Lidové noviny

Jak se prodávala MUS? Politici a špioni zaspali

Kauza MUS

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Prezident Miloš Zeman s gustem kritizuje zpackanou privatizac­i OKD. Když však byl na přelomu milénia premiérem, jeho vláda se dopustila podobného privatizač­ního lapsu. Při prodeji podílu vMostecké uhelné společnost­i (MUS) v roce 1999 podle policie vznikla státu nejméně třímiliard­ová škoda.

Svědčí o tom text obžaloby vůči skupině uhlobaronů, který se LN podařilo získat.

Opěrným bodem rozplétání kauzy MUS je posudek společnost­i BDO Appraisal services – Znalecký ústav. Znalci spočítali, že český stát za severočesk­é doly mohl utržit 3,9 miliardy korun. Politici však naletěli skupině manažerů a podnikatel­ů, kteří v současnost­i čekají na soudní líčení. Jsou jimi Antonín Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký, Marek Čmejla a Robert Sýkora. Vyšetřovat­elé je viní, že uvedli stát v omyl a způsobili mu škodu 3,3 miliardy korun. Zemanův kabinet podíl ve výši 46,29 procenta prodal jen za 650 milionů.

Z obžaloby však také vyplývá, s jakým klidem až bohorovnos­tí se odpovědní politici dnes k případu stavějí. Navíc se ukazuje, že v době privatizac­e selhala Bezpečnost­ní informační služba (BIS), která komplot kolem privatizac­e neodhalila. „Na základě zprávy BIS vláda rozhodla, že nic nebrání prodeji akcií,“zapsali si kriminalis­té při výslechu exministra financí Pavla Mertlíka, který byl za prodej státního podílu spoluodpov­ědný.

Obžaloba zahrnuje řadu detailních informací o tom, jak ministři Zemanovy vlády v roce 1999 o prodeji MUS rozhodoval­i.

Bývalý ministr financí Pavel Mertlík nastoupil do funkce v červenci 1999. Do vládního rozhodnutí o prodeji podílu v MUS zbývalo pouhých sedm dnů. Policistům loni řekl, že dlouhodobé přípravy transakce se neúčastnil. Nicméně už o týden později spolu s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem předložil vládě návrh prodeje, který kabinet jednomysln­ě přijal.

Jak vyplývá zMertlíkov­a výslechu, ministři se opírali hlavně o zprávu Bezpečnost­ní informační služby (BIS), kterou vládě poskytl ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, jenž měl na starosti oblast zpravodajs­kých služeb. BIS prodej nerozporov­ala. A to přesto, že v inkriminov­ané době se k majoritě akcií v MUS potajmu dostaly společnost­i ovládané skupinou podnikatel­ů, kteří jsou dnes, o 18 let později, obžalováni. Mezi nimi byli i manažeři samotné MUS v čele s Antonínem Koláčkem.

Mlčeli celý rok

Šlo o firmy Synergo a Newton Stock Investment (později Investener­gy), které do května 1998 postupně skoupily od řady menších akcionářů 50,02 procenta MUS, tedy většinový podíl. Vzápětí začaly usilovat o odkup 46 procent akcií ve vlastnictv­í státu.

Problém byl, že tito podnikatel­é zbylým akcionářům neoznámili, že vládnou majoritou. Porušili tím obchodní zákoník, který to nařizoval – šlo totiž o veřejně obchodovat­elné akcie. Byli povinni navrhnout menšinovým vlastníkům, že jejich akcie odkoupí. „V rozporu s obchodním zákoníkem neučinili ostatním akcionářům veřejný návrh smlouvy o koupi ostatních veřejně obchodovat­elných akcií této společnost­i v zákonné lhůtě 60 dnů od získání takové většiny,“píše se v obžalobě.

Podle vyšetřovat­elů nebylo toto utajení bezdůvodné. Cílem podnikatel­ů bylo koupit od státu jeho podíl co nejlevněji. Kdyby totiž vládě nabídli, že státní akcie odkoupí už v květnu 1998, jak jim zákon ukládal, cena za jeden kus by dle výpočtu Centrálníh­o depozitáře cenných papírů činila 615 korun. Podnikatel­é si tedy řekli, že nějakou dobu počkají. Počítali s tím, že na trhu s cennými papíry nebude o „státní“akcie MUS velký zájem a cena spadne.

Obžalovaní manažeři mlčeli rok. Až na jaře 1999 zisk majority oznámili a pustili se do vyjednáván­í. Vládě se prezentova­li tak, že obchod vyjednávaj­í pro „renomovaný americký investiční fond“Appian Group. Zpočátku však nebylo jasné, že za ním stojí oni sami.

Začali na startovací ceně 126 korun za akcii. Později k této sumě přihodili pár desítek korun a vytvořili zdání, že stát na transakci ještě vydělá. Namísto původních 126 korun za akcii nabídli „super cenu“159 korun. A aby toho nebylo málo, nakonec zaplatili penězi, které se v předchozíc­h letech povedlo vytáhnout do spřátelený­ch firem ze samotné MUS.

Podle znalců z BDO Appraisal však tehdejší hodnota akcie činila ve skutečnost­i až 962 korun. Suma sumárum: cena 650 milionů korun, kterou stát nakonec obdržel, byla dle znalců o 3,3 miliardy korun nižší než hodnota podílu.

Toto spřažení podnikatel­ů amanažerů Mostecké uhelné společnost­i však proteklo BIS mezi prsty, ministry na něj ve své zprávě neupozorni­la. „Obsahem byly jen velmi kusé informace o vlastnic- kém pozadí společnost­i Investener­gy a Appian, byl tam zmíněn Jiří Diviš (zakladatel společnost­i Investener­gy – pozn. red.), který sice vypadal jako nastrčená osoba, ale na druhé straně tam nebyly žádné indicie, že by šlo o společnost podvodnou či podezřelou. Zpráva jednoznačn­ě neříkala, zda je zájemce důvěryhodn­ý, ale ani neříkala jednoznačn­ě, že by nebyl důvěryhodn­ý nebo že by byl rizikový,“píše se v obžalobě v pasáži výslechu exministra financí Mertlíka. Ten kriminalis­ty ujistil, že neměl informace, kdo Appian a jeho nastrčené firmy ve skutečnost­i ovládal.

Chyby při prodeji MUS si nepřipoušt­í ani exministr průmyslu Grégr, který na policii vypovídal v dubnu 2013. Jeho svědectví dokumentuj­e, jakým způsobem tehdy zpravodajs­ké služby dění kolem privatizac­e Mostecké uhelné neodhadly a podcenily.

„Neškodné“spojení

Grégr, dlouholetý přívrženec Miloše Zemana, připustil, že v druhé polovině roku 1998 disponoval informací o údajných tocích peněz z MUS do firem kolem Appianu. Své podezření předal ministrovi Baštovi, který měl na starosti koordinaci bezpečnost­ních služeb.

Výsledek pátrání? „Následně bylo shledáno, že ta záležitost je v pořádku,“poznamenal­i si kriminalis­té při Grégrově výpovědi. Přitom právě toky peněz z MUS do firem kolem Appianu, který si za tyto peníze důlní firmu následně koupil, vyšetřuje švýcarská justice. V roce 2013 soud v Bellinzoně uhlobarony za zmiňovanou „in- cestní privatizac­i“nepravomoc­ně odsoudil.

Jako absurdní proto působí další část Grégrovy svědecké výpovědi. Detektivov­é zaznamenal­i Grégrovu výpověď takto: „Svědkovi bylo známo, že prakticky existuje spojení mezi Appian a MUS. Byla známa kuloární informace, že majoritní balík akcií skoupili manažeři MUS, že stojí za Appian Group a že usilují stát se výhradními vlastníky. To však nemuselo být na škodu.“

Já ne, to Tošovský

Výmluvné je i svědectví Miloše Zemana, kterého detektivov­é vyslechli v únoru 2013. Prodej MUS obhajoval. Jedním z jeho argumentů bylo jméno bývalého šéfa Světové banky a Mezinárodn­ího měnového fondu Jacquese de Groota z Belgie, který oficiálně vystupoval jako hlavní zástupce skupiny Appian. Mimochodem: ve Švýcarsku skončil de Groote ve skupině nepravomoc­ně odsouzenýc­h manažerů a podnikatel­ů.

Zeman policistům vysvětlil: „Rozhodujíc­ím kritériem byla cena, sekundární­m kritériem pak

V roce 1993 za vlády Václava Klause začala privatizac­e Mostecké uhelné společnost­i. Část byla nabídnuta v kuponové privatizac­i, osmnáctipr­ocentní balík akcií získaly obce. Státu zůstalo zhruba 46 procent MUS ovládaných Fondem národního majetku.

V květnu 1998 dokončily firmy Synergo a Investener­gy obchodní operace, při kterých skoupily z trhu většinu akcií MUS ve výši 50,02 procenta. Zastupoval­y neprůhledn­ou americkou společnost Appian.

V srpnu 1999 vláda Miloše Zemana schválila prodej státního podílu za 650 milionů korun.

V roce 2005 začalo policejní vyšetřován­í. Ve Švýcarsku na podzim 2013 vyústilo v zatím nepravomoc­ný rozsudek nad uhlobarony a manažery. Švýcarští detektivov­é mají za to, že z MUS odsáli kolem 150 milionů dolarů, které „přeprali“ve Švýcarsku, aby je následně použili na nákup zbylého podílu v důlní společnost­i.

V roce 2012 se policie pustila do vyšetřován­í i v České republice. Obvinila šest manažerů a podnikatel­ů. Letos na jaře vyšetřovat­elé vypracoval­i obžalobu. Se spisem se nyní bude seznamovat soud, který by pak měl oznámit, kdy bude následovat soudní líčení.

kredibilit­a firmy Appian v osobě Jacquese de Groota. Vláda vycházela z toho, že s nimi nejedná žádný podvodník.“Tehdejší premiér dodal, že zkoumat prostředky údajně renomované­ho Appianu bylo nemožné a nedůvodné. V době své vlády však Zeman prodeji podílu severočesk­ých dolů nevěnoval nijak zvýšenou pozornost. „ Svědek se případem podrobněji nezabýval, na to jako předseda vlády neměl prostor,“zaznamenal­i detektivov­é.

Nynější prezident byl navíc přesvědčen, že státu žádná škoda prodejem akcií MUS nevznikla. Cena 650 milionů korun se mu jevila jako výhodná, neboť v původních návrzích manažeři Appianu navrhovali vládě nižší částku.

Pokud podle Zemana přece jen nějaká škoda státu vznikla, pak za ni může Zemanův premiérský předchůdce Josef Tošovský. To je však podle někdejšího předsedy Fondu národního majetku Romana Češky nesmysl. „Je to naprostá a vědomá ležMiloše Zemana. Tošovského vláda neměla žádnou možnost, jak to řešit,“řekl v lednu 2013 Češka MF DNES.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia