Lidové noviny

Překvapivý konec. Jágr je bez práce

Výměny v NHL:

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Spojení Jaromír Jágr a Florida Panthers, které úspěšně fungovalo od února 2015, je neočekávan­ě u konce. Generální manažer Floridy Dale Tallon totiž prohlásil, že se Panthers rozhodli jít dál jinou cestou.

SUNRISE/PRAHA Po tři sezony byl hokejista Jaromír Jágr největším lákadlem fanoušků, dresy s jeho jménem šli na Floridě na dračku. I proto devět stovek příznivců Panthers oblíbenému pětačtyřic­etiletému útočníkovi při nedávném dialogu s šéfem týmu Dalem Tallonem vyjádřilo velkou podporu. Protřelý manažer, který se na Floridu vrátil po roční pauze, je ve čtvrtek uklidňoval.

„Nebojte se, máme čas Jágra podepsat až do září, října,“promlouval k fandům.

V sobotu však na povrch vypluly zprávy, že se Tallon nedohodl na nové smlouvě s Jágrovým agentem, jeho někdejším spoluhráče­m ze zlatého Nagana Petrem Svobodou. Ten podle zámořských novinářů požadoval pro Jágra stejnou smlouvu, jakou měl v předchozí sezoně, na což však prý Tallon nepřistoup­il. Navíc prý zkušený hokejista nezapadal do koncepce nového kouče Boba Boughnera, Jágrova bývalého spoluhráče z Pittsburgh­u.

„Bylo poctou pracovat s legendou a mít ji takhle nablízku. Nemůžu mu dostatečně poděkovat za to, co udělal pro naše mladé hráče, pro mě osobně a vůbec pro celý klub. Je to něco neměřiteln­ého. Proto jsem byl z toho (rozhodnutí) rozpolcený. Byly to těžké týdny a měsíce,“uvedl Tallon Čeští hráči:

Martin Hanzal (30, útočník) Minnesota – Dallas plat: 14,25 mil. dolarů za 3 roky

Radim Vrbata (36, útočník) Arizona – Florida 2,5 mil. dolarů za 1 sezonu

Ondřej Pavelec (29, brankář) Winnipeg – NY Rangers 1,3 mil. dolarů za 1 sezonu Zahraniční hráči:

Kevin Shattenkir­k (28, obránce) Washington – NY Rangers 26,6 mil. dolarů za 4 sezony

Karl Alzner (28, obránce) Washington – Montreal 23,125 mil. dolarů za 5 sezon

Steve Mason (29, brankář) Philadelph­ia – Winnipeg 8,2 mil. dolarů za 2 sezony

Nick Bonino (29, útočník) Pittsburgh – Nashville 16,4 mil. dolarů za 4 sezony v sobotu večer pro floridský deník Sun Sentinel. „Je to ale celé jen kvůli tomu, že se chceme vydat jiným směrem. Rozhodnutí, které souvisí jen s hokejem a obchodem, ale zároveň vás bolí. Je teď na jádru týmu našich mladých hráčů, aby převzalo tento tým a vedlo ho dál,“dodal Tallon, který ohlásil ještě během soboty dva hráče, kteří by mohli Jágra nahradit. Získal totiž osmadvacet­iletého ruského reprezenta­nta Jevgenije Dadonova z Petrohradu a šestatřice­tiletého českého elitního střelce Radima Vrbatu z Arizony.

Zamíří Jágr zpět do KHL?

Sám Jágr přiznal, že velice lituje, že na Floridě nezůstal. „Chtěl jsem zůstat,“řekl pro Sun Sentinel. A nebyl sám, koho Jágrův konec v klubu šokoval. Zklamaná je i jeho přítelkyně Veronika Kopřivová. „Upřímně jsem docela smutná, ale chápu, je to byznys. Na Floridu jsem si za dva roky zvykla, byl to můj domov a vždy se tam budu ráda vracet. Je to sice konec, ale nový začátek,“uvedla na instagramu. „On je velkým hráčem. A stále také neuvěřitel­ným hráčem. Miluju způsob, jakým hraje. A strašně rád hraju právě s ním. Každý by samozřejmě uvítal, kdyby u nás pokračoval,“přidal se finský centr Aleksander Barkov, po jehož boku nastupoval Jágr na Floridě v posledních dvou sezonách.

Jágr nyní smí vyjednávat o nové smlouvě se všemi týmy NHL. Zájem o něj však žádný z nich dosud neprojevil. O jeho služby naopak už delší dobu usiluje řada týmů z KHL, kde působil čtyři sezony. Rozhodne se Jágr definitivn­ě ukončit svou hvězdnou kariéru v NHL, nebo zahájí už svou 24. sezonu v soutěži u některého z konkurentů Floridy?

 ?? Jaromír Jágr FOTO ČTK/ AP ??
Jaromír Jágr FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia