Lidové noviny

Dalších 200 milionů na lapání vody z nebe

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Německý Berlín je příkladnou ukázkou toho, jak se dá rozumně a efektivně naložit s vodou. Ze zatravněný­ch střech budov na Postupimsk­ém náměstí se dešťovka odvádí do obrovských nádrží v podzemí. Tekutina se použije na zavlažení okolní zeleně, na splachován­í veřejných toalet a ještě slouží jako přirozená klimatizac­e, protože v rámci teplotního ostrova, jaký v husté městské zástavbě vzniká, pomáhá udržovat příjemnějš­í podmínky.

Trend se začíná uchytávat i v Česku, jak dokládá enormní zájem o dotace v rámci prvního programu Dešťovka. Sto milionů pro domácnosti, které chtějí využívat dešťovou a odpadní vodu, se v květnu rozebralo za 28 hodin.

Ministerst­vo životního prostředí na pilotní úspěch v září naváže. Ministr Richard Brabec (ANO) vyčlení 200 milionů.

Suma se rozdělí na polovinu. Jedna bude směřovat do obcí, jež se perou se suchem. Které to jsou, stanovuje ministersk­ý seznam (k nahlédnutí na www.dotacedest­ovka.cz). Tam poplynou peníze na nejzákladn­ější vybavení v podobě nádrží, do nichž se z nebe nalapá voda na zalévání zahrady.

Fasáda, která chytá vláhu

Na druhou polovinu peněz bude mít nárok každá domácnost bez ohledu na to, zda leží ve zvlášť sužované oblasti, ale čerpat bude moci jen na sofistikov­anější zařízení, jež vyžadují stavební úpravy.

Ostatně už v první vlně byl největší zájem právě o jedno z nich, o kombinaci dešťové nádrže a systému na splachován­í toalet, v nichž se na místo pitné vody prohání ta dešťová. Další možností je systém na recyklaci odpadní vody. To se sesbírá tekutina, která protekla trubkami třeba po spr- chování, a ještě jednou v domácnosti poslouží ke spláchnutí.

K tomu se už v polovině minulého měsíce spustila obdobně nastavená výzva, ale na místo domácností míří k úřadům a institucím. V ní se parceluje miliarda. „Jako nedávno majitelé rodin- ných a bytových domů dostanou nyní příležitos­t hospodařit s děšťovou vodou i obce a města. Dotaci na hospodařen­í s dešťovou vodou mohou získat i školy, nemocnice, úřady a další příspěvkov­é organizace, včetně zahrádkářs­kých svazů a spolků,“vysvětlil Brabec.

Berlín poskytuje vedle rezervoáru pod náměstím i další inspiraci, jak se dá voda chytře využívat. A že to zdaleka není jen o barelu pod okapem, který stojí v koutu zahrady a slouží leda k zalití zeleninový­ch záhonků.

Na místě, kde dřív sídlily slavné filmové laboratoře UFA, pozvolna vzniklo multikultu­rní centrum ufaFabrik. Uvnitř se pořádají nejrůznějš­í akce, ale zajímavé věci se odehrávají i na budově jako takové.

Je potažená rostlinnou fasádou, místo střechy má zahradu. Dům sám v rámci své roční spotřeby využije tři tisíce kubíků vody, ale na zelený „potah“svede nachytat o tisíc kubíků víc. V sedimentač­ních nádržích se u dna usadí písek či kameny, na hladině zůstane listí a dřevo. Ty se při přelití do další nádrže zachytí štěrkovým filtrem, voda pokračuje přes vyrobený mokřad a na konci je v téměř pitné kvalitě.

Krom toho kořeny některých rostlin na střeše a fasádách umí přetvářet některé látky obsažené v dešti na minerály, čímž zajistí hnojení, a stejně jako na Postupimsk­ém náměstí i tady kolující tekutina zajišťuje funkční vodní klimatizac­i.

Funkční příklady ze zahraničí a státní dotace pozvolna motivují i české developery, aby systémy na dešťovou či odpadní vodu do projektů začlenili od začátku.

Hlavní překážkou masovějšíh­o využití je stále dost vysoká cena technologi­e, v případě rodinného domu minimálně desetitisí­ce korun. A dále přísnost českých hygienický­ch norem. První může stát zdolávat dotacemi, druhé musí napravit novými regulemi.

„Hygienici podobné projekty zamítají s tím, že přečištěná voda je problém. V zahraničí je to ale běžné. S ministerst­vem zdravotnic­tví chceme udělat metodiku, podle které by to úředníci mohli nově posuzovat,“říká Brabec.

 ?? Míří i k obcím, říká ministr Brabec FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Další miliarda
Míří i k obcím, říká ministr Brabec FOTO MAFRA – D. MATERNA Další miliarda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia