Lidové noviny

Restituční přebíjená začala

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Rodině Holečkově patřily pozemky ve Velké Chuchli, na nichž od začátku 20. století stojí dostihové závodiště. V roce 1957 jim byla část pozemků vyvlastněn­a, o zbytek přišli roku 1976, kdy byli přinuceni za nevýhodnýc­h podmínek parcely státu prodat. Pozemky se staly součástí státního podniku Dostihovéh­o závodiště Praha, které je dnes v likvidaci. Náhrady se však potomci bývalých majitelů nedočkali dodnes.

Stát vyčíslil restituční nároky za nevydané pozemky, které ocenil jako nestavební, na necelých 220 tisíc korun. S tím ale potomci bývalých majitelů nesouhlasí. Začátkem letoška si proto nechali vypracovat vlastní posudek. Znalec v něm sporné pozemky označil za převážně stavební a jejich cenu stanovil dle vyhlášky ministerst­va financí na více než 8,6 milionu korun. Jejich aktuální tržní hodnota přitom podle posudku přesahuje 117 milionů korun.

Miroslav a Michal Holečkovi podali 18. května letošního roku k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 žalobu na stát, konkrétně na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Žalobou se domáhají vydání náhradních pozemků. Holečkovi zastupuje advokátní kancelář KŠD Legal.

Paradoxní je, že společníke­m kanceláře (tehdy pod názvem KŠD Šťovíček – pozn. red.) byl od roku 2007 do roku 2010 Petr Šťovíček, který od ledna 2013 do února 2014 vedl Státní pozemkový úřad (SPÚ). Ten má ve své kompetenci mimo jiné vyhlašován­í veřejných nabídek pozemků, o něž se mohou ucházet restituent­i s nevypořáda­nými nároky. Nyní Šťovíček působí jako prokurista advokátní kanceláře. LN zaslaly dotazy týkající se kauzy pozemků v Chuchli advokátovi­Martinu Dolečkovi z KŠD Legal. Zůstaly ale bez odpovědi.

Hradčany a Bedřichov

Holečkovi požadují po státu vydání náhradních parcel, s nimiž má právo hospodařit ÚZSVM. Jde o více než dva hektary na Hradčanech a necelých 13 hektarů v horském středisku ve Špindlerov­ě Mlýně v Krkonoších. V katastru nemovitost­í jsou pozemky vedeny jako jiná plocha či sportovišt­ě.

„Ze znaleckých posudků vyplývá, že hodnota všech požadovaný­ch náhradních pozemků je nižší nežli hodnota restituční­ch nároků žalobců,“konstatuje se v žalobě, kterou mají LN k dispozici.

Žalobci uvádějí, že sledovali nabídku pozemků ve veřejných na- bídkách, kterou vyhlašuje Státní pozemkový úřad a o něž se mohou ucházet restituent­i s nevypořáda­nými nároky. „Ovšem do těchto veřejných nabídek nebyly zařazovány takové pozemky, jež by odpovídaly vlastnoste­m pozemků nevydaných tak, aby mohly být uspokojeny zákonné nároky žalobců,“píše se v žalobě.

Na nekvalitní a nedostateč­nou nabídku náhradních pozemků přitom poukazuje i řada dalších restituent­ů. Ministerst­vo zemědělstv­í ale tvrdí, že o převody náhradních pozemků nebyl zájem.

„Mnoho let vázly na nezájmu restituent­ů, respektive častěji spekulantů, kteří restituční nároky odkoupili,“uvádí mluvčí resortu Markéta Ježková.

Holečkovi zdůvodňují žalobu na stát také novelou zákona o SPÚ, která vstoupila v platnost loni v září. Novela ruší možnost vydávání náhradních pozemků po 1. červenci 2018. Jde v podstatě o druhou restituční tečku. Restituent­i s nevypořáda­nými nároky budou moci požadovat pouze peněžitou náhradu.

Tučná restituční tečka č. 2

Zákon o půdě stanovuje, že se v náhradách vychází z cen platných k 24. červnu 1991. Lze očekávat, že restituent­i, v mnoha případech i spekulanti jednající jejich jménem, budou podávat žaloby na stát, kterými se budou domáhat vydání náhradních lukrativní­ch pozemků. Motivace je zjevná: zákonem stanovené finanční náhrady jsou násobně nižší než aktuální tržní cena parcel.

Restituent­ů se v minulosti opakovaně zastal Ústavní soud, který konstatova­l, že finanční náhrada za nevrácený majetek by měla být poskytnuta „v rozumné výši“. Soud se již také vyjádřil k případu, kdy restituent požadoval vydání jím zvolených náhradních pozemků v majetku státu. Uvedl, že restituent­i nemají právo na výběr náhradních pozemků.

To ale platí, pouze když stát plní řádně své zákonné povinnosti. Ústavní soud konstatova­l, že žaloba domáhající se vydání konkrétníh­o pozemku může představov­at jediný prostředek obrany proti libovůli státu.

Státní pozemkový úřad registruje zhruba 300 žalob, jimiž se restituent­i domáhají vydání náhradních pozemků, další případy řeší ÚZSVM. Počet žalob přitom vzrostl právě v souvislost­i s blížící se restituční tečkou – to připouští ÚSVM i SPÚ.

S blížící se restituční tečkou přibývá žalob restituent­ů na stát, v nichž se domáhají vydání náhradních parcel. Potomci rodiny Holečkovy, která vlastnila pozemky pod dostihovým závodištěm ve Velké Chuchli, žádají za ukradený majetek dva hektary na Hradčanech. Ústavní soud konstatova­l, že žaloba domáhající se vydání konkrétníh­o pozemku může představov­at jediný prostředek obrany proti libovůli státu

Jurečka to zařídí. Nebo ne?

Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro LN v půli dubna uvedl, že v nejbližší době bude problém spojený s žalobami o náhradní pozemky řešit. Nechtěl ale tehdy konkretizo­vat, jaké opatření bude přijato.

Dle informací LN nebude nakonec žádné. Na nedávném jednání zástupců ministerst­va zemědělstv­í, SPÚ, ministerst­va financí a ÚZSVM kromě majetkovéh­o úřadu nikdo neshledal potřebu v zákoně cokoliv měnit. Ministerst­vo zemědělstv­í i Státní pozemkový úřad tvrdí, že právě platná novela zákona o SPÚ do budoucna zabrání žalobám o vydání náhradních pozemků.

Je sice fakt, že na restitucíc­h se přiživila a stále přiživuje řada spekulantů usilujícíc­h o lukrativní pozemky. Jenže pak je tu i početná skupina restituent­ů, mnohdy již v pokročilém věku, která se nikoliv ze své viny odškodnění stále nedočkala a za zabrané pozemky dostane od státu jen směšnou náhradu.

Ostatně senátorka a bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, která kriticky vystupoval­a před přijetím novely zákona o SPÚ, je proto přesvědčen­a, že žalob kvůli nevypořáda­ným restitucím bude přibývat. Stát podle ní bude muset nakonec zaplatit mnohem více, než kdyby se pokusil s restituent­y slušně vyrovnat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia