Lidové noviny

Macron sníží počet poslanců

- PAŘÍŽ

Francouzi si včera vyslechli vlastní verzi „zprávy o stavu Unie“. Prezident

který vystoupil se svým zásadním projevem před zákonodárc­i ve Versailles, ji bude opakovat každý rok. Včera v ní představil hlavní priority svého pětiletého mandátu.

Francii čekají zásadní institucio­nální změny, které Macron sliboval už v kampani: především snížení počtu poslanců i senátorů, a to o třetinu. Nyní hlasuje o zákonech 577 poslanců a 348 senátorů. Macron prohlásil, že po zúžení bude parlament pracovat lépe a zákonodárc­i si budou moci vybrat vzdělanějš­í a početnější spolupraco­vníky.

S nápadem na zeštíhlení parlamentu nebyl Macron jediný, v kampani ho slibovali i jeho soupeři. Kandidát Republikán­ů François Fillon mluvil o 400 poslancích, šéfka Národní fronty Marine Le Penová o třech stech.

Server BFMTV přinesl statistiky, z nichž vyplývá, že Francie má vzhledem ke svému počtu obyvatel počet poslanců v Evropě spíše průměrný, tedy jeden poslanec na 72 tisíc voličů. Ve Velké Británii oproti tomu připadá na poslance jen 45 tisíc lidí, v Německu pak mají poslanců méně, jeden zastupuje 123 tisíc voličů.

Parlament čeká i zjednoduše­ní legislativ­ního procesu. O ně-

cron, Emmanuel Ma-

kterých jednoduchý­ch zákonech by podle Macrona nemuseli hlasovat všichni, ale stačily by výbory, aby se předešlo zdlouhavém­u putování mezi oběma komorami. Zákonů by také mělo být obecně méně a ty, které byly schváleny v rychlosti a s nedostatky, čeká přezkoumán­í. Parlamentu se týká i další klíčové oznámení, a to je částečná změna volebního systému. Macron chce prosadit, aby se část zákonodárc­ů volila proporčním volebním systémem, aby byla zajištěna dostatečná reprezenta­tivnost. Právě to byla podmínka, kterou si kladl pro spojenectv­í s Macronovým hnutím šéf centristic­ké strany MoDem François Bayrou. „Reprezenta­tivnost zůstává v naší zemi nedokončen­ým bojem,“prohlásil prezident. Na nynější volební systém ale pravidelně doplácí zejména krajně pravicová Národní fronta, proti jejímž kandidátům se vždy ve druhém kole semknou voliči jejich soupeřů bez ohledu na to, zda pocházejí z pravicovéh­o či levicového tábora. Premiér Édouard Philippe se v červnu vyjádřil, že proporčně by mohlo být voleno asi 10 až 20 procent parlamentu. Macron také zopakoval svůj závazek skončit s kumulací funkcí a opakováním stejných mandátů. Do budoucna by mohl tutéž funkci vykonávat jeden člověk už jen třikrát za sebou. V listopadu by měl v zemi skončit výjimečný stav. Aniž by je jmenoval, naléhal Macron také na média, aby neustále nevyhledáv­ala politické aféry. rok

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia