Lidové noviny

Donbas do Ruska až tak nespěchá

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Kam vlastně lidé žijící ve východních oblastech Ukrajiny (Luhanské a Doněcké) patří a kdo jsou? Na to se před hamburským summitem G20 pokusil odpovědět rozsáhlý sociologic­ký výzkum Centra pro východní Evropu a mezinárodn­í studia (Zentrum für Osteuropa und internatio­nale Studien, ZOiS). Jde vůbec o první šetření, které se zabývalo názory a náladami lidí žijících na obou stranách frontové linie. Proto ho autoři nazvali Donbas: dva, nebo jeden? a při jednání v rámci G20 o Ukrajině by se z něj mělo vycházet.

Zatím se zdá, že vedení Ukrajiny dělá vše pro to, aby povzbudilo separatist­ické nálady v Donbasu a utvrdilo tamní občany v přesvědčen­í, že připojení k Rusku nebo vytvoření samostatné­ho státu bude lepší než soužití s Kyjevem. Moskva by si ale měla uvědomit, že obyvatelst­vo Donbasu je i přes svou výraznou orientaci na Rusko krajně specifické a integrovat ho do ruské společnost­i bude problém. Německý výzkum přinesl v mnohém překvapivé výsledky, které bourají v Rusku i Evropě zažitá tabu. Ukazují, že ukrajinské­mu konfliktu nerozumějí ani v Bruselu, ani v Moskvě.

Například zažitá teze, že východ se chce odtrhnout od Ukrajiny a připojit k Rusku, se ukazuje být značně nepřesnou. Podle sociologů jen jedenáct procent obyvatel separatist­ické Doněcké a Luhanské republiky by rádo své území vidělo začleněné do Ruské federace. Třetina občanů odtrženého ukrajinské­ho východu by souhlasila s připojením k Rusku pouze v případě, že by jejich území získalo zcela výsadní status. Zbývajícíc­h 56 procent vidí i po třech letech války své území jako sou- část ukrajinské­ho státu. Přitom část obyvatel jak ukrajinské­ho, tak proruského Donbasu nemá zcela jasno, zda jsou Ukrajinci, nebo Rusové. V separatist­ických republikác­h se jen kolem 20 procent lidí pokládá za Rusy a v částech podřizujíc­ích se Kyjevu se zase zhruba jen pětina obyvatel cítí být Ukrajinci. Naopak v obou částech za poslední tři roky výrazně přibylo těch, které Němci označili jako „osoby se smíšenou identitou“. Sociologov­é ale čekali, že válka bude mít úplně opačný dopad – že zvýrazní nacionalis­tické prvky na obou stranách.

Tři roky je ukrajinský východ rozdělený frontovou linií na dvě části. Představa, že jednu obývají výhradně proruští separatist­é a druhou ukrajinští nacionalis­té, je mylná.

O Putinovi mají jasno

Příčinou je pravděpodo­bně jazyk. V obou částech rozdělenéh­o Donbasu totiž převládá ruština. Za svou rodnou řeč ji pokládá v separatist­ických republikác­h 60 procent obyvatel, v části kontrolova­né Kyjevem přes polovinu lidí. Podobně populární je ovšem i následujíc­í odpověď: „Oba jazyky jsou pro mne důležité.“

V něčem se ale obě části Donbasu přece jen liší zásadně. Ve vztahu k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Zatímco v ukrajinské části mu nedůvěřuje téměř 90 procent obyvatel, v separatist­ických republikác­h mu naopak skoro 70 procent lidí věří. Zásluhu na takovém rozkolu má pravděpodo­bně televize – separatist­ická území sledují hlavně ruské kanály, kde je Putin vykreslová­n jako spasitel a hrdina, lidé z druhé strany fronty mají přece jenom větší přístup ke svobodným médiím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia