Lidové noviny

57 soch panteonu: kdo místo Čapka?

- ROBERT SATTLER

PRAHA V panteonu Národního muzea by se po rekonstruk­ci mělo objevit dohromady 57 bust a soch významných Čechů. Vedle již avizovanéh­o Julia Fučíka se do jeho prostor nevrátí mimo jiné ani spisovatel­é Karel Čapek či Stanislav Kostka Neumann. LN přináší kompletní seznam osobností, které ve staronové koncepci panteonu figurují.

Busty a sochy velikánů českého kulturního života zdobí panteon Národního muzea již od roku 1891, od chvíle, kdy byla historická budova v horní části Václavskéh­o náměstí v Praze vybudována.

V průběhu dějin se koncepce osazení soch měnila. Osobnosti byly doplňovány, odebírány a některé posléze opět navráceny. Celkem panteonem prošlo na 66 bust a nadživotní­ch soch. Takový počet je však za jeho kapacitní hranicí.

Zástupci instituce proto při příležitos­ti rekonstruk­ce muzea připravili novou koncepci prostoru, která počítá s návratem k roku 1948. Tehdy se v panteonu vyskytoval­o 55 děl, mezi nimi například podobizny kazatele Jana Husa, hudebního skladatele Bedřicha Smetany, prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nebo pedagoga Jana Amose Komenského. K nim by měla navíc přibýt busta císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty, přezdívané Sissi, které byly v roce 1919 kvůli materiálov­é odlišnosti odstraněny.

Do prvorepubl­ikové koncepce naopak nezapadají třeba spisovatel­é Karel Čapek, Stanislav Kostka Neumann, Petr Bezruč a Eliška Krásnohors­ká nebo novináři Karel Havlíček Borovský a Julius Fučík. Právě s „vyřazením“komunistic­kého žurnalisty, který panteon neobývá již od roku 1991, nesouhlasí představit­elé KSČM, kteří takový krok považují za „nehoráznos­t“. Fučík, jenž byl pro účast v protinacis­tickém odboji popraven nacisty, se po únoru 1948 stal ikonou komunistic­ké ideologie.

Rozmístění zatím není známo

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš odmítá, že by odebráním jakékoli busty nebo sochy chtěl snížit význam dané osobnosti pro společnost. „Naším návrhem se chceme vrátit k poslední ‚demokratic­ké‘ podobě panteonu a nalézt jeho důstojnou koncepci,“odůvodnil Lukeš již dříve plánovanou změnu. Stávající podoba je dle jeho slov ideologick­y ovlivněna tehdejší dobou.

Jak budou busty a sochy po rekonstruk­ci v panteonu rozmístěny, dosud není zřejmé. „Koncepci rozložení ještě nemáme, vše je ve schvalovac­ím procesu,“řekla serveru Lidovky.cz mluvčí instituce Kristina Kvapilová.

Návrh nejprve musí posoudit ministerst­vo kultury. Ministr Daniel Herman LN prostředni­ctvím mluvčí resortu vzkázal, že o plánované změně byl již informován a vítá ji.

Na ochozu panteonu by se zároveň měla objevit expozice, která návštěvník­ům přiblíží jeho historii, včetně toho, jak, kdy a proč sochy přibývaly nebo byly odstraňová­ny, a to jak za komunistic­kého režimu, tak za německé okupace. Podrobné informace o všech osobnostec­h a jejich přínosu pro českou kulturu lze najít na stránkách Národního muzea.

Národní muzeum prochází od roku 2015 rozsáhlou rekonstruk­cí. V průběhu letošního léta by z novorenesa­nční budovy měla zmizet plachta, která ji měsíce zakrývá. Obnovená fasáda bude mít světlou barvu, jako tomu bylo v roce 1891, kdy historická stavba v horní části Václavskéh­o náměstí vznikla. V současnost­i se v muzeu dodělávají zlaticí a restauráto­rské práce, zastřešují se nádvoří, dokončují se rozvody či opravují nástěnné malby.

První návštěvníc­i by si prázdné muzeum mohli prohlédnou­t již letos na podzim ve speciálním režimu. Oficiálně otevřeno by pak mělo být ve stejném období nadcházejí­cího roku česko-slovenskou výstavou, jež připomene 100. výročí vzniku Českoslove­nska a zároveň 200. výročí muzea.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia