Lidové noviny

Merkelová láká voliče na blahobyt a bezpečí

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BERLÍN/PRAHA Dlouho to vypadalo, že stojaté vody německé politiky jen tak něco nezčeří. Ještě začátkem letošního roku neměla křesťanská demokratka Angela Merkelová s trochou nadsázky důstojného vyzyvatele pro podzimní volby do Spolkového sněmu. Pak ale přišel březen a spolu s ním nominace bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze do čela koaličních sociálních demokratů (SPD).

Dosavadní generálka v podobě zemských voleb a vítězství strany Merkelové nejprve v Sársku, Šlesvicku-Holštýnsku a poté i v nejlidnatě­jší německé spolkové zemi, v Severním Porýní-Vestfálsku, sice ukázala, že prvotní euforie a velká očekávání z nástupu Schulze poněkud vyprchala. Naposledy minulý týden ale využili sociální demokraté ostře sledovanéh­o hlasování o legalizaci manželství a adopce pro páry stejného pohlaví, aby se pokusili zahýbat s preference­mi a zlanařit některé liberálněj­ší voliče. Merkelová totiž chtěla homosexuál­ním dvojicím umožnit adoptovat děti, sňatky osob stejného pohlaví ale odmítla. Zákon nicméně sněmem nakonec stejně prošel.

Pod heslem „Blahobyt a bezpečnost pro všechny“včera kancléřka v Berlíně představil­a voleb- ní program své Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) a její sesterské bavorské Křesťansko­sociální unie (CSU), s nímž hodlá ve volbách 24. září Schulzovi konkurovat a usilovat tak o čtvrtý mandát.

Po boku bavorského premiéra Horsta Seehofera voličům mimo jiné slíbila, že nebude zvyšovat daně ani zadlužení země, zato ale hodlá snížit do roku 2025 nezaměstna­nost z nynějších 5,5 procenta na tři nebo také třeba zlepšit bezpečnost­ní situaci v zemi. Německo se loni stalo terčem hned několika úderů teroristů. Tím nejtragičt­ějším se přitom stal v prosinci 2016 útok na vánoční trh v Berlíně, při němž zemřelo dvanáct lidí. Do řad spolkové i zemské policie tak chce Merkelová nabrat posily v podobě 15 tisíc nových zaměstnanc­ů.

Ve světle neutuchají­cího proudu migrantů především z Afriky pak kancléřka hovořila přímo o „Marshallov­ě plánu“pro černý kontinent s cílem zlepšit situaci tamních obyvatel, aby z vlasti neodcházel­i. Německo podle ní také hodlá nadále podporovat integraci běženců, kteří se již na jeho území nacházejí. Požadavek bavorské CSU na horní hranici počtu ročně přijímanýc­h uprchlíků ve společném programu zůstal nevyslyšen. Bavorský premiér ale

vede u Němců s 37 až 40 procenty unie konzervati­vců CDU/CSU kancléřky Merkelové.

Druzí se v rozmezí 23 až 36 procent hlasů umisťují sociální demokraté Martina Schulze.

Do Spolkového sněmu by se nyní dostaly další čtyři strany: Zelení, Levice, svobodní demokraté (FDP) a krajně pravicová Alternativ­a pro Německo (AfD). zdůraznil, že CSU zahrne do vlastního programu strop 200 tisíc migrantů ročně pro tuto spolkovou zemi.

Reflexí událostí minulých měsíců je přitom i další z programový­ch cílů aliance CDU/CSU. Dvojice konzervati­vních stran navrhuje, aby dvojí občanství bylo umožněno jen první generaci přistěhova­lců a jejich dětem, dalším již nikoliv. Naposledy před dubnovým referendem o posílení pravomocí prezidenta v Turecku se totiž třecí plochou stalo, když Německo nedovolilo tureckým politikům agitovat u krajanů. Podobně už loni musel Berlín řešit spletité vztahy německých Turků po pokusu o převrat v Ankaře. V Německu čítá turecká komunita asi tři miliony lidí, dle některých odhadů ale i více než dvojnásobe­k. Má se za to, že v dubnovém referendu mohlo hlasovat na 1,5 milionu z nich.

Snížení nezaměstna­nosti, ale třeba i postupné opouštění takzvané solidární daně východnímu Německu nebo omezení dvojího občanství. S takovým programem hodlá na podzim o čtvrtý mandát usilovat německá kancléřka Angela Merkelová.

Do Německa jen se zajištěným pracovním místem

Volební program, který včera jednomysln­ě schválila předsednic­tva CDU a CSU, dále počítá i s tím, že zahraniční pracovníci by mohli do Německa přicházet v případě, že prokážou zajištěné konkrétní pracovní místo. Navrhují také, že země od roku 2020 upustí od takzvané solidární daně na rozvoj a obnovu bývalé NDR. Dřívější slib křesťanský­ch demokratů, že solidární daň skončí do roku 2030, ale chybí.

Aliance konzervati­vců chce rovněž zlepšit postavení rodin s dětmi. Ty by se finanční pomoci od státu měly dočkat, pokud kupují svoji první nemovitost. V nadcházejí­cích čtyřech letech by také mělo být postaveno 1,5 milionu nových bytů.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia