Lidové noviny

Vltava v rukou teroristů

- MARTIN ZVĚŘINA

Buďte rádi, že nebydlíte v Londýně, pravil pořadatel festivalu Mystic Sk8 Cup 2017 na otázku, jestli takto hlasitě bude produkce pokračovat i nadále. Nutno říci, že to bylo v pátek večer a že dle oficiálníh­o programu měly hudební akce na pražském ostrově Štvanice probíhat do rána soboty, neděle i pondělka. Pán měl pár pěkně naučených frází o tom, jak dodržují hlukové normy. Celou tuto instantní výmluvu zakončil kouzelnou větou: Je to jen jednou za rok.

REZONANCE

Není! My, kteří bydlíme u Vltavy (po které se zvuk tak hezky nese), víme, že koncerty pořádané na Štvanici, na Rohanském ostrově či na holešovick­ém Výstavišti otravně doléhají na všechny sousední čtvrti, které jsou údajně rezidenční. Ano, údajně, většina letních víkendů je totiž obsazena hudebními akcemi, na kterých jde pořadatelů­m hlavně o to, aby otestovali, co jejich aparatury umějí. Takže tuto sobotu bylo slyšet „muzicírová­ní“ze Štvanice až v Argentinsk­é ulici a ze soboty na neděli se končilo po půl čtvrté.

Věřte, že pravidelné pulzující dunění znemožňuje nejen spánek, ale i jakékoli pokusy o jinou činnost. Nemluvněti ani člověku, který se potřebuje vyspat, protože v sobotu, v neděli či v pondělí musí pracovat, nevysvětlí­te, že je zapšklý nepřítel zábavy. Slabší povahy v záchvatech migrény prozvracej­í celé noci a prášky konzumují po hrstech. Čekám jen, kdy naši noví sousedé (novostavba) zažalují městskou část za to, že jim pokazila investici. Ono dát za metr čtvereční bytové plochy skoro 100 tisíc a nemoci se většinu víkendů v létě vyspat, tomu se říká zločin.

A kdo že to tak zařídil? No přece paní primátorka Krnáčová, partnerka akce, která byla ale natolik chytrá, že si pod vlastními okny nic podobného nepovolí. Též starosta Prahy 7, ten se ale velice intenzivně zajímá hlavně o výstavu mrtvol, živí spoluobčan­é jej nezajímají.

Až se zase dočtete, že společensk­é nálady jsou protikultu­rní, či dokonce fašizoidní, není to pravda, lidé jen brání svůj předsudek, že byty slouží k žití.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia