Lidové noviny

V Praze a Teplicích burkiny nevadí, jiné bazény se bojí

- ROBERT SATTLER

PRAHA Spor o nošení burkin, celotělové­ho druhu plavek podobného neoprenu, pronikl i do Česka. Tyto plavky nosí zejména muslimky.

Zatímco však ve Francii jejich odpůrci argumentov­ali náboženský­m problémem, v Česku má být vedle strachu z islámu hlavním důvodem jejich odmítnutí hygiena.

Během víkendu zaplavila sociální sítě fotografie žen, které se v akvaparku v Čestlicích u Prahy koupaly právě v burkinách. Řada lidí toleranci v Aquapalace sice podpořila, areál ale obdržel i desítky ostrých stížností.

Provozovat­el nicméně tvrdí, že hygiena je pro něj prioritou a koupání v jakémkoliv oděvu určeném pro venkovní nošení je v areálu zakázáno. „Zvláštním bodem jsou ale novinky posledních let, například koupací trička nebo burkiny. Toto oblečení je vyrobeno z materiálu vhodného ke koupání,“míní akvapark s tím, že klientky návštěvní řád neporušily.

Podobně tolerantní jsou od roku 2013 i v Aquacentru Šutka v Praze 8. Pozitivní postoj zaujímá i teplický plavecký areál. V obou českých městech ale mají smuslimsko­u klientelou letité zkušenosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia