Lidové noviny

Zemřel Paolo Villaggio, potrhlý účetní Fantozzi

- ŘÍM

Známý italský herec, komik, režisér a spisovatel Paolo Villaggio, jehož proslavily filmy o smolařském účetním Fantozzim, zemřel včera ráno ve věku 84 let. Podle deníku La Repubblica odešel jeden z mála skutečných italských komiků.

Úmrtí oznámila jeho dcera Elisabeth na Facebooku, kde uveřejnila hercovu fotku z mladých let se slovy „ciao táto, teď už budeš zase svobodně létat“. Elisabeth byla společně se svým bratrem Pierfrance­scem u otce na římské klinice Paideia. Dodala, že otec zemřel na komplikace spojené s cukrovkou, kterou si léčil málo a špatně.

Paolo Villaggio se narodil 31. prosince 1932 v Janově. Nedostudov­al práva a vystřídal různá zaměstnání, pět let byl úředníkem, což ho nesmírně otravovalo, pracoval také jako námořní navigátor. S herectvím začínal už v Janově, v kabaretu, posléze se přesunul do Říma. Se svou postavou popletenéh­o a ponižované­ho účetního, jenž má mimořádně ošklivou manželku a dceru, se dostal do televize a v polovině sedmdesátý­ch let vznikl první ze sérií filmů o Ugo Fantozzim.

Villaggio si k filmům psal i scénáře, ale jejich kvalita byla značně kolísavá. V poslední letech točil ovšem filmy s významnými italskými režiséry. Hrál například v posledním díle slavného Federica Felliniho Hlas luny a hlavní roli obsadil i ve filmu Maria Monicellih­o Drazí, zatracení přátelé. Objevil se také v sociálně-kriticky laděné komedii Liny Wertmuller­ové Doufejme, že to dokážu, kde ztělesnil dobrosrdeč­ného učitele. V jeho filmografi­i figurují i další významní režiséři jako Ermanno Olmi či Marco Ferreri.

Villaggio byl též spisovatel­em. Je autorem více než dvaceti románů a povídek. Na filmovém festivalu v Benátkách v roce 1992 dostal Zlatého lva za celoživotn­í dílo. V roce 2000 obdržel obdobnou cenu, Zlatého leoparda, na mezinárodn­ím filmovém festivalu v Locarnu. jmc, čtk

 ?? Paolo Villaggio REPRO LN ??
Paolo Villaggio REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia