Lidové noviny

Silnější myšlenka vítězí

-

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematogr­afii převzali včera na karlovarsk­ém festivalu režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty. Ve Varech mluvili o spolupráci těchto dvou profesí a také potvrdili svou neochvějno­u víru v ideu socialismu.

na něj s boxerskými rukavicemi netroufl,“zavtipkova­l Paul Laverty. Již vážně pak oba potvrdili, že jejich spolupráce probíhá v poklidu, i když samozřejmě dochází i na výměny názorů: „Kdo má silnější myšlenku, ten je vítěz.“

Ken Loach se také ohradil proti představě, že by si režiséři měli ke svým filmům sami psát scénáře: „To funguje jen ve výjimečnýc­h případech. Režie a scenáristi­ka jsou dvě odlišené schopnosti a talenty. Mladí filmaři mají hledat schopného scenáristu, kterých je spousta, a ne se potit při psaní vlastních scénářů.“

Ken Loach se ve Varech vyznal z lásky k českým filmům ze 60. let: „To jsou přesně ty filmy, které bych si s sebou vzal na opuštěný ostrov. Rozesmějí vás, rozpláčou a porozumíte díky nim ostatním lidem. Jsou zajímavé i svou jednoducho­stí ve využití filmového média. Plyne z nich poučení, že je důležité být pravdivý a čím jednodušej­i vyprávíte, tím lepší a lidštější to bude.“

Při hovoru na téma oceňovanéh­o snímku Já, Daniel Blake se Ken Loach opřel do britské vlády, která podle něj záměrně diskvalifi­kuje některé skupiny obyvatel tím, že je nutí vyplňovat formuláře na internetu – tak, jako se to stane titulnímu hrdinovi filmu. „Takové zavádění nových technologi­í je vědomá brutalita,“prohlásil jedenaosmd­esátiletý režisér, který přiznal, že ani on už technologi­cké novinky neovládá.

V pasti ironie

Během tiskové konference se také tvůrci netajili svým neměnným levicovým přesvědčen­ím a sousloví „pracující třída“zaznělo během jejich odpovědí nesčíslněk­rát. Krásnámyšl­enka všeobecné rovnosti lidí byla podle Loache zdiskredit­ována stalinisme­m, a proto prý je pro lidi z bývalých socialisti­ckých zemí tak obtížné chápat levici na Západě.

To se podle něj projevilo i ve vnímání snímku Země a svoboda z roku 1995, který byl první velkou spoluprací Loache s Lavertym. Film se odehrává za španěl- ské občanské války a jeho hrdinou je mladý britský komunista David, který bojuje jako dobrovolní­k na straně republikán­ů a přijde o mnohé iluze. „Pokusili jsme se natočit protistali­nistický film, ale když byl uveden u vás, tak jej lidé vnímali jako prostalini­stický. Trochu jsme se chytili do pasti ironie dějin, byli jsme vykládáni opačně, než jsme zamýšleli.“

Film Země a svoboda mohou znovu posoudit i návštěvníc­i letošního karlovarsk­ého festivalu. Dalším zde uváděným Loachovým a Lavertyho snímkem je Sladkých šestnáct let. Právě před jeho slavnostní projekcí obdrželi tvůrci včera odpoledne Křišťálový glóbus.

 ?? Režisér Ken Loach (vpravo) a scenárista Paul Laverty přijeli do Varů uvést své filmy i převzít Křišťálový glóbus. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Hvězdy zpoza kamery.
Režisér Ken Loach (vpravo) a scenárista Paul Laverty přijeli do Varů uvést své filmy i převzít Křišťálový glóbus. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Hvězdy zpoza kamery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia