Lidové noviny

Reputace VW utržila čerstvý šrám

- LUDĚK VOKÁČ

HAMBURK/PRAHA Hon za co největším tržním podílem svádí automobilk­y k velmi „kreativním“řešením, jak ostře sledovaná čísla navýšit. Skandály pronásledo­vaný koncern Volkswagen vykázal ve Francii v průběhu sedmi let asi 800 tisíc vozů, které ve skutečnost­i prodal až později, napsal koncem minulého týdne německý deník Der Spiegel.

Nadhodnoco­vání se týkalo všech značek koncernu, tedy krom VW i Audi, Seatu a Škody nebo užitkových vozidel. Praktiky VW ve Francii měly spočívat v tom, že ve statistiká­ch firma jako prodaná vykazovala auta, která byla k provozu na silnici zaregistro­vána až dlouho (někdy i rok) poté.

Tato čísla mimo jinémohla přispět i k tomu, že Volkswagen loni předehnal v celosvětov­ých statistiká­ch japonskou Toyotu na pozici největší automobilk­y světa.

Spíš než na skutečně nekalé jednání ale ukazuje tento případ na stále běžnější praxi automobile­k a lokálních zastoupení.

Neporovnat­elná čísla

Potíž je už v tom, že existuje řada statistik, podle kterých lze úspěchy automobile­k počítat. Na celoevrops­ké úrovni se například sledují počty vyrobených vozů, tyto statistiky sdružuje organizace ACEA. V rámci EU se sledují počty registrova­ných vozů, tedy počty aut, která skutečně dostanou registračn­í značku.

Samotní výrobci nebo jejich lokální zastoupení pak interně používají i jiné hodnotící statistiky – třeba množství vozů, u kterých bylo zahájeno trvání záruční doby nebo počty vyfakturov­aných aut. Každé z těchto čísel ale samozřejmě z podstaty věci může být odlišné. A francouzsk­ý příklad to dokazuje – interně firma vykázala prodané vozy, v registrací­ch se tato auta ovšem neobjevila.

Pro účely statistik se automobilk­y naučily využívat různé mechanismy vedoucí k vylepšení výsledků. A děje se tak především za pomoci „prodejů“ve firemním segmentu. Důkazem toho je i posun v poměru prodaných aut na českém trhu.

Česko není výjimkou

„Před lety byl poměr vozů prodaných soukromým zákazníkům a firmám zhruba 45:55,“říká Vít Pěkný, nezávislý expert na automobilo­vý trh. „Dnes je ale 75 procent aut prodáváno firmám.“

Důvodem je podle něj právě snaha navýšit prodejní statistiky. U aut prodaných soukromým zákazníkům (s rodným číslem) totiž automobilk­y v podstatě švindlovat nemohou.

Mechanismů, jak automobilk­y uvedou do provozu auta, která vlastně nemají svého zákazníka, je celá řada. Dealeři například na předváděcí vozy dávají klasické registračn­í značky, a nikoli jen značky převozní. Automobilk­y také třeba dealerům nařídí, že servisy musí mít určitý počet náhradních aut a tato auta, stejně jako ta předváděcí, musí pravidelně obměňovat. To dovede i v zemi jako Česko u některých značek navýšit registrace i o stovky vozů ročně.

Vymýtit tyto praktiky v podstatě nejde. Automobilk­y mohou jen v rámci čestného postupu tlačit na to, aby jejich zastoupení alespoň nevykazova­la uměle nadhodnoce­ná čísla, jako tomu bylo v případě francouzsk­ého VW. „Určitou cestou je situace, kdy výrobce srovná v celé Evropě ceny,“naznačuje Pěkný možné, ale nikoli definitivn­í řešení.

Další skandál koncernu Volkswagen ukazuje na letitý problém autoprůmys­lu – umělé vylepšován­í prodejních statistik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia