Lidové noviny

Třetí etapu Tour de France vyhrál Sagan

- TOMÁŠ MACEK

LONGWY/PRAHA Poosmé v kariéře je Peter Sagan vítězem etapy na Tour de France. Slovenský cyklista týmu Bora triumfoval na výbušném cílovém stoupání ve francouzsk­ém městě Longwy před Michaelem Matthewsem ze Sunwebu a Danem Martinem z Quick-Stepu.

Vůbec to pro něj nebyl po 212 kilometrec­h na trati bezproblém­ový dojezd.

„Pořádně těžké stoupání,“ulevil si Peter Sagan na konto 1600metrov­ého a takřka šestiproce­ntního kopce.

Útočit na něm začal velmi brzy, reagoval na nástup Richieho Porta z BMC. „Až jsem se v jednu chvíli obával, že jsem stejně jako v neděli zaútočil příliš brzy,“přiznal. Otáčel se, sondoval soupeře.

Navíc když už šlo opravdu do tuhého, vypadla Saganovi na první pozici tretra z pedálu. „To snad není možné, další chyba, pomyslel jsem si.“

Rychle ji však nakopl a odolal i mocnému útoku australské­ho rychlíka Michaela Matthewse ze Sunwebu.

Za nimi si pro třetí místo dojel Dan Martin, lídr týmu Quick-Step pro celkovou klasifikac­i, před králem jarních klasik Gregem van Avarmaetem z BMC. Zdeněk Štybar se v průběhu celé etapy pohyboval v popředí pelotonu. Ještě 1200 metrů před cílem, tedy na úpatí cílového stoupání, šlapal na úplném čele, posléze se však odtud vytratil. Třetí etapu dokončil na 52. místě se ztrátou 29 vteřin.

Nejlepším z Čechů byl na 25. místě Roman Kreuziger z Oriky.

Žlutý dres uhájil Geraint Thomas ze Sky, druhý už je se ztrátou dvanácti vteřin obhájce titulu a jeho týmový kolega Chris Froome.

Zelený dres nejlepšího muže bodovací soutěže nadále drží Marcel Kittel z Quick-Stepu. Sagan na něj v této klasifikac­i ztrácí ze třetí pozice šestnáct bodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia