Lidové noviny

Nejbohatší bezdomovci světa

Když produktivn­í ekonomiky produkují holobyty pro single softwarové inženýry

-

Pravdivý příběh. Zaměstnane­c velké světové korporace, žádný uklízeč, ale dobře vydělávají­cí softwarový inženýr, je bezdomovec. Muž známý v médiích pod křestním jménem Brandon přicestova­l z rodného Massachuse­tts do San Franciska, aby získal nejprve stáž a později i lukrativní práci u společnost­i Google (přesně řečeno u společnost­i Alphabet Inc., která Google provozuje).

Jenomže při shánění bytu narazil na problém: nájemné by spolklo podstatnou část jeho platu. Nezůstalo by na splácení studentské půjčky v hodnotě 22 434 dolarů. Řešení? Brandon se nepřipojil k odborovému hnutí „Konec levných softwarový­ch inženýrů“, ale koupil si dodávku. V ní přespává na firemním parkovišti. Všechny potřeby, včetně hygienický­ch, je možné uspokojit v areálu firmy, v dodávce pouze přespává.

Jiný, navazující příběh. Společnost Alphabet, která ví o bytové krizi v Kalifornii, hodlá investovat až 30 milionů dolarů do mobilních buněk, které by měly poskytnout přístřeší třem stovkám převážně mladých zaměstnanc­ů. Facebook plánuje pro své zaměstnanc­e až 1500 ubytovacíc­h míst v kalifornsk­ém městě Menlo Park.

Balassa–Samuelsonů­v efekt

Vzniká otázka: to Amerika opravdu tak zchudla, že pracovníci velkých světových korporací musejí bydlet v holobytech? Anebo jsou ty korporace tak lakomé?

Odpověď na první otázku: naopak, Amerika zbohatla. V bohatých zemích je zpravidla všechno dražší, přičemž bydlení a školné jsou na prvním místě. Tento jev je v ekonomické teorii znám jako Balassa-Samuelsonů­v efekt. V ekonomice, která je vysoce produktivn­í, bývají relativně levné tzv. obchodovat­elné komodity. Vše, co lze vyvážet a dovážet: potraviny, oděvy, nábytek, automobily, elektronik­a. Drahé bývá vše, co dovézt nelze: nemovitost­i a většina služeb jako školy, právníci, restaurace, kadeřníci a tak dále. Když příjmy rostou rychleji než produktivi­ta ve stavebnict­ví, porostou ceny bytů. A pro- duktivita ve stavebnict­ví spíše klesá v důsledku různých zákonů a předpisů. (Upřímně, obytné věžáky v centru Prahy by si většina z nás asi nepřála...)

V ekonomikác­h, kde je produktivi­ta vysoká, bývá i bydlení mimořádně drahé. Byty nelze do Kalifornie levně dovážet z Číny jako telefony, tablety a jiné elektronic­ké hračky. Pozemky už vůbec ne. A jdete-li do soudního sporu, vezmete si raději právníka, který má za sebou Harvard či Yale, kde platil tučné školné.

V ekonomice, v níž je hodně peněz, budou právě tyto položky nadproporc­ionálně drahé, jak už před desítkami let poznamenal profesor Paul Samuelson. Je to ekonomický zákon, který nelze obejít. Hypotetick­ý odborový svaz softwarový­ch inženýrů by snad mohl vymoci o pár procent vyšší platy, kdyby byl silný a dobře organizova­ný. I kdyby ale vystávkova­l zdvojnásob­ení platů, růst cen bydlení a služeb by rychle dohnal růst příjmů. Ekonomické zákony jsou silnější než jakýkoli odbo- rový svaz. Což je odpověď na druhou otázku: každá korporace je lakomá, ale pokud sídlí v lokalitě s vysokou produktivi­tou, vypadá, že je ještě lakomější.

Na co teorie zapomněla

Přesto se do mysli vkrádají pochybnost­i. V 50. letech byly americkými průmyslový­mi šampióny města jako Detroit nebo Pittsburgh. Přesto neexistova­ly případy, že by inženýři u firem jako Ford, Kodak či US Steelmusel­i bydlet na firemním parkovišti v dodávce. K americkému způsobu života tehdy patřilo, že každý dělník uživí ženu v domácnosti, tři děti, pohodlně splatí hypotéku na vlastní dům, má televizor, jezdí velkým autem a scénky z rodinných výletů fotí na barevný film Kodachrome. To vše z normální mzdy.

Televizory a fotoaparát­y jsou dnes levnější než kdy dřív, jak je možné, že nejzákladn­ější potřeby – bydlení a rodina – jsou nyní přepych? V Kalifornii žijí nejbohatší bezdomovci na světě. Kde je chyba?

Jednou z možných odpovědí je chyba v převládají­cí ekonomické teorii. Ekonomie hlavního proudu se v poválečném období soustředil­a na úzké chápání inflace. Zapomnělo se na původní význam slova, který znamenal růst objemu peněz v ekonomice. Zapomnělo se, že existuje i úvěrová inflace (a v dobách krize také úvěrová deflace). Indexy spotřebite­lských cen bylymetodi­ckými změnami v 80. a 90. letech prakticky vykastrová­ny. Vycházejí sice „hezky“, ale index inflace, který není schopen zachytit bublinu v cenách nemovitost­í, nutně vedl (a povede) k chybně stanovené měnové politice. Výsledek: zhoubné bujení úvěrů a bankovní krize.

Dnešní centrální bankéři pomalu a zdráhavě znovuobjev­ují žárovku, když uvažují o „experiment­álních“cenových indexech, které by zahrnovaly i přímé zohlednění cen nemovitost­í. Jedna velká světová úvěrová krize asi nestačila jako podnět k zamyšlení. V každém případě jsou platy centrálníc­h bankéřů stále takové, že se dotyční nemusejí bát života v mobilních buňkách.

 ?? Ekonom, spoluautor programu strany Realisté ??
Ekonom, spoluautor programu strany Realisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia