodl s krajanem Martinem Štěpánkem.

Kromě obvyklých hvězd bude muset znovu čelit náporu lepšících se mladíků, Čorič na něj číhá ve druhém kole, Thiem v osmifinále.

Loni přitom došel do semifinále; pokud se mu letos nezadaří, v žebříčku spadne.

Jiří Veselý (46.)

Po třetím kole na Roland Garros a titulu v Prostějově si dal pauzu, aby doléčil virózu. Jediný příprav- ný zápas na trávě s Pospisilem prohrál. Los k němu byl shovívavý, na úvod ho dnes čeká kvalifikan­t Marčenko.

Adam Pavlásek (136.)

V nevýrazné sezoně by potřeboval vzpruhu. Nebezpečný mladík Escobedo však na zítřejší rozjezd není nejlehčím soupeřem.

Lukáš Rosol (213.)

Vysoký ranař vyhlíží restart po výsledkové krizi i rozpadu manželství. Za podpory přítelkyně, někdejší tenistky Petry Kubinové, se probil z kvalifikac­e do hlavní soutěže, kde ho dnes čeká grandslamo­vý debutant Henri Laaksonen.

 ?? Poté co Petra Kvitová ovládla turnaj v Birmingham­u, její šance na titul v Londýně bookmakeři vyčíslili kurzem kolem 5,5. FOTO REUTERS ?? Favoritka Wimbledonu.
Poté co Petra Kvitová ovládla turnaj v Birmingham­u, její šance na titul v Londýně bookmakeři vyčíslili kurzem kolem 5,5. FOTO REUTERS Favoritka Wimbledonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia