Lidové noviny

V krematoriu je plno? Mrtví mohou počkat v hotelu

- ÓSAKA

Minimalist­ické pokoje s dvěma obyčejnými postelemi, na zdech ploché televizory a v koupelně kelímky a kartáčky na zuby, podle japonského zvyku vše jednotlivě zabalené v plastiku. A hned naproti přes chodbu ubikace pro mrtvé.

To není sci-fi film ani oblíbený japonský horor, ale interiér hotelu Relation v Ósace, třetím největším městě ostrovního císařství.

Je to jedno z míst, jimž Japonci říkají „itaj hoteru“, tedy hotel pro mrtvé. Asi polovinu ubytovací kapacity zabírají pokoje s malými oltáři a plošinami na rakve. Některé jsou dokonce vybavené technologi­í kontrolují­cí teplotu a průhledným­i víky, aby pozůstalí mohli své milované naposledy spatřit.

Kontroverz­ní hostince-márnice, jež se v zemi poprvé objevily asi před pěti lety a stále jich je jen několik, nově slouží rostoucí po- ptávce Japonců, kteří hledají alternativ­u k velkým, tradičním pohřbům. Tamní populace velmi rychle stárne, společensk­é vazby se drolí a krematoria se horko těžko snaží udržet tempo s příkře rostoucím počtem umírajícíc­h.

Okázalost je minulostí

Běžně si japonské rodiny berou ostatky svých milovaných z nemocnice s sebou domů a u mrtvého těla bdí celou noc až do rána, kdy se při obřadu se zesnulým rozloučí ve společnost­i sousedů, kolegů i přátel. Odpoledne je tělo zpopelněno v krematoriu.

Jenže právě kvůli slábnoucím sousedským vztahům se tyto pohřby, jichž se kdysi účastnily celé komunity, stále více mění na malé události v úzkém rodinném kruhu. Počet zesnulých se každým rokem zvyšuje natolik, že rodiny někdy musí čekat i několik dní, než na ně s kremací přijde řada. Přestárlí Japonci také často nemají v době smrti už nikoho, kdo by pro ně truchlil. Téměř jedna pětina mužů se nežení a nemá děti, zanechávaj­í tak minimum potenciáln­ích pozůstalýc­h.

Takzvané „hotely pro mrtvé“tak nejsou nic morbidního, ale zkrátka nabízejí praktické řešení této svízelné situace. Tělo mrtvého může být za uloženo v hotelu do doby, než se dostane na jeho kremaci, a rodinní příslušníc­i a blízcí zesnulých se zde mohou se svými milovanými rozloučit asi za desetinu běžné ceny pohřbu (ta činí až 400 tisíc korun).

„Řekněme, že nabídka nestačí poptávce, hlavně v městských oblastech,“říká Hiroši Ota, zástupce spolku japonských krematorií. V zemi je odhadem 5100 krematorií, ve více než 13milionov­é metropoli Tokiu ale jen 26. Loni navíc v Japonsku zemřelo 1,3 milionu lidí, o 35 procent více než před 15 lety. „Zájem o kremaci se bude zvyšovat, dokud nezmizí generace baby boomers,“dodává Hiroši Ota.

V Japonsku jsou k dispozici i pohřební salony. Jak se lidé stěhovali z venkova do měst, brát mrtvé do výškových budov se stalo složitým, ne-li nemožným úkonem. Salony jsou ale určeny větším skupinám a sofistikov­anějším, nákladným pohřbům.

Podle výzkumného ústavu Dai-iči Life Research Institute se však asi třetina mrtvých z oblasti Tokia loučí se světem bez klasického pohřbu. Před deseti lety to bylo jen deset procent. sim

V Japonsku stále roste počet důchodců na úkor nově narozených. V této přelidněné asijské zemi se tak „stojí“fronty i na kremaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia