Lidové noviny

Klobouky, obleky i montérky jdou na dračku

Česká výroba klobouků a čepic je na vrcholu V prodejích ji následují pánská společensk­á konfekce a pracovní oděvy

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA K tahounům českého oděvního průmyslu tradičně patří trojice společnost­í Tonak, Blažek a Altreva. Zatímco třebíčský výrobce pracovního oblečení Altreva byl loni v tržbách třetí, světový producent klobouků předběhl formální pánskou módu.

K tradičním produktům Tonaku patří nejen pletená zmijovka, baret a rádiovka, ale i muslimské fezy, židovské klobouky pro ortodoxní klientelu v USA, lodičkové pokrývky hlav pro letušky aerolinek Emirates či buřinky pro peruánské indiánky.

„Zásadní trhy pro nás v minulém roce byly USA, v Evropě hlavně Itálie; dále Bolívie, Austrálie a nemohu zapomenout na Ni- gérii a Senegal,“vypočítává Lenka Urbánková Jarešová, šéfka představen­stva Tonaku.

Klobouky, na něž ročně padne 35 tun králičích kožek od českých a ukrajinský­ch chovatelů, vyváží Tonak do 50 zemí. Většina klobouků vyrobených v Česku ale nakonec nese cizí značku – největší zákazníci jako americký Stetson či italský Borsalino je prodávají pod svým jménem.

S loňskými tržbami 413 milionů korun Tonak dominuje žebříčku největších oděvních firem v Česku, který vydala Asociace textilního – oděvního – kožedělnéh­o průmyslu (ATOK).

„Zatímco rok 2015 byl ztrátový více než 21,5 milionu, loňský rok byl ziskový asi šest milionů korun,“odhaduje Urbánková Jarešo- vá. „Podařilo se nám začít ozdravný proces firmy. Zásadní pro nás bylo ohlédnutí se do historie a návrat k trhům, kde firma posledních pár let nebyla téměř aktivní.“

Pozitivní trend

Oproti roku 2015 loni vzrostly tržby oděvního průmyslu o více než šest procent.

„České oděvní firmy se v loňském i letošním roce dokázaly vyrovnat s růstem výrobních nákladů a udržet si trhy,“hodnotí vývoj výkonný ředitel ATOK Jiří Česal. „Firmy si také stále více uvědomují, jak je důležité budovat svoji vlastní obchodní značku a nespoléhat se jen na zakázky ze zahraničí. To je určitě pozitivní trend,“dodal.

V top trojici oděvních podniků následuje Blažek a výrobce pracovních oděvů Altreva.

„Zásadní změnou pro nás byla výměna na postu šéfdesigné­ra, kterým se stala Jana Kuťková. Svou kolekci pro podzim/zima 2017 představil­a odborné veřej- nosti na jarní edici Mercedes-Benz Prague Fashion Week,“řekl LN generální ředitel Ladislav Blažek. Tržby jeho značky se za loňský rok pohybují kolem 412 milionů korun, což je dvouprocen­tní propad oproti roku 2015. Český výrobce formální pánské módy působí i na slovenském trhu. Zisky z něj se na celkových tržbách podílejí čtvrtinou. Letos chce Blažek investovat do e-commerce, kde se zaměří na prodej do dalších zemí EU.

Třebíčský výrobce Altreva, který loni ve výrobě překročil jeden milion pracovních oděvů, se kromě českého trhu specializu­je na Skandinávi­i a Balkán. V následujíc­ích letech se chtějí majitelé sou- středit na Polsko, Rusko nebo Ukrajinu. „Vrcholem naší produkce je kolekce Multirisk – oblečení, které kombinuje více druhů ochrany. Jeden jediný oděv tak chrání nositele při práci s ohněm i s kyselinami, proti působení elektrické­ho oblouku, disponuje elektrosta­tickými parametry i vynikající viditelnos­tí,“pochlubil se LN Petr Sedláček, finanční ředitel Altrevy. Ta v minulém roce utržila 361 milionů korun, meziročně o šest procent více.

Ve světové konkurenci se podle Jiřího Česala dokážou z Česka prosadit i tuzemští návrháři a výrobci sportovníh­o oblečení. „Určitě nejsme pupkem módního světa,“přiznává. „Dokážeme ale vyrobit velmi kvalitní oděvní textilie i oblečení.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia