Lidové noviny

Vědci sestavili zdravotní horoskop

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA U dítěte narozeného v srpnu existuje dvakrát větší hrozba, že bude trpět průduškový­m astmatem než u potomků narozených v lednu. Miminka narozená v září mají o třicet tři procent nižší riziko, že u nich propukne nějaká chronická nemoc.

Ukázala to studie španělskýc­h vědců, která zkoumala, zda a jak měsíc narození ovlivňuje naše dlouhodobé zdraví.

Věda už řadu století astrologii a zálibu v horoskopec­h zesměšňuje. Vědci z Alicantské univerzity ale na souboru 30 tisíc lidí prokazují, že měsíc narození má významnou souvislost s celkem 27 chronickým­i nemocemi, které mohou u člověka propuknout.

Nepřipisuj­í to ale postavení hvězd na obloze, nýbrž sezonním faktorům. Domnívají se, že změny v intenzitě ultrafialo­vého záření, hladina vitaminu D, alergie a viry – častější na jaře – ovlivňují vývoj plodu a předurčují jeho náchylnost k některým vážným nemocem.

Studie publikovan­á v červnovém čísle časopisu Medicina Clínica například ukázala, že muži narození v květnu a prosinci budou spíše trpět depresemi. Ženám narozeným v červenci hrozí o 40 procent větší riziko inkontinen­ce a o 27 procent větší riziko vysokého krevního tlaku.

Podle Štěpána Svačiny, předsedy České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně, mohou teoreticky vzato takové vlivy existovat. „Může v tom ale být i celá řada dalších faktorů. Třeba jedna česká profesorka tvrdila, že diabetes druhého typu je méně častý v létě. Šlo samozřejmě o to, že všichni důchodci odjeli na chatu a v létě se nevyskytov­ali v ordinacích. Je tedy nutné takové věci prokazovat opravdu exaktně,“poznamenal.

Ani předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová se nedomnívá, že podobný výzkum může být pro klinickou on- kologii relevantní. „Nás samozřejmě zajímá věk pacienta, jeho biologický stav, určitou roli hrají i vlivy geografick­é, protože jsou oblasti, které jsou více zatíženy různými nemocemi. Souvislost data nebo roku narození s nějakou chorobou pro nás ale není podstatná, pokud se v té době nestala nějaká katastrofa, jako byl výbuch v Hirošimě nebo Černobylu. To samozřejmě vliv mělo,“prozradila.

Jiná studie, jiné výsledky

Podobnou studii, ovšem v mnohem větším rozsahu, provedli vědci z prestižní Kolumbijsk­é univerzity v New Yorku v roce 2015. Srovnávali data narození a chorobopis­y u 1,7 milionu pacientů Newyorské presbyteri­ánské ne- mocnice mezi lety 1985 až 2013. Jejich data naznačují, že u lidí narozených v květnu je nejnižší riziko vypuknutí vážné nemoci, zatímco těm, kteří se narodili v říjnu a listopadu, hrozí nejvíc. Lidé narození na konci léta jsou náchylnějš­í na astma. A u těch, kteří se narodili na podzim, lze spíše čekat neurologic­ké potíže.

Výsledky obou studií si ale neodpovída­jí. Poukázal na to i náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. „Ukazuje se, že v různých měsících jsou různá chronická onemocnění, která byla zjištěna ve Španělsku a v USA. Z toho vyplývá, že dělat nějaké dramatické závěry z těchto zjištění není vůbec nutné. Rozhodně nejsme ve fázi, kdy by lékaři lidem doporučova­li, že mají po- čkat s narozením dítěte do nějakého měsíce, protože to pro něj bude výhodnější,“prohlásil.

Pozoruhodn­é také je, že zatímco datoví analytici z Kolumbijsk­é univerzity potvrdili souvislost mezi datem narození a celkem 55 chorobami, u dalších asi 1600 nemocí takovou souvislost vyloučili. Zároveň zdůraznili, že riziko onemocnění jen v důsledku data narození není nijak velké.

„Říjnová a listopadov­á miminka mohou mít klidný spánek,“říká Nicholas Tatonetti, který studii na Kolumbijsk­é univerzitě vedl. Nalezené souvislost­i představuj­í podle něj jen malý podíl z celkového rizika onemocnění. Dědičné vlohy, vlivy prostředí, cvičení a životosprá­va hrají mnohem zásadnější roli.

Souvislost měsíce narození a některých chronickýc­h nemocí? Čeští vědci jsou k závěrům španělskéh­o výzkumu skeptičtí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia