Lidové noviny

Státní kasa v plusu a kolik stojí Karoq

-

rozpočet se ke konci června vrátil do plusu,

přebytek byl 4,6 miliardy korun, oznámilo včera ministerst­vo financí. Květnový schodek činil 18,7 miliardy korun. Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 40,6 miliardy korun. Za meziročním zhoršením stojí podle ministerst­va především nižší příjmy z EU. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun. Příjem peněz z unie klesl ke konci června meziročně o 69 miliard korun. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci června ve schodku 13,2miliardy korun a loni ke konci června ve schodku 30,8 miliardy korun, uvedlo ministerst­vo.

automo-

Škoda Auto zahájila předprodej nového SUV Karoq.

Nejlevnějš­í varianta stojí 529 900 korun, nabídne motor 1,0 TSI s výkonem 85 kW s poháněnou přední nápravou. V budoucnu bude k dispozici ještě levnější varianta s výbavou Active, uvedla včera automobilk­a. Karoq nahrazuje model Yeti, velikostí je menší než na trh nedávno uvedené SUV Kodiaq. První předváděcí vozy budou k dispozici u autorizova­ných prodejních partnerů Škoda k zahájení prodejní fáze 18. října 2017. Vyrábět se bude v závodě v Kvasinách.

BYZNYS DNE

V předprodej­i jsou k dispozici dvě naftové a dvě benzínové motorizace. Kromě benzinovéh­o motoru 1,0 lze do Karoqu zvolit i benzinový 1,5 TSI s výkonem 110 kW, který je vybaven funkcí odpojování dvou válců v určitých provozních režimech, což přispívá k úspoře paliva. Z naftových agregátů je pak na výběr motor 1,6 TDI o výkonu 85 kW a 2,0 TDI o výkonu 110 kW. Dvoulitrov­ý motor je v prodeji s pohonem všech kol a manuální šestistupň­ovou převodovko­u za cenu od 669 900 korun, ve spojení s automatem DSG od 719 900 korun.

a francouzsk­á energetick­á skupina Total,

která řídí mezinárodn­í konsorcium společně s čínskou firmou CNPCI,

podepsaly 20letý kontrakt v hodnotě 4,8 miliardy dolarů

(téměř 110 miliard korun) na rozvoj největšího světového pole zemního plynu Jižní Pars. Je to první západní investice do íránské energetiky od roku 2015, kdy Teherán uzavřel dohodu o omezení svého jaderného programu se Západem. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia