Lidové noviny

Marshallov­o alibi

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Před 70 lety Českoslove­nsko odmítlo nabídku Marshallov­a plánu. Snad každý v tom teď vidí chybu. Země, jež americkou pomoc přijaly, dnes patří k úspěšným. Země, jež ji odmítly, patří k těm, které ty první stále dohánějí.

Ale zároveň nelze nevidět, že odmítnutí Marshallov­a plánu stále působí i jako alibi. Dodnes doplňuje kapitolu české mytologie „O nás bez nás“. Patří do ní mnichovský diktát. Pak rozdělení Evropy z Jalty. A také diktát Moskvy pro odmítnutí Marshallov­a plánu. Jistě, na tom všem hodně je. Ale nemělo by to vytěsnit racionální námitky.

Když Praha před 70 lety o přijetí plánu rozhodoval­a, komunisté ještě neměli ve vládě většinu. To ani taková vláda ve formálně samostatné zemi nedokázala tlaku Moskvy odolat? A pokud opravdu ne, ani to neomlouvá následnou ochotu k sovětizaci. Finsko na tom bylo hůř. Podléhalo „finlandiza­ci“, vlivu Moskvy na všechny strategick­é otázky. I ono muselo Marshallův plán odmítnout. Leč tvrdě sovětizova­t se nenechalo. Vzpomeňte si na Finsko, až zase uslyšíte alibistick­é heslo „o nás bez nás“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia