Lidové noviny

Praha kvůli mně o žádné peníze nepřišla

- Ad LN 28.6. Chcete mě? Petr Gazdík, předseda STAN a místopředs­eda PS ČR

Číst o sobě může být prima (každý chlap je trochu ješitný), nebo to může být nepříjemné, když vám něco vyčítají a navíc třeba mají pravdu. O to hůř, když ne.

Teď jsem si přečetl, že jsem způsobil cosi, co nenastalo: před lety dostaly díky mně přidáno obce a města, ale Praha prý touto změnou přišla o dvě miliardy korun. Faktem je, že města a obce si polepšily. Faktem ale rovněž je, že Praha o nic nepřišla: v roce 2012 měla z podílu na daních 38 a půl miliardy korun, o rok později – tedy po změně rozpočtové­ho určení daní – to bylo přes 39 miliard. Potřeby metropole jsou nesouměřit­elné s jakýmkoliv jiným městem, a nemyslím zdaleka třeba jen metro či obchvaty. Praha potřebuje ale také dlouhodobo­u vizi a tu (na rozdíl od kdejaké vísky na Moravě) nemá. Jako předseda STAN, starosta Vesnice roku 2007 Zlínského kraje rád nabídnu svou pomoc coby možný poslanec za Prahu. Tolik fakta.

Sentence „Gazdík sebral Praze stamiliony“už letí virtuálním světem. Po letech v politice nejsem naivka a kartu peněz, které jsem prý sebral Praze, určitě vytáhne i politická konkurence. Jen to není pravda. Podobně není pravdivý obraz chlapce z dědiny ztraceného v Praze. V Praze žiji už sedm let podstatnou část svých pracovních dnů. V Praze jsem vykonával i vojenskou službu. Ano, do politiky jsem vstoupil jako starosta hodně malé obce. V ní se za pár let leccos změnilo, myslím, že hodně k lepšímu, a neskromně si myslím, že i mou částečnou zásluhou. Jasně, nemyslím, že zkušenosti starosty z malé obce se dají mechanicky přenést na krajskou či státní úroveň. Využít se ale dají.

Chce to představu, chcete-li vizi, jak má vypadat obec, kraj či stát za deset dvacet let. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11,150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia