Lidové noviny

Vrbata místo Jágra? Špatná volba

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Českého hokejistu Jaromíra Jágra střídá na Floridě jeho krajan Radim Vrbata. Dohodl se na roční smlouvě se základním platem 2,5 milionu dolarů. Může tato rošáda Panthers prospět?

PRAHA Je o devět let mladší. Rychlejší. Levnější. „Gólovější“. Proč dostal Radim Vrbata na Floridě přednost před Jaromírem Jágrem, se dá snadno pochopit. Jenže ozývá se i hlas, a to nikterak nevýznamný, který zdánlivě logický krok Panthers neschvaluj­e. Vrbatovo angažování se nezamlouvá váženému expertu E. J. Hradekovi.

Hradek tradičně hodnotí podpisy volných hráčů v televizním studiu NHL.com. Podsaditý muž s hranatými brýlemi na nose si vybudoval značný respekt, v hokejovém světe se coby novinář pohybuje už dlouhá léta, navíc velmi často dochází na jeho slova. Podpis Vrbaty nekritizuj­e kvůli délce či výši smlouvy, obojí je totiž rozumné – kontrakt je jednoletý, i s bonusy slibuje boleslavsk­ému patriotovi 3,75 milionu dolarů. Jágr byl v minulé sezoně výrazně dražší.

Hradekovi nepřijde Vrbata jednoduše dost dobrý. „Byl skvělým střelcem ve špatných týmech. Ale Florida chce patřit k lepším mužstvům. Své nejlepší roky Vrbata prožil v Arizoně, u Coyotes se mu opakovaně dařilo. Zároveň si dobře vzpomínám na to, jak kdysi přestoupil do Tampy Bay a za tři měsíce byl zpátky v Česku,“připomíná rok 2008, kdy nyní šestatřice­tiletý kanonýr pohořel u Lightning.

Nedůvěru ve Vrbatovy kvality posílilo u Hradeka nepovedené působení ve Vancouveru. V dresu Canucks sice mistr světa z roku 2005 dobře začal, zářil vedle bratří Sedinů, jenže druhá sezona znamenala velký ústup. Stačilo, aby Vrbata dostal horší spoluhráče. To by ovšem na Floridě hrozit nemělo, tamní reportér Harvey Fialkov informuje, že se s ním počítá na křídlo druhé řady vedle Vincenta Trocheka. Právě přítomnost kvalitních centrů si Vrbata po přestupu pochvalova­l, těšil se na mož- nou spolupráci s Aleksandre­m Barkovem či právě s Trochekem. „Umí připravit šanci, rádi nahrávají, já zase rád střílím,“vysvětlova­l. Sympatický borec chce u Panthers uspět. Dokázat, že umí střílet góly i jinde než v Arizoně. „Myslím, že by to do sebe mohlo dobře zapadat. Budu se snažit odvést dobrou práci,“slibuje. Jednal i se svými „osudovými“Coyotes, nakonec ale nechtěl dlouho vyčkávat a upsal se Floridě.

„Bylo těžké vstřebat, že bude potřeba se zase přestěhova­t jinam. Ale celkově vzato si myslím, že je to pro mou rodinu nejlepší možný scénář,“pochvaluje si dohodu s Panthers. Generální manažer Dale Tallon ho vítá s otevřenou náručí a připomíná, že ve třech z posledních čtyřech sezon nakupil přes 50 bodů. Pro srovnání, odcházejíc­í Jágr se letos zastavil na 46.

Hradek při své analýze Vrbaty přiznal, že chápe, proč Florida dala od Jágra ruce pryč. Důvody jsou jasné – slabé bruslení, vysoký věk, náročné požadavky. „Kdyby to ale bylo na mně, raději bych si u Panthers nechal Jágra, než angažoval Vrbatu,“přesto překvapil respektova­ný odborník. „Byl zásadní postavou v tomto kádru, má silné vazby na spoustu floridskýc­h hráčů.“

Na Vrbatovi se Hradekovi rovněž nelíbí, že není oproti Jágrovi velkým posunem, pokud dojde řeč na stáří. Ač je dělí devět let, oba v NHL nepochybně patří mezi veterány. Florida chce přitom sázet na dravé mládí, Tallon si přeje, aby talentovan­í a perspektiv­ní hokejisté přebrali role klíčových postav mužstva. Jágr byl pro mnohé z nich cenným mentorem, od Vrbaty se žádá jiná role, ta schopného kanonýra.

Nemá být novým Jágrem, přesto se srovnávání nevyhne. Bude přínosnějš­í než on? Minimálně Hradek o tom pochybuje.

 ?? Radim Vrbata (na fotografii) hrál s Jaromírem Jágrem třeba na zlatém MS v roce 2005. V týmu Floridy se ale minou. FOTO ČTK/ AP ?? Rošáda kamarádů.
Radim Vrbata (na fotografii) hrál s Jaromírem Jágrem třeba na zlatém MS v roce 2005. V týmu Floridy se ale minou. FOTO ČTK/ AP Rošáda kamarádů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia